Felvételinél ha két jelentkezőnek ugyanannyi pontja van, a szakon már csak egy hely van, de az egyikük első helyen jelölte meg, a másik másodiknak (első helyre nem vették fel), akkor melyiket veszik fel? Azt, aki első helyen jelölte meg a szakot?
Ha a szakon kevés a hely, akkor növelik a felvételi ponthatárt. Éppen ez a lényege a ponthatárnak: az alapján határozzák meg, hogy hányan jelentkeztek, milyen eredménnyel, és hány hely van.
Ha pont az az 1 ember nem fér be x ponttal, akkor x+1 lesz a ponthatár. Ez persze jelentheti azt is, hogy már nem csak az az 1 ember esik ki, hanem több is (akiknek ugyanúgy x pontjuk volt), de ők így jártak.
Annak semmi jelentősége nincs ebben a kérdésben, hogy hányadik helyen jelölted meg. Csak annyiban számít, hogy akit felvettek az általa bejelölt 1. helyre, azt az alatta lévőkre már nem veszik fel semmiképp.
"Miért nem dönthetem el, hogy ilyenkor melyik helyen szeretnék tanulni?"
Pont azért, mert a pontszámítás algoritmusába már bele van számítva, hogy ha felvesznek 1. helyre, akkor a többi helyen veled már nem kell kalkulálni.
Csak gondolj bele, ha lehetne utólag válogatni, akkor mindenkivel az összes helyen számolni kellene, ami miatt magasabbak lennének a ponthatárok, és végül a felvett embereknek csak töredéke menne egy adott helyre.
"Köszönöm! Még egy kérdés: Miért kell sorrendben leadni a jelentkezést és ha mind a három helyre felvettek, akkor az első helyen kívül a többi érvénytelen. Miért nem dönthetem el, hogy ilyenkor melyik helyen szeretnék tanulni?"
Eldöntheted. A megfelelő sorrenddel... Pont erre való. Szerintem ennyi ésszel ne menj egyetemre.
"Miért nem dönthetem el, hogy ilyenkor melyik helyen szeretnék tanulni?"
- Éppen ezt döntöd el a sorrenddel.
Egyébként önkényes döntések alapján nem lehet ponthatár meghatározni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!