Magyarországon miért a születési dátum az elsődleges (gyakran kizárólagos) szempont az iskolakezdéskor?
Tudom, hogy létezik ilyen, de én legalább is úgy tudom, hogy nagyon gyakori eset, hogy csak akkor foglalkoznak ilyennel, ha nyilvánvaló, hogy nem iskolaérett, vagy az ellenkezőjével, hogy a kérdéses dátum után született, de a fejlettsége alapján már mehet iskolába. Viszont nagyon sokan vannak, akiknél nem vették figyelembe, és ebből problémájuk lett (A saját környezetemből is tudok jó pár példát mondani, akik ugyan "időben" születtek, de még nem voltak iskolaérettek, ezért aztán
lemorzsolódtak. Olyanokról is hallottam, akik a határidő után születtek, de már elég fejlettek voltak, és ezért nem találták a helyüket az óvodában.). Nem egy határnap alapján kéne elsődlegesen iskolába engedni a gyerekeket (szerintem), hanem elsődlegesen fejlettség alapján kéne eldönteni, hogy teszem azt, akik 2011-ben születtek, 2017-ben vagy 2018-ban kezdjék az első osztályt.
Én hat évesen mentem suliba, még a 90-es években, akkoriban jött be ez a visszatartós dolog. Mindeni rám csodálkozott, hogy én miért ilyen fiatalon, és ez később is megmaradt, pont 18 évesen érettségiztem, gimiben és egyetemen is fiatalabb voltam az átlagnál.
Azt leszámítva, hogy mindig mindenki rácsodálkozott, hogy én miért vagyok ennyire fiatal (most komolyan ennyit jelent az az egy év? :D), soha semmi hátrányom nem volt belőle, sőt, így felnőtt fejjel külön örülök annak a fél-egy év előnynek a kortársaimhoz képest.
Mindig az volt a rendszer, hogy az aug 31-ig hat évet betöltött ment. A kilencvenes évek elején lett ebből május 31, a nyári gyerekeknél külön papír kellett a sulikezhdéshez.
Érdekes, a lányom nyolcoszt gimibe járt, és náluk pl senki nem volt visszatartott... Az osztály több, mint fele a felvételikor (februárban) még nem volt 18.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!