Igaz az, hogy a pécsi orvosi diplomával max közkórházba leszek jó "robotnak", de ha komolyabb terveim vannak, a SOTE-ra kell mennem?
„egyébként egyszer se mondtam, hogy jelenleg SOTE-ra járnék...”
„Jelenleg” nem mondtad, ha az 1 hónap már nem számít „jelenleg”-nek.
2017. január: legalább negyedéves SOTE-hallgatónak adtad ki magad (mások leiidiótázása mellett):
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar.. ,10-es
2016. március, POTE-hallgatónak adtda ki magad: http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar.. , 20. hsz.
2016. június, DOTE-hallgatónak adtad ki magad: http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar.. , 19-es
Miközben 2016 júniusban 17 évesnek vallottad magad, ez alapján most kellene maximum 18-nak lenned: http://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__egyeb-kerdesek__78..
Ezt onnan tudjuk, hogy te kérdésed, mert anno még látszott a felhasználóneved a márciusi válaszodnál, a júniusinál, és ennél is. Amikor érdeklődni kezdtem az ellentmondásokról ( http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar.. , 21-es hsz.), akkor kapcsoltad ki. De szerencsére vannak, akik még emlékeznek rá.
Ha abba kötnél bele, hogy itt 28%-os vagy, a többinél meg nem, ennek oka mindössze annyi, hogy az inaktív fórumtémáknál némi késéssel frissülnek a %-ok (a tiéd meg annál gyorsabban csökken), ha valaki ma hozzászólna a linkelt kérdésekhez, akkor azonnal frissülnének, és csodák csodája, ott is hirtlen lemennének az ominózus hozzászólások 28%-ra. Egyébként felhasználóneved visszakapcsolásával könnyen tudnád bizonyítani, ha nem lenne igazam, mivel akkor a neked tulajdonított hozzászólásoknál nem jelenne meg a név, ha azok valóban nem a te válaszaid. De mindketten tudjuk, hogy mindegyik a tiéd. Meg mások is, akik figyelemmel kísérik a témát és a %-od változásait a linkelt kérdéseknél.
„Mint már korábban írtam a személyem teljesen mindegy”
Általában valóban mindegy lenne, de a tiéd speciális eset. Érveid nincsenek, csak a szavad van. Innentől minden a szavahihetőségeden múlik. Te magad ástad alá a hiteledet az ellentmondásokkal (ha nem lenne elég a troll stílusod, valamint a sok megalapozatlan és valótlan állításod). Minden, amit leírtál magadról, önként tetted. Nem én kérdeztem. Senki nem is kényszerített. Viszont ha folyton ellentmondó állításokat írsz magadról, akkor ne csodálkozz, hogy valakinek feltűnik, és szembesít vele. Ha mindig igazat mondanál, ez nem történne meg. Arról nem én tehetek, hogy neked az igazmondás ellenkezik a személyiségeddel.
„de ismerem az egyetemet és tudom milyen különbségek vannak számonkérés illetőleg a vidéki és A Semmelweis egyetem között.”
Amiket írsz, az alapján nagyon nem úgy tűnik. Egyébként ezt hívják konfabulációnak: beépítesz pár valódi tényt a hozzászólásaidba, és aköré mesét szősz.
„Állandóan megpróbálod hitelteleníteni az állításaimat...”
Hiteletelenek azok amúgy is.
„a kérdezők félrevezetésével...”
Én mindig mindent logikus érvekkel és forrásokkal alátámasztottam (és amelyeket te sem tudtál soha cáfolni, pedig sokszor és sokféleképpen megpróbáltad). Pl. az employer reputationről írtakat is próbáltad többször elhitelteleníteni azzal, hogy leírtad, hogy nem medicine kategória, pedig te is jól tudtad, hogy igenis az. Tehát ha valaki itt fére akarja vezetni a kérdezőket, az te vagy. De ne aggódj, nem fog sikerülni.
„személyem aláásásával”
Talán azért mégsem az én hibám, hogy te sosem mondasz igazat... És ez nagyon fontos dolog, mivel az állításaidat nem támasztod alá, innentől csak a szavadban lehetne bízni, amiről viszont már sokszor kiderült, hogy nem megbízható... És pontosan ezért nem lényegtelen a személyed.
„ahelyett, hogy a az állításaimra reagálnál”
Mindig minden mondatodra tételesen reagáltam (többször méltatlankodtál is, hogy miért írok hosszú kommenteket). Bárki látja ezt, aki visszaolvassa. Innentől cak még hiteltelenebbé teszed magad, ha azt állítod, hogy nem reagáltam az állításaidra. Mindazonáltal elképzelhető, hogy én is kifelejthetek héha valmit, ne habozz tehát kifejteni, melyik állításodra nem reagáltam? De egyáltalán nem véletlen, hogy nem hangzott el konkrétum. Mert megint nem mondasz igazat, és ráadásul ezt olyan ügyetlenül teszed, hogy a vak is észreveszi. De biztosan ezért is engem fogsz okolni.
