Mi történik ha 18 évesen kiiratkozom középsuliból?
Érdekes eset az enyém ugyanis az volt az eredeti tervem hogy megszerzem az érettségit és utána elvégzek egy aranykalászos gazda képzést
Ugyanis a családom egy ideje (pontosabban édesapám kb 40 éve) állatokkal foglalkozik és én szeretném folytatni ezt de ehhez ma már nem elég érteni hozzá kell papír is a földvásárlás állatleadás stb miatt
Na de most úgy tűnik elköltözünk és a jelenlegi iskolám távol lenne ahhoz hogy itt folytassam ráadásul csak gimnázium semmi extrát nem ad
Ha most bemegyek és kiiratkozok az egyenlő a tanulmányaim végével?
Mert hallottam olyat hogy érettségit lehet estin is végezni és ha a munkaügyibe bemegy az ember álláskeresőként és regisztrálja magát ők segíthetnek a képzés elindításában okj-n keresztül
Ha ez így van lehet nem is lenne baj hogy 18 felett megszűnik a képzésem mert akkor hamarabb és akár olcsóbban is elérhetném a szakképzést
Ugyan az aranykalászos nem egy hihetetlen csoda de mivel nekem nem a tudás miatt kell hanem hogy elismerten lehessek gazdálkodó így szükséges
Remélem van aki tud segíteni
Ja és kérem senki ne írja hogy még megbánnám meg majd X év múlva rájövök mert ugyan úgy tervezem az érettségit még akkor is ha nem az lesz a jövedelem forrásom alapja
Csak a képzés idejét szervezném át
Ja és még annyi hogy közben az élet nem áll meg én ugyan úgy tevékenykedem tehát ezért sem lenne utolsó estin
Ha kiiratkozol, akkor nyilvánvaló, hogy vége egyelőre a tanulmányaidnak, nem?
De ez természetesen nem zárja ki azt, hogy később járhass még iskolába.
Persze ha OKJ-n gondolkozol, akkor azt se felejtsd el, hogy a többségéhez minimum érettségi az elvárás, de persze van olyan is köztük, amihez nyolc általános elég. Az aranykalászoshoz is elég a nyolc.
Tehát mehetne az hogy most abbahagyom (sajnos váltani amúgy is kéne) elvégzem a képzést és utána (vagy még alatta) beiratkozom esti érettségire?
Akkor felmerül még az a kérdés hogy ott kell közösségi szolgálat az érettségihez
Mert lényegtelen okokból még nincs meg az 50 órám de gondolom ott nem foglalkoznak ilyesmivel
Köszi a gyors választ
Ezt pl nem tudtam hogy 8 általánossal is meglehet a gazda szakma....
Megy a zöld
Csak egy jótanács, de ha messze van a suli, akkor az utolsó évben inkább lakj ismerősnél, vagy menj át közelebbi suliba, de ne iratkozz ki, egy lépésnyire az érettségitől.
Az érettségi nagyon-nagyon fontos a mai világban, egyrészt a továbbtanulás alapfeltétele ( most nem akarsz, de lehet, hogy 10-15 év múlva meggondolod magad)
Másrészt más bérkategóriába kerülsz általa, ha elmész egy bármilyen munkahelyre, sőt, szerintem még a munkanélküli segély megállapításakor is szerepet játszik, bár ebben nem vagyok biztos.
És ráadásul rengeteg ember asszociá arra, hogy a képességeid hiánya miatt nem tetted le, ha azt hallja, hogy nincs érettségid.
Ha most lennél 14-15, és gazdálkodni akarnál, azt mondanám, oké, ne tanulj.
De ha most, az utolsó évben kiszállsz, egy életre kicseszel magaddal, de nagyon.
az érettségit utólag letenni elég nehéz, mert az ember nem minden érettségi tárgyat szeret, márpedig, ami nem érdekel, abból pár év alatt az érettségihez tudás 70%-át két éven belül elfelejted.
Vagyis hiába tanultad már meg az elmúlt években, akkor vért kell izzadnod vele ismét.
A mostani egy évnek a kényelmetlensége, ha bevállalnád, vakáció lenne az esti sulihoz képest.
És az Elsőnek is igaza van, a legtöbb okj-hez is követelmény az érettségi.
Nem akarnék kicseszni magammal de még a közösségim se jött össze
Nem akartam nagyon részletezni de többek közt már költöztünk 1-2szer de eddig meg-meg oldottam de volt hogy a buszozás miatt jó esetben is 4-re értem haza de volt hogy 5-re
De még így is mindent megtettem volna de az önkormányzat nem kötött szerződést az iskolával (konkrétan nem válaszoltak) alkalmas cég meg nem volt a faluban úgyhogy az iskolában tudtam pár órát ledolgozni csak
Tehát ebben a pillanatban nem engednének érettségire...
De mondom megint el szeretném végezni de a fontossági sorrendem más
Mindegy majd meglátom még hogy lesz
Egyáltalán nem
Az én terveim szeretném megvalósítani csak könnyebb egy kész állományt átvéve gazdálkodni mint 0-ról indulni
Már most is sok mindenből kiveszem a részem csak mivel nincs képesítésem így nem kezdhetek semmit
Mindig a bürokrácia a legnehezebb része az életnek
"Mindig a bürokrácia a legnehezebb része az életnek"
- Hát, így 18 évesen bátor kijelentés... bár az volna...
Nem tudom hanyadik osztályba jársz most, de át is lehet iratkoni a másik iskolába.
Ha estin akarod elvégezni később, akkor azzal arra mész majd, hogy kidobsz egy csomó pénzt és időt. Mert az eseti érettségi 2 év, és fizetni is kell valamennyit. Ha most vagy 18 éves, akkor elvileg negyedik osztályba jársz, 1 évet csak kibírsz valahogy + az érettségi vizsgaidőszakot. Most vagy fiatal, most van rá időd, később nem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!