Mi alapján vesznek föl egy főiskolára? Csak pontok? (gyors választ légyszi! )
úgy értem hogy:
HA MEGVAN AZ ADOTT SZAKRA ELŐÍRT MINIMÁLIS PONTSZÁMOM, AKKOR NINCS DE MEG HA FÖLVESZNEK?
koönkrét szitu:
kiszemelt szakra tavaly 260 volt a határ , tegyük fel hogy emelnek 300 ra.
Nekem ha minden összejön 335 pontom lenne.
Mit vesznek figyelembe a pontokon kívül?
(érettségi pontok, tanulmányi pontok stb stb...)
Tehát: KISZÓRHATNAK AZ ALAPJÁN, HOGY HIÁBA VAN MEG A PONTOM (SŐT TÖBB IS) , CSAK PL A TANULMÁNYI PONTJAIM ROSSZAK????
"kiszemelt szakra tavaly 260 volt a határ , tegyük fel hogy emelnek 300 ra."
- Alapból rossz az elgondolásod, ugyanis igazából NEM emelnek semmit.
Minden szakon van egy irányszám, és van adott számú jelentkező, ami több, mint az előbbi szám. Minden jelentkezőnek megvan a maga pontszáma, amellyel felvételizik (ez az érettségiből, tanulmányi eredményekből, nyelvvizsgából stb.) jön ki. A ponthatárok megszabásának napján pedig nem csinálnak mást, mint fölveszik azt az x legmagasabb pontszámmal rendelkező embert, akinek helye volt az irányszám szerint. Potnhatárnak pedig azt adják meg, ahány pontja volt a legalacsonyabb pontszámmal felvett emebrnek. Nem önkényesen határozzák ezt meg, és ez az, amit sokan nem értenek meg.
Szóval az, hogy tavaly mennyi volt a ponthatár, egyelőre semmit nem jelent.
Értem!
pedig én pontosan ezt az önkényes megoldást képzeltem el....
tévedtem....
az viszont jó hogy nem nézik hogy onnan jött öszze a pontszám.
tehát ha pl 200 embert vesznek fel, akkor a jelentkezők közül, azt az első 200 at veszik fel, akinek legtöbb a pontja? Teháthogy felállítanak egy sort pontszám szerint, és "kijelölik" az első 200 at?
Igen, de itt sok tenyezo kozrejatszik, mert ugye egyetemre oda vesznek fel, amit, azok kozul, ahova felvettel legelore irtad. Tehat pl:
Elso helyre irtad a sote áok-t
masodikra a bme vik-et
harmadikra a bme vbk-t
akkor ha a sote-ra nem vettek fel (tudom, mar SE, de nekem sote) , de a bme vik-re es a bme vbk-ra igen, akkor bar te benne vagy az elso x szaz legtobb pontot elero bme vbk-ra jelentkezoben, megsem oda fogsz menni, mert a vik-et elobbre irtad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!