Hogy lehet hogy a Semmelweis egyetemen több pont kell a gyógytornász szakra mint az általános orvosira?
Nézegettem a ponthatárokat és az általános orvosi 415 pont kötül van a gyógytornász pedig 423.
Gyógytornász szeretnék lenni, de nem számítottam ilyen magas ponthatárra. Egy biológia emelttel és egy info középpel be lehet kerülni?
Államilag támogatott általános orvosira 441 volt idén a ponthatár a SOTÉ-n (Pécsen volt a legalacsonyabb 420-szal - önköltségre lehet, hogy volt alacsonyabb is, de legyünk őszinték, a nagytöbbség nem az önköltségre megy). Amíg gyógytornász szaknál nagyobb a mozgástered a felvételi tárgyak között, és nincs előírt emelt érettségi tantárgy, addig az általános orvosira két - egyébként nem egyszerű - emelt érettségit kötelező teljesíteni a jelentkezéshez. Megtévesztő, hogy papíron közel van egymáshoz az általános orvosi és a gyógytornász szak ponthatára, mert nem ugyanolyan egyszerű minél több pontot összegyűjteni rájuk. De mindkettő szép és fontos szakma.
Egyébként 423 pont még nem olyan vészes, és nézd meg a felvételi tájékoztatóban, hogy mit vihetsz. Az biztos, hogy jól jársz, ha van egy nyelvvizsgád az emelt mellé, és így már nagyon jó esélyeid vannak.
Amennyire néztem nem volt alacsonyabb.
De ha mégis az lett volna az úgy lehet, hogy meghatározott számú hely (y) van mindkét képzésre, jelentkezik x ember és a kereten belül a legjobb ezeből a legjobb y számú embert veszik fel, aki az utolsó annak a pontja lesz a "határ".
Tehát ha relative többen, jó eredménnyel jelentkeznek gyógytornásznak, vagy csak kevés hely van gyógytornászból, mert nincs rájuk akkora igény a munkaerőpiacon akkor magasabb lesz a ponthatár.
BGF-en se azért 460 feletti a ponthatár államilag támogatottra mert olyan zsenik járnak oda (legtöbben fizetnek), hanem ezekre a képzésekre nincs olyan nagy szükség az állam szerint és így az állam kevés helyet támogat (pl 50-et), a legjobb 50. embernek a pontja pedig pont 460.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!