Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szerintetek összességében...

Szerintetek összességében nézve melyik a legjobb magyar egyetem?

Figyelt kérdés
Ha a CEU-t nem számítjuk.

2017. szept. 9. 11:30
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
60%
Ez mind blöff. Hagyjuk már csak azért volt jó mert az eu ban is tele vannak soros bérencekkel.
2017. szept. 10. 13:49
 12/13 anonim ***** válasza:
11%
#7-es ha tényleg azt hiszed, hogy a CEU nem a legjobb egyetem Magyarországon akkor NAGYON el vagy tájolva. Mérföldekkel előrébb van az összes többi egyetemtől itthon, ezt tapasztalatból mondom. Egyébként meg ezek a rangsorok még mindig csak az első kb 300. helyig működnek, utána már eléggé ferdítenek. Nehogy már a Debreceni egyetem előrébb legyen mint a BME vagy a Corvinus, ezt szerintem így te sem veszed komolyan..
2017. szept. 10. 14:39
 13/13 anonim ***** válasza:
87%

#10:

„Bocs, hogy ezt mondom, de nehéz téged objektívnek tartani, hogyha szerinted az egy intelligens reakció, hogy "CEU", akkor Soros-bérenc”

Megbocsátok. Egyébként nem írtam sehol, hogy „intelligens reakció”, hiába akarod a számba adni. Én csak azt mondtam, hogy buta dolog bárkit is butának nevezni (még akkor is így van ez, ha történetesen igaz lenne).

„Magyarázhatsz itt hosszasan, látszik, hogy szereted a saját hangodat hallatni, de attól még látszik, hogy te sem vagy objektív, bármennyire próbálod magadat úgy beállítani.”

Ha nem is vagyok, de én legalább törekszem rá. De az, hogy nálad objektívebb vagyok, az biztos.

„Amúgy nyilván nem fogom leírni melyik egyetem melyik szakára jár a rokonom, semmi közöd hozzá.”

Hidd el, engem aztán nem is érdekel. Te hoztad fel példának, és ahhoz, hogy ne tűnjön úgy, hogy csak a levegőbe beszélsz (ráadásul miután már többször kiderült, hogy teljesen félreértelmezel dogokat és ferdítesz), ahhoz konkrétum kellene, kizárólag ezért bátorkodtam megkérdezni. Ha nem akarod leírni, nem muszáj, de akkor ne is hivatkozz rá példaként. Nem olyan bonyolult.

A másik 2 kérdésre egyébként ugyanúgy nem válaszolál, pedig azok nem érintik a magánszférádat.

„Nem véletlen, hogy akinek csak van egy kis esze, meg beszél nyelveket, az elhúz ebből az országból.”

Ha így gondolod, és megfelelsz a „kritériumoknak”, akkor hajrá. Egyébként vagyunk még itt sokan, akik több diplomával és doktori fokozattal rendelkezünk, több nyelvet anyanyelvi szinten beszélünk, és nemzetközi szinten is elismert kutatók és/vagy oktatók vagyunk.

„Egyébként nem igaz, hogy a CEU-t 5-6 magyar egyetem megelőzné.”

De igaz. És nem 5-6, hanem 6-8. Legalábbis az általam linkelt 9 nemzetközi közül 7 listán is.

„Lehet, hogy az első 100-ban tényleg nincs benne minden szak”

Nem lehet, hanem biztos. De legalább eljutottunk odáig, hogy elismered.

„(7 szak bekerült)”

Megint nem mondasz igazat. A QS tematikus listáin első 200-ba (nem pedig a 100-ba) került be 7 szak. Az első 100-ba 3 szak került be. A saját linkeden is elolvashatod... Ez így is nagyon szép és elismerednő teljesítmény. Nem értem, hogy miért kell csúsztatni ezzel kapcsolatban. De attól, hogy szép, még magyar viszonylatban sem kiemelkedő, mert vannak még ennél is jobbak.

Az ELTE-n pl. 12 terület is a „legjobbak közé” került. A BME-n 9. Szegeden és Debrecenben ugyanúgy 7 terület. Ezek mind megelőzik a CEU-t az összesített ranglistán, a számokat látva érthetően. A fentieken kívül még a Corvinus és a Pécsi Tudományegyetem is bekerült az első 1000-be, mivel összességében jobb mutatókkal rendelkeznek, mint a CEU. A CEU pár terüelten valóban kiemelkedő, ezt a ranglisták el is ismerik, de ez kevés ahhoz, hogy összességében a „világ 100” (vagy akár 1000) „legjobb egyeteme” között legyen. Meg mivel az országban a CEU-n kívül van még legalább 6 világszínvonalú egyetem, és akkor a szintén specializáltabb, és ezért az összesített ranglistán (a CEU-hoz hasonlóan) szintén a TOP 1000-be sem kerülő Semmelweisről (amely a maga 2 szakterületén szintén top 200-as a QS listáján) még nem is beszéltünk, ezért semmi értelme azt mondani, hogy:

„...de mindenképpen előrébb van, mint más magyar egyetemek.”

