Történelem szakon mennyire szokott erős lenni a latin nyelv?
Szia :)
Én Az ELTÉre járok és pusztán kíváncsiságból vettem fel a latint, így a törisekkel járok együtt. Elvileg egy évig kell tanulni (2 félév), sok minden függ a tanártól van aki az összes főnév- (5), melléknév- (3) és igeragozásirendszert (5) egyszerre zúdítja rád. Van aki kultúrember módjára szépen aprólékosan halad.
A célja, hogy megtanuljunk szöveget olvasni. Így egy félévvel a hátam mögött már ha latin szavakat látok úgy rá érzek a nemükre, esetükre, de nagyon titkosírás fejtésnek tűnik az egész. Szeretem (önszántaból tanulom) és ötösöm van belőle, de még nagyon nehezen boldogulok egy új szöveggel, nehezen ismerem meg a nyelvtani jelenségeket (erről mondjuk a latin is tehet: miért kell olyan sokat használni különböző eseteknél ugyan azt a végződést? :D ).
A latinisták egyébként csak "gyógylatinnak" hívják amit mi kapunk. Ettől függetlenül szorgalommal lehet még egy évig tanulni s utána ha az ember kitartó volt mehet nyelvvizsgázni.
Ha érdekel még valami akár a latinról, akár, hogy hogyan lehet néhány óra alatt 100 latinszót megtanulni, genitivusszal, nyelvtaninemmel írj nyugodtan privátba is (akár te is kedves olvasó)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!