Tanárok fizetési elégedetlenségére megoldás lehetne egyfajta tiszteletdíj bevezetése?
Nagyjából 1 tanár jut 23 diákra. Havi 5000 ft-s tandíjból kijönne minden tanárnak havi +80.000 illetve takarítónőknek stb. +45.000. (kb..)
Vagy ezt a pénzt az adóból ki lehetne különíteni? Vagy erre most nincs lehetőség?
Én úgy nem mennék pl. informatika vagy fizika tanárnak hogyha ugyanazzal a tudással máshol 3x-annyit fizetnek.
Felháborodást okozna ekkora ,,tandíj"? Ennyi bérpótlékkal már elégedettek lennének a tanárok a Magyarországi helyzethez mérve? Egy átlagos családnak ez problémát jelentene kifizetni?
Vélemények?
Sok családnak megerőltető lenne havi 5000 forint tandíj, főleg ha több iskolás gyerek is van a családban. Ráadásul az egyetemen meg teljesen ingyen is lehet tanulni, így elég durva lenne ha az általános meg középiskola fizetős lenne.
És ezek az iskolák KÖTELEZŐEK (16 éves korig a tanév végéig). Szép is lenne, ha egy kötelező dolog miatt 5000-et kellene tanulónként fizetni a szülőknek vagy szülőnek.
Tanárként válaszolok. Amit a kérdező leírt nem oldja meg a problémát. A tanárok NEM alul vannak fizetve.
Az oktatás szakmai vezetése egy nagy nulla. De ennek megvitatása nem ide való.
Én is gondolkoztam ezen DE... én ezt úgy tudnám elképzelni hogy az adót csökkentik és a diákok maguk választják ki a megfelelő tanárt és annak adják azt a pénzt aki érdemit letesz az asztalra...
Nem egy tanár van aki szarik a diák fejére és mégis 150-160 nettót kap...
Nekem volt egy magyar tanárom aki 4 éven keresztül semmit nem tanított heti 4 órában.
Elmondjam miből állt?
5-10 perc késéssel bejött, utána álltunk 5 percig mert hogy az se megy... Na ha sikerült leülni akkor vagy az volt hogy jegyzeteljük ki magunknak ettől eddig VAGY lediktálta a könyvből a szöveget ami ,,jegyzetelni'' kellett és otthon megtanulni (1-2 oldal füzetben/óra)
JA és érettségi... a tételeket magunknak kellett kidolgozni ami nehéz volt mivel az érettségi tételsort még érettségi szünetben is VÁLTOZTATTA
Amikor én meg felmertem vetni hogy műelemzést nézzük át érettségi előtt 1 hónappal akkor megkaptam hogy ezt tanultuk 4 éven át... persze senki nem tudott belőle semmit.
A legszebb hogy névtelen költőket persze végig kellett venni mert a tananyag része volt, de az érettségiben részt se vett.
Záró mondatnak... Volt olyan óra ahová elindult, de meggondolta magát leült a folyosón majd kicsöngetéskor vissza ment a tanáriba... és ő is megkapja a tanári fizetést...
Kérdező, a tanárok nem a fizetésük miatt elégedetlenkednek, hanem az ellehetetlenült oktatási körülmények miatt.
Saját gyerekemen látom, hogy mik vannak:
- pl tavaly október közepére sem volt még stabil órarendjük (mert nem voltak tanárok), ami nálam kiverte a biztosítékot, hogy általában vasárnap estére azért kiderült (az osztályfőnök írta meg mindig Face-n), hogy milyen órák lesznek hétfőn, de egyik hétvégén még vasárnap sem!! Hétfőn úgy mentek iskolába, hogy fogalmuk sem volt, milyen órák lesznek!! (Nem, nem a gyerekem ennyire link :D , hogy bekamuzta ezt, én is láttam, hogy nincs órarendjük, nem kapták meg vasárnap este sem)
Hogy készüljön így a diák és a tanár egyaránt a másnapi órára?
Ráadásul úgy gondolom, egy tanárnak sem kötelessége a szabad idejében ilyenekkel foglalkoznia, hogy vasárnap lógjon a Face-n, mikor tudja megírni a diákoknak, milyen órájuk lesz másnap.
Most tudtam meg az igazgatótól 1 hete, hogy azért nem voltak akkor tanárok, mert NEM VEHETETT FEL! Az akkori létszámból meg nem tudta megoldani, mert sokan elmentek, + behozták rendeletbe a 2.-ik ingyenes OKJ-t, ami szintén ugyanezekkel a tanárokkal ment a suliban - kevés lett a tanár.
Tankönyvekből nem tudnak tanulni, jegyzetekből tanulnak, mert átláthatatlanok a könyvek (én saját magam láttam), túlterheltek a diákok (és a tanárok).
Tudnám még sorolni... Egy szülő.
Fogalmunk sincs róla, hogy fog leérettségizni, pedig nem lüke gyerek...
Az lehet hogy pont nem ellenérv, de nem is az emelés mellett szól...
Vannak tanárok akik megérdemelnék, és vannak akik nem. Ez olyan 50-50...
,,Attól nem fognak eltűnni a szar tanárok az iskolákból, mert párezerrel kevesebb a fizetése mindenkinek.''
Az lehet viszont ha megoldható lenne hogy a tanárok a ,,népszerűségük alapján'' kapják a fizetést, ergó ha az egyikhez minden órán 30-40-50 diák ülne be amíg a másikhoz 1 akkor ne azonos bért kapjanak hanem a keresett ,,jobb'' mondjuk kapjon 250.000 a másik meg 60.000-t vagy bocsássák el...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!