Orvosi egyetemen hogy néz ki a boncolás?
Debrecenben közel sem így néz ki, ahogy előző leírta.
Nálunk körülbelül 20 fős csoportok vannak, körülbelül 4 csoportra jut 3 tartósított tetem (2 külföldi és 2 magyar csoportnak). Sajnos ez így sok ember, de hát nagyon kevés holttestet ajánlanak fel tudományos célokra. Na szóval, amikor órád van, leadják az anyagot a boncteremben (ilyenkor jegyzetelni szoktunk), aztán az utolsó 1 órában kibontjuk a tetemeket és vagy az oktató elmutogatja az egyik tetemen az aktuális dolgokat vagy hoznak be már kész preparátumokat. Ezután mindenki kesztyűt húz és folytatja a tetem kipreparálását, ahol az éppen tart. (Tehát nem feltétlenül pont azt, ami éppen az anyag volt, lehet hogy régebbi régió nincs teljesen még kész.) Óvatosan kell vagdosni, nehogy egy fontos kis eret vagy ideget kivágjál :) A lényeg hogy a demonstráció idejére mind a 3 tetem ki legyen teljesen preparálva, hogy lehessen rajtuk vizsgázni.
Önállóan/kiscsoportosan is van lehetőség boncolni, szabadon választható kurzus keretében (Plasztináció), ekkor 1 vagy 2 ember kap közösen egy régiót, és azt kell a félév végére teljesen kipreparálni. A jobbakat kiállítják, illetve az általam már említett preparátumok innen származnak, így tehát a következő évfolyamok azon tanulhatnak akár.
nálunk Szegeden a kötelező anatómia tantárgy keretén belül nincs boncolás
azt hiszem kötelezően választható az a kurzus később, aminek része a boncolás is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!