Mi értelme van az iskolákban a németet tanítani fő nyelvként?
Bizonyos szakmákban jól jön a német... Nekem könnyen tanulható volt, jó volt a tanárom, s a német középfokú teljesen jó volt a diplomához. Angolul alig tudtam az egyetemig, de ott is tanultam, szakmai angolt is (programozó szakon voltam), ez még mindig nem volt semmi, de ha az ember netezik és programozó, plusz még olvasni is szeret, pl. Tolkient eredetiben (ahhoz azért kellett jópár év angol tanulás :)), akkor össze lehet szedni egy használható tudást különösebb oktatás nélkül is.
Kb. ugyanolyan könnyen írok hosszas hozzászólásokat angol nyelvű fórumokon, mint magyarul. Jó a szleng szókincsem is. Fel lehet szedni, ha olyan közegben mozog az ember. Soha életemben nem voltam angol nyelvterületen se.
Kell az angol, főleg az én szakmámban, de azért a németnek is megvan a haszna. Bár én a középfokúm óta sosem használtam. Néha el is gondolkodom, minek van nekem ilyenem, ha nem használom.
Én kábé félisten vagyok a cégnél, mert folyékonyan beszélek németül (mérnöki terület). A magyar főnök csak les és vöröslik a bamba feje, amikor a megrendelőkkel / német partnerekkel / német nagyfőnökökkel az orra előtt csacsogok németül, vagy egy értekezleten németre váltunk a Jürgenékkel, ő meg egy büdös szót nem ért :D
Első nyelvnek egyébként valóban angolt érdemesebb tanulni, ettől függetlenül a jó német nyelvtudás aranyat ér. Németország Európa vezető állama, gazdasági szuperhatalom, a világ 4. legnagyobb nominális GDP-jével. Magyarországot nagyjából Németország tartja el köldökzsinóron. És akkor ott van még Ausztria, Svájc. Egyik sem az a kimondottan csóró vidék.
- Halló, Ön tánc- és illemtanár?
- Lóf..szt, csak illemtanár.
"Magyarországot nagyjából Németország tartja el köldökzsinóron."
Hát ez egy jó duma, nagyon igaz.
És, bár ez már a háttér, de az is fontos lehet, ami a társadalmi és ipari civilizációt illeti, annak ebben az országban német eredete van. Ugyan már régen volt, hogy technikumba jártam, de volt egy tanárom, aki folyamatosan tudott hosszabb időn át utasításokat adni magyarul, úgy hogy német szavakat mondott, szerszámok és műveletek nevét. A vekkerről, liftről, szódavasszerről már nem is beszélve.
Na ahol meg a francia a fő nyelv -
na és annak mi értelme?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!