Aki nem reagál mások állításaira, az te vagy. Ugyanazt hajtogatod, és 2 mondatos, semmitmondó, megalapozatlan „válaszokat” adsz a hosszú érvekre. Rádásul olyanokat írsz, amit már rég megvitattunk, és mindig alulmaradtál.
„bár gondolom az ilyesmi is akkor történik, ha már kifogyott az ember az érvekből. :)”
Igen, ezért nem is reagálsz soha semmire érdemben, csak ismételgeted ugyanazt, ami már rég meg lett cáfolva, vagy amiről be lett mutatva, hogy miért nem releváns.
„Nem Én találom ki a számonkérés módját az egyetemeken, a nehézséget, ahogy a ranglistákat se.”
Ki és mikor állította, hogy te találod ki? Mert én nem emlékszem ilyenre.
„Az hogy a SOTE első helyen van...”
Azt, hogy néhány listán első helyen van, sosem vitattam. Te hallgatod el azokat a listákat, amelyeken nem első, vagy amelyekre fel sem került. Meg te bagatelizálod el, hogy még azon a ranglistán is, ahol első (a picivel nagyobb publikációs aktvitiás miatt), a diploma elismertségében bizony mégis utolsó... Ezek a tények. Lehet őket vitatni, csak nem érdemes.
Nem a magyar orvosokból van hiány, hanem az azokat segítő ellátó, egészségügyi személyzetben. Épp ezért az orvosoknak kell sok egyéb adminisztratív feladatot is ellátniuk, amit külfödön nem ők végeznek el.
Kérdésre:
Ha teheted menj a SOTE-ra, de ha nem jön össze vidéki egyetem is megteszi.
"Kedves" 27%-os!
Pár dolgot helyretennék, mert nagyon el vagy tájolva, látszik, hogy orvosi egyetem közelében sem jártál -ahogy írtad is.
"A SOTE első két éve nehezebb, mint a vidékieké." Miért is? Budapesten első félévtől van anatómia, 3. félévben tanulják a neuroanatómiát+kollokvium, majd félév ismétlés után szigorlat, ez pl a SOTE-soknak egy nagy könnyítés, akár tetszik, akár nem. Legalább akkor könnyítés, minthogy Pécsen az első két félévben külön vizsga az anat és a szövet (a szigorlat már egyben van, de erről később). Pécsen a sejtbiosz kétféléves szigorlat, így az anatómia második félévben kezdődik, ami azt jelenti, hogy a neuroanatómia félévében van a szigorlat, tehát a neuroanat tanulás mellett kell ismételni (plusz a POTE-n is ott van mellette a másik két szigorlat btw). Megjegyezném, hogy Pécsen az anatómia szigorlat: mozgásszervrendszer, zsigertan, neuroanat, alapszövettan, szervszövettan, neuroszövettan, teljes Langman könyv (embriológia) plusz tetemséta. 2 anat tétel, 2 metszet (kb 110 metszetből), egy fejlődéstan tétel és a tetemen BÁRMIT kérdezhetnek BÁRMELYIK félévből, és tetemen is belemehetnek a fejlődéstanba.
Ezzel szemben Debrecenben szövettan nélkül le tudnak vizsgázni, mert kiválthatják, ahogy az anatómiát is és a biokémiát. Debrecenben az "anatszigorlat"-nak nem része a neuro, abból utána van külön egy kollokvium, illetve harmadévben kórélettan szigorlatuk sincs, ahogy a SOTE-n és a POTE-n van (mind 2-n), a DOTE-n van félév klinikai fiziológia, amit detto ki lehet váltani. Pécsen SEMMIT nem lehet kiváltani. Úgyhogy ne emlegesd egy lapon a kettőt, kösz.
Tény, hogy az elején még az anatómia és a szövet-és fejlődéstan bontva van, de hiába van meg az egyik, nem tudsz tovább menni a másik nélkül, és a szigorlat Pécsen is egyben van már, úgy, hogy nincsenek hozzászokva a hallgatók az anatómia, szövettan, embrio egyidejű számonkéréséhez, ez további nehézség. Illetve míg a SOTE-n vannak évközi számonkérések, kap visszajelzést a hallgató, hogy hogy áll az anyaggal, Pécsen eltörölték az anatómia ZH-t, így még feedbacket se kap a medikus, hogy mit kéne ismételnie, teljesen magára van utalva.
