Miért van, hogy államilag támogatott szakra 200-al több pont kell, mint fizetősre?
Értem,csak azért furcsa,hogy ekkorák a különbségek.Akkor a fizetősre csupa hülye jelentkezik,az államira meg csak pár zsenit tudnak felvenni?Azért kérdezem,mert én is elmennék ide,de 490 pontom soha sem lesz,a fizetős meg drága.És ha mondjuk csupa 2-es tanuló megrohamozná mondjuk a Corvinust,akkor ott is lehetne 200-as ponthatár?
A BGF Gazdálkodási szakáról van szó
Ebben az esetben az történt, hogy egyetlen egy államilag támogatott hely volt, és 36 fizetős. Innentől az állami pontszámot megérteni nem túl bonyolult szerintem, 491 pontja volt a legjobban teljesítő jelentkezőnek, így ő került be. Fizetősnek valószínűleg mások jelölték meg a szakot (sok okosabb diák, akit más szakra felvettek államira nem jelölte meg), így ott a rangsorban a 36. pontszáma határozta meg a ponthatárt, így lett az 291. A fizetős képzést 7en jelölték meg első helyen, 70-en még ezen kívül valahanyadik helyen. Közülük lehet, hogy más szakra is felvettek embereket, akik így (mivel ez nem az első helyen volt,) ettől a szaktól "elestek". Lehet, hogy végül így csak 36 diák maradt, és mindenkit felvettek.
Mindehhez hozzájön, hogy ez a zalaegerszegi karon történt, mivel oda kevesebb ember jelentkezik, könnyedén előfordulhat ilyen furcsaság.
Amúgy a 491 pont titka lehet a két emelten kívül versenyeredmény is.
Egyébként a fizetős sok esetben jobb ,mint az államilag támogatott.Sokan azt hiszik ,azért mert ingyen hú de jó ,de mikor aláírod a hallgatói szerződést téged leköteleznek az ügyben,hogy itt kell dolgoznod ,és nem mehetsz ki külföldre dolgozni 4-5 évig vagy kiperkálsz több millió forintot. A képzés ugyan az a kettőn.
A ponthatárt sosem az iskola határozza meg ,hanem ha felvesznek 50 embert 1 szakra ,akkor ha jelentkezik 500 és felvesznek 50 embert akkor a legjobb 50-et kiválasztják és az utolso embernek lesz a ponthatára.
Tegyük fel az elsőnek van 500 pontja ,az 50.nek meg 350 akkor 350 lesz a ponthatár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!