Magyar állami iskolákban tanár tilthatja meg órán az evést, ivást? Megteheti azt, hogy nem enged ki wc-re?
jaaa, hát nyugaton !! - ott kolbászból van az iskolakerítés -azt rágják órán, és mind zseniális lesz felnőttkorára!
De nálunk bezzeg betonból van a kerítés. Aki itt titokban eszik - azért nálunk is lehet még jó felnőtt.
Szerintem igazán ki lehet bírni evés-ivás-WC nélkül azt a 45 percet. Direkt ott a szünet, akkor el lehet ezeket a dolgokat intézni. Nálunk mondjuk inni lehetett a legtöbb órán, azt mondjuk nagy melegben meg is lehet érteni.
Mindenesetre ezt nem a létszükségletek kielégítésének megtiltásaként kellene felfogni szerintem. Abba a 45 percbe még senki nem halt bele. Ha meg már annyira létszükséglet, akkor nyilván a tanár is megengedi. Tehát ha fel van fázva valaki/hasmenése van, nyilván ki fogja engedni WC-re. Vagy mondjuk ha rosszul lesz, akkor nyilván hagyni fogja, hogy bekapjon néhány falatot vagy igyon. És akkor se fog problémázni, ha valaki egyszer kikéretőzik, mert épp nem volt lehetősége elmenni szünetben/épp annyira rájön az inger, és nem bírná ki óra végéig. Csak nyilván aki többször eljátssza, azt már nem szívesen engedi ki, mert elég valószínű, hogy csak lóg/cigizni megy a WC-be, vagy ki tudja...
Hát, nálunk a biosztanár kifejezetten bátorított mindenkit, hogy hozzunk vizet palackban, és igyunk sokat, mert fontos.
Szerintem az evés és az ivás két nagyon különböző dolog, és az ivás tiltásának tényleg nem látom értelmét. Nyilván ki lehet bírni anélkül is, de pláne ha épp tanulni kéne, tényleg az a legideálisabb, ha kis adagokban sokat iszol.
Ettől függetlenül a tanár megtilthatja.
Megtilthatja, ha nincs benne emberség. Oké, ne álljon neki piknikezni a gyerek, de ha egész nap rohan - ahogy minden iskolás teszi, mert túl vannak terhelve -, akkor hadd kapjon már be pár falatot, mielőtt elájul. Vannak olyan tanárok, akik ezt sem tűrik el, mert személyes sértésnek veszik, ha a diák egy percig nem rájuk figyel.
Az ivás tiltását végképp nem értem. Száradjon csak ki a büdös kölyök?
Vécéügy: lehet arra hivatkozni, hogy a szünet arra való, hogy akkor intézd. De hogyan, amikor vándorolni kell egyik óráról a másikra, alig van néhány vécé, azok is állandóan foglaltak vagy élből használhatatlanok, és öt perc alatt kellene mondjuk száz gyereknek végeznie? Persze, az a tanár nem érti meg a problémát, akinek kulcsa van a tanári mosdóhoz, ahol soha nincs tömeg. Semmi értelme megtiltani a gyereknek, hogy kimenjen, mert ha nagyon kell pisilnie, akkor úgysem lesz képes figyelni. Takarít utána a tanár, ha nem sikerül visszatartania? Mondom mindezt úgy, hogy soha nem kéredzkedtem ki. Be lehet pótolni azt a reeeeengeteg anyagot, amiről öt perc alatt lemarad valaki, amíg a termen kívül tartózkodik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!