"SOTE-n anat is egyértelműen nehezebb" Ezt mégis mire alapozod? Mert én tényeket írtam le. Miért nehezebb? Mert Budapesten van? Szivatás Pécsen is van. Mondok egy példát. Nyilván a kéztőcsontokat minden orvosin tudni kell, de azért az kicsit vicces, mikor azért 2 perces a szigorlat, mert tetemsétával kezdett a tanár, és az egyik kéztőcsont neve nem ugrott be a hallgatónak, és nem jegyet vont le, hanem egyből kivágták szigorlatról. Vagy mikor ismerősöm a fejlődéstan tételhez leírt 2 oldalt, a tanár elolvasta, közölte, hogy ez nem elég és viszont látásra. Kérdéseket se tett fel neki.
És nem, nem tudsz a számonkérésekről semmit. Az anatómia bontást tudtad, de azt már nem, amit a szigorlatról írtam, sem amit Debrecenről. Csak kijelentetted, hogy a SOTE-n a legnehezebb az anatómia EGYÉRTELMŰEN, de semmivel sem támasztottad alá. Vagy tudtad, csak elhallgattad, hogy nehezebbnek tudd kihozni a SOTE-t, és egy érvet se mondj vidéki egyetem mellett.
"Egyik ismerősöm 3 évig volt másodéves SOTE-n, végül úgy döntött átmegy a szegedi egyetemre és ott problémák nélkül sikerült letudnia a másodéves szigorlatokat. "
Nekem meg olyan ismerősöm van -és ez most nem visszavágás, komolyan mondom- aki épphogy elérte az átvételhez szükséges átlagot (talán 3,5 körül van), majd a SOTE-n 4-5 jegyekkel folytatta tanulmányait. Egy lány ismerősöm el se érte az átlagot, kő gazdagok, és csókos révén átvették a SOTE-ra, azóta is végzi, nem rúgták még ki. Illetve egy srác a csoporttársam volt, aki nem bírta elvégezni a SOTE-t, átjött Pécsre, fél év alatt innen is repült.
A rangsorokról annyit, hogy nemrég (2017 nov) volt egy nemzetközi felmérés, amiben a SOTE és POTE a 301-400 közé kerültek, a DOTE és SZOTE a 401-500 közé, ez viszont a magyar sajtóban már olyan szalagcímmel jött le, hogy a Semmelweis a legjobb 400-ban. A POTE is, de azt csak a cikkben írták mellékesen megjegyezve. Na, pl így is elhallgatják az olyan statisztikákat, amiben nem (csak) a SOTE van az élen. Pl ez lejöhetett volna úgy, hogy mind a 4 magyar orvosi a legjobb 500-ban, vagy hogy a POTE és a SOTE a legjobb 400-ban, de nem. A vidéki egyetemek sikereit el kell hallgatni, le kell járatni őket.
Még a rangsorokról pár mondat. A HVG rangsorához semmi köze az egyetemnek, emelt érettségik száma, átlagpontszám, nyelvvizsgák, tehát középiskolai teljesítmény ÁTLAGÁT nézik. Szóval egyrészt vidéki egyetemen is van olyan, aki jobb eredményt (magas pontszám, 3-4 nyelvvizsga, OKTV első hely stb) ért el, mint a SOTE-sok 90%-a, akiknek van egy középfokú angoluk és a két kötelező emelt érettségi, semmi OKTV eredmény, illetve egyáltalán nem korrelál az egyetem oktatási színvonalával.
A QS Ranking pl méri az Employer's Reputation-t, segítek: ez lényegében az egyetem után, tehát mikor már meglátszik az oktatás nyoma, mennyire elégedettek a munkáltatók az adott egyetemen végzettekkel. Egy vagy két éve a SOTE a negyedik helyen volt a magyar orvosik közül.
A lényeg, hogy hazugság, amit írsz, hogy minden rangsort vezet a SOTE. Sok rangsorban vidéki egyetemek vannak előrébb, csak azt a budapesti központú média (444, 24, index, origo stb) nem írja meg, mert nem érdeke, ők csak a SOTE-t istenítik, a magyar médiában csak ezek jelennek meg, mert minden más újság ezeket kopizza, sokszor szó szerint. Ahol nem a SOTE vezet, azt pedig szépen elhallgatják. Illetve még annyit, hogy rangsoroknál a SE nem egyenlő a SOTE-val, a PTE pedig nem egyenlő a POTE-val. Pécsen az orvosi a legerősebb kar, a többi kar húzza le, ahol összességében az egész tudományegyetem teljesítményét nézik.
"Ha teheted menj a SOTE-ra, de ha nem jön össze vidéki egyetem is megteszi."
Erre csak annyit, hogy a jó k.... a...
Az ilyen lenéző "a vidéki is megteszi, de amúgy egy kalap sz..r" hozzáállás miatt nem fogok egy rohadt percet sem ebben az országban dolgozni. Meghagyom nektek az okos Semmelweis-doktorokat, én meg a sz.r hulladék pécsi diplomámmal elmegyek külföldre, hiszen nekik "megteszi" az ótvar vidéki diploma is.
Sznob, pesti gyökér vagy, semmi más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!