Mit szóltok a mai magyar érettségi témákhoz? Szerintem rohadt nehéz!
Hogyan lehet egy magyar érettségi téma "rohadt nehéz"? Kábé nulla önálló gondolkodás kell ezekhez, rizsázol és kész, ha esetleg előtte megtanultál ezt-azt a költőkről azzal bezsebelhetsz pár bónuszpontot.
Nálunk az irodalom volt az ez érettségi, amire kábé senki nem készült semmit és mégis 4-es 5-ös jegyeket kaptunk...
10:53as az is hülyeség, amit írsz. Amikor érettségiztél, attól voltál beszarva, most mástól vagy. Nem kell attól még viccnek tartani, másnak ez jelenti most a kihívást, jövőre a vizsgákon fog parázni.
De akár én is leviccezhetem a bölcsésztanulmányaidat, kíváncsi vagyok, hogy mit kezdtél volna nálunk gépészmérnökin 1-1 vizsgával. Ahogy Te mondanád "a bölcsészkar egy vicc", olyan dolgokat tanultok, ami másnak a hobbija.
A Ne félj! Beszélgetések Szabó Magdával című kötet Lettem, aki vagyok című fejezetének részlete alapján érvelhettek „a tér jelentőségéről a műalkotásokban és a hétköznapi életben”. E feladatot az fn-hu által megkérdezett szaktanárok szerint valószínűleg a jobbak választották, hiszen itt szélesebb tájékozottságra, olvasottságra volt szükség.
Kapcsolódó cikkek
*
10.05.03 Tételek a mai érettségikről
*
10.05.03 Az írásbeli magyar tételek eddigi listája
*
10.05.03 Így kerül a tétel az asztalra
A másik két lehetőség műelemzés volt. Vagy Gelléri Andor Endre Pármai likőr című novelláját kellett értelmezni, különösen fókuszálva a főhősnőre, vagy választhattak egy igazi klasszikus irodalom órai feladatot is. Ez pedig Karinthy Frigyes Kosztolányi Dezső-paródiája volt az Így írtok ti kötetből. A tesztlapon szerepelt A szegény kisgyermek panaszaiból A kis mécs című vers és a Karinthy-féle A kis edény is.
Nehezebb volt, mint eddig
"A szokásosnál nehezebbnek találtam a feladatokat" - nyilatkozta az fn.hu-nak Horváthné Vass Ildikó, a Klebelsberg Kuno Gimnázium magyar szakos tanára. A szövegértési feladatot túl tudományosnak érezte. Véleménye szerint adatgazdag volt a szöveg, tele tudományos mondatokkal. "Alaposan el kellett olvasni a diákoknak a szöveget, hogy megértsék, a kérdések viszont jól irányítottak voltak" - hangsúlyozta.
Nehezebb volt, mert idézem: "Alaposan el kellett olvasni a diákoknak a szöveget, hogy megértsék..."
Azért nem semmi, hogy egy érettségizőtől elvárják, hogy alaposan elolvasson egy szöveget, amiben számadatok is vannak! :)
A 3 téma közül pedig az elsőt választották azok, akiknek jó beszélőkéjük van, a harmadikat azok, akik biztosra mentek a másodikat pedig azok, akik szeretik az adott írót. Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!