Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Milyen egy hittanóra?

Milyen egy hittanóra?

Figyelt kérdés

No az a helyzet, hogy én már rég kijártam a gimit, túl vagyok egy főiskolán, túl vagyok az "angliai" munkavállaláson is. Szakmát szeretnék tanulni, még pont pár hónappal vagyok a 25. életévem előtt, szóval el tudom kezdeni nappali tagozaton a szakmát. Annyi a bibi, hogy a hozzám legközelebb lévő iskola, egy katolikus gimi. És megérdeklődtem, heti egy hittanóra van kötelezően.

Na ezzel az a problémám, hogy ha engem ilyen vallásos maszlag ér, szétvet az ideggörcs. Bocs, ha hívő olvassa, nem sértésből mondom, de én nagyon, de nagyon, DE NAGYON gyűlölöm ezt a számomra ostobaságnak tartott dolgot, több okból is.

- Egyrészt pont törit tanultam így képben vagyok a múlt keresztény bűneivel, borzalmasan dühít a vallás pökhendiskedése, kivagyisága, tekintélyelvűsége.

- Pont fenti tanulmányaim miatt tisztában vagyok rnegeteg más néppel és más vallással is, amik ezerszer szimpatikusabbak (pl. skandináv ősvallás, kelta hitvilág, törzsi vallások stb..) --> ezeket a keresztény hívők általában leszólják és/vagy sátáni dolgokkal azonosítják, amiktől persze megint elkap az ideg.

- Tudománypárti vagyok, személye snézetem az, hogy az embert a tudomány és a gondolkodás viszi előre, nem a fantasymesékbe vetett hit.

Na most mivel még soha életemben nem voltam hittanon, gondoltam megkérdezem, hogy mégis mire számítsak. Nem akarok, tényleg nem akarok megsérteni senkit se, se a tanárt/papot, se a többieket, ezért érdekelne. Csak egy évet kell kibírjak, remélem lesz lelki erőm nem beszólni, bár előre érzem, hogy elkerülhetetlen beszélgetések alkalmával úgyis ki fog jönni, hogy nem csípem ezt az egészet, nem érdekel ez az egész. Ha elfogadják, persze oké, de ha erőltetik nekem ezt a dolgot, ha térítgetni akarnak, akkor csúnya lesz a dolog...

Na szóval, mire is kell számítanom? (Még a kötelező mise sajnálatos tényével is igyekszem barátkozni.)

2017. júl. 15. 21:23
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Nos, szerencsér emegúsztam a dolgot, végső soron nem ezt az okj-t kezdtem el így nem is kell jrnom.

Utolsó. Jó sok baromságot írtál. :D Az amerikába betelepülő európaiak kardján sok sok sok élet szárad, egyébként pl. a Spanyolok módszeresen rombolták le az ősi azték/maja stb.. kultúra kincseit, csak mert az nem volt keresztény. Nem tudom tudod-e, hogy halomba égették el az indiánok kódexeit, mert bizony volt nekik. Freskóik is vannak egyébként, egy részüket azoknak is leverték. Volt ebben is vallás bőven, bár ez is inkább csak területszerzés és meggazdagodási vágy volt, a vallásm ádoslagos.

A Buddhisták is kegyetlenkedtek, pl. a mongol sámánizmus képviselőivel, a Tiber és Kína területén élő mongolok őseit irtották a hitükért, szarral dobálták őket stb.. Sőt voltak (és vannak is) szerzetesek által bántalmzott gyerekek, de egyébként buddhista felbújtók gyilkoltatják Mianmarban az ott élő muszlim kisebbséget.

A Biblia nem meséskönyv? :DDDD Jajajajaja, szóval szerinted létezik egy csávó, aki vízen jár, meg vízből bort varázsol, meg a másik pasas egy nagy hal belsejében utazgat. Meg benne van a jelenések köynvében, hogy páncélos, eberarcú, kardos sáskafélék fogják megtámadni az emberiséget. :D Ááááá nem mese. Legfeljebb annyi valóságtartalma van, hogy egyes helyszínek és személyek valamikor valóban éltek. De azon túl egy nagy fantasy az egész. Hogy lenne már ez összeegyeztethető a tudománnyal? :D Sehogyan. A tudomány bizonyítékokon alapszik, a te vallásod meg nevetséges, hitbéli meggyőződésekkel akar újra és újra előnyöket kovácsolni magának.

Különösképpen MINDEN vallás káros, de emlékeim szerint ezt is leírtam már valahol. Az összes röhejes.

2017. okt. 26. 20:08
 12/16 anonim ***** válasza:

Igen, hiszek Istenben, es hiszem, hogy Jézus megváltott. És téged is megváltott.😊😇

Attól, hogy nem hiszel, még nem kell arrogánsnak lenned, és a régmúlt bűneire hivatkoznod. Nem minden fekete és fehér. 😉

2017. okt. 26. 20:26
 13/16 anonim ***** válasza:
0%
Azt magyarázza már meg valaki, ha létezik Isten és Jézus és minden ilyen kitalált emberke, akkor más természetfeletti dolog miért nincs? És hol van, az égből néz le ránk, csak mi nem látjuk? Régen az emberek annyira buták voltak, hogy egyszerűen mindent képesek voltak erre fogni, ha jó, ha rossz történt. Szomorú, hogy még mindig itt tart a világ. Miért nem látjátok, hogy csodák nincsenek? Nem azért gyógyul meg egy szerettünk, mert mi elmentünk imádkozni a templomba.
2017. okt. 26. 22:16
 14/16 anonim ***** válasza:
70%
Inkább az a szomorú, hogy még mindig ott tart a világ, hogy sokan csak fekete-fehérben látják a dolgokat és nem képesek a szó szerinti értelmezés fölé lépni egy szinttel...
2017. okt. 27. 09:41
 15/16 anonim ***** válasza:
fekete fehérben látja valaki amiatt a világot, mert nem hisz Istenben, meg abban, hogy ö teremtette a világot? Meg hogy Éva és Ádám meg volt büntetve azért, mert ettek a tiltott gyümölcsböl, és emiatt fájdalmas a szülés, meg hasonlo marhaságok? Idiota, aki ezeket elhiszi.:D
2017. okt. 27. 19:55
 16/16 anonim ***** válasza:

#15, igen, te fekete fehérben látod a világot.

Ha egy picit kinyitnád a látótered, tudnád, hogy a teremtéstörténetet nem szó szerint kell értelmezni, nem az a lényege, hogy Ádám, Éva meg tiltott gyümölcs. A Genezis története műfaját tekintve etiológia, azaz világmagyarázat, eredetmonda. Amikor olvassuk a Bibliát, figyelembe kell venni, mi az adott rész műfaja, milyen korban, íródott, mi célból íródott.

A Genezis nem egy tudományos leírás, és mi hívők sem kezeljük annak (kivéve a kreacionistákat).

2017. okt. 27. 20:21
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!