Az említett 7 szakon az adott elemzőnél valóban előrébb van. Ha ezt mondtad volna, nem lett volna ezzel semmi baj, de te azt mondtad, hogy „a világ legjobb 100 egyetme közé került, amelyre egy másik magyar egyetem sem volt képes”. Ez viszont ebben a formában nem igaz.

Érdekes, hogy amikor azt mondja a QS, hogy a CEU 7 szakja a maga területén benne van a „legjobbak között”, akkor számodra az a mérvadó, amikor meg azt kellene látni, hogy ennek ellenére ugyanennél az elemzőnél mégsem került be a CEU az első 1000-be sem (linket ld. a 7. hozzászólásban), másik 6 magyar egyetem meg igen, azt meg negligálod... Ne csak a neked tetsző adatokat akard kiemelni, ráadásul azokat is csúsztatva és megszépítve. Ha a QS szerint a CEU összességében is előrébb lenne annál a 6 egyetemnél, akkor bizony nyilván felkerült volna náluk az első 1000-be, de nem így történt. Sajnálom, hogy ezzel nem értesz egyet/nem vagy képes egyetérteni, de ez már legyen a te bajod.

#12:

„ha tényleg azt hiszed, hogy a CEU nem a legjobb egyetem Magyarországon akkor NAGYON el vagy tájolva. Mérföldekkel előrébb van az összes többi egyetemtől itthon, ezt tapasztalatból mondom.”

Nem hiszem, hanem tudom is. Szintén tapasztalatból. És szerintem te vagy NAGYON eltájolva. Ezt hívják patthelyzetnek. Pl. nem csak az a néhány tudományterület létezik, amit a CEU-n (egyébként tényleg nagyon magas színvonalon) oktatnak. Amit oktatnak, abban jók, de nem elég széles a paletta. Az említett 6 másik egyetemen a képzések sokkal szélesebb köre érhető el, ráadásul szintén magas színvonalon. Pl. mind a 4 orvosi kar világszínvonalú, a BME műszaki képzései is azok, az ELTE számos szakja is az, stb.), és ezek a képzések a CEU-n nem elérhetők. Tehát a CEU a képzések mennyisége terén egyértelműen kevesebbet tud nyújtani, a minőségben pedig nem jobb annyival (ha jobb egyáltalán) a rivális egyetemeknél, hogy ezt kompenzálni tudná. Innentől miért kellene hinni, hogy a „CEU a legjobb egyetem Magyarországon”? Hiába akarnál te a CEU-n mérnöknek, orvosnak, művésznek, papnak, katonatizstnek, stb. tanulni, nem tudnál... Vagy szerinted miben nyilvánul az meg, hogy „mérföldekkel előrébb van az összes többi egyetemtől itthon”?

„Egyébként meg ezek a rangsorok még mindig csak az első kb 300. helyig működnek, utána már eléggé ferdítenek.”

Előtte is ferdítenek, sokszor szándékosan. De mint már feljebb kifejtettem, én nem hiszek a ranglistákban, mivel képtelenség objektíven összevetni a különböző egyetmeket. A kérdező hivatkozott arra, hogy szerinte a CEU „a világ legjobb 100 egyeteme” között van (és ezt csak a ranglistákra alapozottan mondhatta), és én ezután csak leírtam, hogy miért nem így van, és hogyan is kellene ezeket a ranglistákat/számokat helyesen értelmezni.

„Nehogy már a Debreceni egyetem előrébb legyen mint a BME vagy a Corvinus, ezt szerintem így te sem veszed komolyan..”

Miért ne lehetne előrébb? Pl. a Debreceni Egyetemen rengeteg szak van (többek között pl. egy világszínvonalú orvoskar) ami a BME-n meg a Corvinuson érthető okokból nincs. Innentől nem is lennének egymással összehasonlíthatók. Ha mégis megtesszük, akkor valahogy ezeket a dolgokat is számításba kell venni. A CEU, SE és hasonlók meg valószínűleg pont azért nem kerültek a top 1000-be, mert kevés szakjuk van. Ettől a maguk szakterületén természetesen még nagyon jó egyetemek. De a lista (úgy látszik) azokat az egyetemeket preferálja, ahol minél több tudományterülettel megismerkedhetnek a hallgatók. hogy ez jó vagy rossz, mindenki döntse el maga.

2017. szept. 10. 15:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.