Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért van, hogy államilag...

Miért van, hogy államilag támogatott szakra 200-al több pont kell, mint fizetősre?

Figyelt kérdés
Fizetősre 291 pont kell,ezt nahyon könnyű elérni,bárki elérheti.Az állami meg 491 pont.Ezt szinte lehetetlen elérni.Hogy lehet ennyit egyáltalán?Ír valaki 2db 100%-os érettségit,ami gyakorlatilag lehetetlen,ez 400 pont.Az egyik emelt,az +50 pont,így 450 (100%-os emelt még esélytelenebb) meg akkor ehhez jönne egy középszintű nyelvvizsga.Így lenne 491 (azt hiszem 41 pont a nyelvvizsga,nem vagyok benne biztos).De ezt nem értem,hogy ugyan azon a szakon a fizetősön ennyire minimalista a ponthatár,az államit meg gyakorlatilag lehetetlen elérni?

2016. aug. 30. 20:12
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Értem,csak azért furcsa,hogy ekkorák a különbségek.Akkor a fizetősre csupa hülye jelentkezik,az államira meg csak pár zsenit tudnak felvenni?Azért kérdezem,mert én is elmennék ide,de 490 pontom soha sem lesz,a fizetős meg drága.És ha mondjuk csupa 2-es tanuló megrohamozná mondjuk a Corvinust,akkor ott is lehetne 200-as ponthatár?

A BGF Gazdálkodási szakáról van szó

2016. aug. 30. 21:28
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
Már megint csak a ponthatárt nézed. A 200-as ponthatár önmagában még nem jelenti azt, hogy a színvonal ennyire aluli. 500 jelentkezőből lehet, hogy 498-nak 450 pontos lett az érettségije, egynek 200, 1-nek meg 199. A férőhelyek száma éppen 499 volt, így ennyit vettek fel, és ez UTÁN kiírták a ponthatárt. Persze ilyen a valóságban nincs, de a ponthatár a férőhelyek és a jelentkezők száma, valamint azok teljesítménye alapján értékelődik ki.
2016. aug. 30. 21:44
 13/14 anonim ***** válasza:

Ebben az esetben az történt, hogy egyetlen egy államilag támogatott hely volt, és 36 fizetős. Innentől az állami pontszámot megérteni nem túl bonyolult szerintem, 491 pontja volt a legjobban teljesítő jelentkezőnek, így ő került be. Fizetősnek valószínűleg mások jelölték meg a szakot (sok okosabb diák, akit más szakra felvettek államira nem jelölte meg), így ott a rangsorban a 36. pontszáma határozta meg a ponthatárt, így lett az 291. A fizetős képzést 7en jelölték meg első helyen, 70-en még ezen kívül valahanyadik helyen. Közülük lehet, hogy más szakra is felvettek embereket, akik így (mivel ez nem az első helyen volt,) ettől a szaktól "elestek". Lehet, hogy végül így csak 36 diák maradt, és mindenkit felvettek.

Mindehhez hozzájön, hogy ez a zalaegerszegi karon történt, mivel oda kevesebb ember jelentkezik, könnyedén előfordulhat ilyen furcsaság.

Amúgy a 491 pont titka lehet a két emelten kívül versenyeredmény is.

2016. szept. 3. 00:05
 14/14 anonim ***** válasza:

Egyébként a fizetős sok esetben jobb ,mint az államilag támogatott.Sokan azt hiszik ,azért mert ingyen hú de jó ,de mikor aláírod a hallgatói szerződést téged leköteleznek az ügyben,hogy itt kell dolgoznod ,és nem mehetsz ki külföldre dolgozni 4-5 évig vagy kiperkálsz több millió forintot. A képzés ugyan az a kettőn.

A ponthatárt sosem az iskola határozza meg ,hanem ha felvesznek 50 embert 1 szakra ,akkor ha jelentkezik 500 és felvesznek 50 embert akkor a legjobb 50-et kiválasztják és az utolso embernek lesz a ponthatára.

Tegyük fel az elsőnek van 500 pontja ,az 50.nek meg 350 akkor 350 lesz a ponthatár.

2019. jún. 11. 03:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!