Magyarországon hogy tudták kivitelezni a tornaóra szám brutális növelését?
Romániában élek és nálunk egy ilyen változtatás kivitelezhetetlen lenne:
-Kisvárosom 11 iskolának nagyjából 300 osztályának heti 2 tornaórája van, és kb. 12 tornaterem van a városban. Ezek is elég gyatrák, de a mindennapi tornaórához fel kellene építeni még 12 tornatermet, és minden tornateremre nagyjából 2 tesitanár jut, vagyis kellene még 24 tornatanár is a semmiből. Problémát jelent még minden iskolának is biztosítani a tornatermet, annak a 12-nek nagyjából fele elfogadható.
Másrészt meg én 2 nap egy héten 7-3 ig vagyok. a +-óraszám azt jelentené hogy olyan nap is lenne amikor 9 órát vagyok iskolában. Vagyis kellene eltörölni órákat, de így is azzal van baj hogy semmire nincs idő.
Magyarországon ezeket a problémákat hogyan oldották meg?
Ahogy első is írja szedett vedett módon, vagy sehogy. Én ezerfős iskolába jártam, nagy tornatermünk volt de így sem lehetett kivitelezni rendesen.. Például így heti egy tesi úszás vagy más kültéri program volt.
Mellesleg a tanárnak is megnehezítették a dolgát, nem lehet minden nap agyondolgoztatni, izzasztani a gyerekeket mikor más órára is járniuk kell, ezért legtöbbször heti 5 tesiből 2-3 órán játékot játszottunk. Persze ezek az elpocsékolt idők mehettek volna a többi tantárgy javára, vagy az érettségi felkészítésére. De ez a közoktatásnak mint kiderült nem volt érdeke, ez az egész csak az iskolák felesleges terheinek növelésére ment.
Olyan ez mint az ötérves terv, meg a 120% túlteljesítési parancsok a központból, egyszerűen nincs rá keret és értelme sincs sok.. A lényeg, hogy mindenki vesz egy nagy sóhajt mikor kikerül a közoktatási rendszerből (egyetemre, vagy munkaszférába)
Nem hogy nem érdekli őket, hogy ezzel lehet szabadidejük sem lesz -az órabővítések mellett- a gyerekeknek, de még az a pompás ötlet is eszükbe jutott, hogy 50 óra közösségi szolgálat is belefér még.
Persze azt is csak napi 3 órás adagokban lehet ledolgozni (heti 12 össz-vissz..)
Mióta egyetemre járok tisztán látom, hogy miért is vártam annyira a nyári szüneteket anno. Akkor legalább nem hajnalban mentem suliba, hogy este jöjjek haza, mellette készüljek holnapra, meg foglalkozhassak a hobbijaimmal.
"Másrészt meg én 2 nap egy héten 7-3 ig vagyok. a +-óraszám azt jelentené hogy olyan nap is lenne amikor 9 órát vagyok iskolában. Vagyis kellene eltörölni órákat, de így is azzal van baj hogy semmire nincs idő. "
Úgy oldották meg, hogy a sima középiskolában napi 7-8, rosszabb esetben 9-10 óra van minden nap.
Szakiskolákban meg a pékek a pékségben, az autószerelők meg a műhelyben nyomják a fekvőt kb. Meg még kevesebb olyan tárgy van, ami nem szakmai.
Tornaterem itt sincs mindenütt, de ahol van is oda beterelnek egy évfolyamot és le van tudva. Tehát van olyan, hogy 3-4 osztály tesizik egyszerre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!