Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Nem botrányos, hogy az angol...

Nem botrányos, hogy az angol középszintű érettségi mindenféle nyelvtudás nélkül megcsinálható?

Figyelt kérdés

Meg merem kockáztatni, hogy ha valaki nem is tanulta a nyelvet, úgyis átmehet 2-essel az érettségin. Hogyan?

2017-től az a szabály, hogy csak 11%-ot (vagy 12? nem emlékszem) kell elérni írásbelin és szóbelin külön-külön, hogy érvényes legyen, összesen pedig 25%-ot.

Nos, az írásbelin ha csak annyit csinál az angolul soha nem tanuló diák, hogy egy 10 perces "érettségi felkészítőn" elmondják neki, hogy tudod, van az a feladat, amelyben A-t kell írni, ha igaz, B-t, ha hamis, és C-t, ha a szöveg nem említi (és ez van az olvasott és hallott szöveg értésében is), akkor csak annyit kell tenned, hogy mindenhová beírod az A-t, és összegyűlik összesen a minimum 11%, így már mehetsz szóbelizni. A szóbelin csak elszavalod Britni Szpírsz egyik slágerét, amire ugyan 0 pontot kapsz a feladat megértésére, de a kiejtésre kaphatsz maximum pontot, a folyamatos beszédre szintén max pont, meg a magabiztosságra és az összes baromságra, aminek köze nincs az angol nyelvhez, de mégis pontozzák az érettségin... És akkor a vizsgáztató bizottság szépen fogja és felhúzza a pontszámodat úgy, hogy meglegyen a minimum 25%, mert így javul az iskola statisztikája...

Most lehet, hogy egy-két helyen túloztam, de kb. így megy, nevetséges, hogy 10 szavas szókinccsel és 5 perc tanulással valakinek ugyanúgy lesz érettségije, mint másnak több éves szorgalommal. Titeket nem háborít fel ez a dolog?

2017. nov. 29. 19:35
 1/10 anonim ***** válasza:
18%

Annyira nem érdekel. Hiszen valahogy át kell tolni a tanulatlan c#gányokat is az érettségin.

A poén az, hogy van aki még ezt sem ismeri fel...

2017. nov. 29. 19:44
 2/10 anonim ***** válasza:
61%

Az a kemény, hogy sokan még így is bukni fognak.

Egyébként nem csoda, Magyarországon szar az oktatás meg az egész hozzáállás.

Nekem anno 4 tanárom volt suliban, az igeidőket nem vettük át 4 év alatt.

Mellé volt egy full angol könyvünk(mert nehogy már magyar példa legyen benne) kb nulla magyarázattal.

Emellé volt egy olyan munkafüzet, ami totál nem volt összhangban a könnyvel.

Aztán tegyél nyelvvizsgát, mikor több idő elment a szavak keresésével, mint bármivel.

Most már jobb, de nehezebbek is a vizsgák.

2017. nov. 29. 19:54
 3/10 anonim ***** válasza:
79%
Nem, pont nem érdekel. Ma már az érettségi nem jelent semmit, attól még ugyanúgy képzetlen munkaerő, utána kell egy szakma vagy egyetem. Most egy kettes angol érettségivel mire megy? Semmire, de egyébként önmagában az ötössel sem. Ha valakit nem érdekel a tanulás, akkor lehet, hogy tovàbbtanulni sem akar vagy olyan szakmát szeretne, amihez kell az érettségi, akkor neki ez is jó. Mindegy, hogy hány százalék, az a lényeg, hogy legyen, biztos örül is neki. Nyelvtudása nem lesz, de ezt ő is pontosan tudja. Egyébként a jegy teljesen mindegy és a százalék is max. az egyetemi felvételin számít, de ott sem feltétlenül számolnak az idegen nyelvből. A pontszámításon kívül sehol máshol nincsen jelentősége. Nekem semmi bajom nincsen vele, nem is értem, hogy ez miért zavar bárkit is...
2017. nov. 29. 19:58
 4/10 anonim ***** válasza:
93%
Ilyen ősrégi elveken alapuló nyelvoktatás mellett ami a hazánkban működik, nem elvárható egy normális szintű érettségi. Rendes nyelvoktatás mellett 4 év tanulás után folyékonyan beszélnie kéne tudnia még a leghülyébb diáknak is alap dolgokról.
2017. nov. 29. 20:07
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Simán megbukna, egy hatalmas baromság, amit a szóbeliről állítasz.
2017. nov. 29. 20:15
 6/10 anonim ***** válasza:
85%

Bullshit az egész, ami miatt elégedetlenkedsz.

Tény, hogy sok iskola van ahol átrugdosnak az érettségin, azonban annak mi értelme van?

Nem az számít, hogy megvan-e az érettségi, hanem az, hogy milyen eredménnyel. Az is csak azért, mert az alapján szerzel pontokat.

Szóval kit érdekel, hogy egy tanulatlan embernek van egy érettségije, amikor semmit sem ér vele?

Manapság egy érettségi szinte semmit sem ér. Csak egy útlevél a felsőoktatásba.

Szóval irigyeljünk egy 25%-os angol érettségit? :D Hova elég az? Mit ér vele? Semmit...

Ugyanaz mint, egy full 5-ös érettségi egyetem nélkül. Semmi..

2017. nov. 29. 21:16
 7/10 anonim ***** válasza:
93%

Kérdező! Te elhiszed, amit mondasz? Vagy csak mindenáron kérdezni akartál valamit?

Először is az írásbeli egyáltalán nem csak A B C -s feladatokból áll, hanem ott van például a levél, amire, ha nem tud semmit, simán lehet nulla pontot kapni. És a többi vizsgarészben se csupa feleletválasztós van. Ha az írásbelije véletlen beletrafálásokkal 12%, vagyis 15 pont lett, akkor a szóbelin 23 pontot, azaz 69%-ot kell teljesítenie, amit a Britney Spears-szel nem fog, mivelhogy arra egyáltalán nem fog pontot kapni.

Egyébként te hanyasra érettségiztél matekból? És emberségből? Tudok, élnek ezen a földön olyan emberek, akik nem érik el a te csodálatos zsenialitásodat! De attól ők még nem svábbogarak, hanem emberek! Aki netalántán mondjuk pont neked fognak kenyeret sütni vagy a te leveledet fogják átvenni a postán.

2017. nov. 29. 23:38
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem egy-két helyen túloztál. Inkább azt mondanám, fogalmad sincs az érettségi értékeléséről, nem néztél utána, csak kiabálsz. Nem lehet 10 szavas szókinccsel átmenni. Sőt, a szakgimnazisták igen nehéz helyzetbe kerültek, mert a csekélyebb óraszámukkal ugyanazt kell teljesíteniük, és a középszintű nyelvi érettségi szintjét éppen 2017-ben emelték meg a korábbi A2/B1 szintről tisztán B1 szintre, ami pedig egy nemzetközi skála.

Ha azt hiszed, hogy "10 szavas szókinccsel és 5 perc tanulással" átmegy valaki, akkor fogalmad sincs az egészről.

2017. nov. 30. 10:45
 9/10 A kérdező kommentje:

#7 válaszoló:

A kérdésedre válaszolva: igen, elhiszem, amit írok, be is mutatom a példát alább. Tudom, hogy a levélírásnál simán lehet 0 pont, de tudomásom szerint (javíts ki, mert tényleg érdekel) az írásbelin összesen kell 12%, a részösszetevők lehetnek 0 pontosak is. Vagy mégse? (A régi érettségin még volt részenkénti limit, de azóta már más tudtommal.)

Kérdésedre: 5-ösre érettségiztem matekból középszinten, kicsivel 80% fölött. :) Emberségből nem érettségiztem, de amennyiben csaj vagy, szívesen jelentkezem nálad emberségből érettségire, hátha jelesre vizsgázok és felvételt nyerek a párkapcsolat szakra! :)

Köszönöm, az én csodálatos zsenialitásomat tényleg nem sokan érik el! De itt most a lutriról van szó, arról, hogy valaki csak szerencsével is átmehet az írásbelin, méghozzá így:

Megnéztem a legutóbbi, 2017 őszi angol középszintet. A feladatokat meg se néztem, csak az utasításoknál a betűket figyeltem, hogy A true, B false, C text does not mention és a példákat, hogy 0) C, meg hogy milyen betűket lehet írni. Balszerencsém volt, mert az összes feladatnál kifogtam a legritkább betűt, így csak 7 vizsgapontom lett. De ennyi erővel lehet valakinek totális szerencséje is: sőt, elég csupán a hallott szövegértésnél a három feladatból kettőnél a 3 betű közül a leggyakoribbat eltalálni (33% esély!), amivel 12 vizsgapont szerezhető, plusz az olvasott szövegértésnél az egyik feladatban megint 3 betű közül a leggyakoribbat eltalálni, és akkor 3 vizsgapont jár érte, tehát: 12+3=15 pont és már átmentem a középszintű angol írásbelin kb. 10 szavas tudással ÉS egy nagy adag szerencsével). Abban igazat adok nektek, hogy szóbelin keményebb tétel átmenni, de ott is adnak ingyen pontokat szerintem.

Akit érdekel, a 10 szavas szókincs, amivel átmentem az írásbelin:

the, text, does, not, mention, true, false, circle, write, example :DDD És mellesleg nem volt több 5 percnél végigírogatni a betűket. :D 5 perc alatt leérettségiztem angolból. Mekkora kreténség már!

Aki nem hiszi, próbálja ki a módszeremet és ellenőrizze le a javítókulccsal! Minden a szerencsén múlik.

2017. dec. 1. 01:36
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Még mindig nem érted a lényeget. S akkor most mi van, hogy ilyen tudással lett egy kettes eredményed?

Ez olyan mintha azért kéne irigykednünk rád vagy háborogni a rendszer ellen, mert az útról feltudtál venni egy kavicsot.

2017. dec. 1. 06:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!