Gazdaságinformatikus (BCE) vagy műszaki menedzser (BME)?
Miből gondolod, hogy a BME-nek jobb híre van külföldön? A BCE szinte mindig benne van a top500 egyetem között, míg a BME nincs. De ez mindegy, mert külföldön amúgy is baromira mindegy lesz, hol végzel.
Én a gazdinfót javaslom egyértelműen.
#1-es
Egyrészt a BCE sincs benne szinte sosem a top 500-ban, másrészt BME-nek úgy általában véve tényleg minőségesebb a gazdasági képzése, harmadrészt ezeknek a ranglistának sajnos nem sok köze van az oktatás színvonalához, negyedrészt külföldön egyikről sem tudják h eszik-e vagy isszák rangsortól függetlenül..
A helyzet az, hogy mindkét, a kérdező által megjelölt szak egy hibrid szak és önmagában nagyon nem alkalmas ahhoz, hogy valami értelmeset kezdj vele.. MSC-s specializációként már elég ütős lehet (egy normális alapszak mellett pl. ELTE/BME - matematikus/fizikus/informatikus, BME/ELTE/BCE - alkalmazott közgazdaságtan stb.), de BSc képzésként szinte mindkettő trágya sajnos ..
Annyit egyik szakon sem oktatnak, hogy gazdaságilag magabiztos tudása legyen a hallgatónak, és sajnos sem informatikai, sem mérnöki ismeretekből sem kap annyit, hogy versenyezzen az ilyen szakokat végzőkkel).
Kérdező,
Mindkét szakból csak MSc-t tudnék ajánlani, azt viszont jó szívvel. Azt sztem ne nézd, hogy külföldön mi mennyit ér, mert egyiket sem nézik semmibe, de ez kb. minden magyar képzéssel így van, még a jókkal is. Sztem válaszd azt, amelyik tematikában közelebb áll hozzád, mivel nem pontosan ugyanaz a tématerület, bár kétség kívül van átfedés gazdasági oldalról.
Melyik lista szerint van benne az 500-ban? Mert mielőtt válaszoltam azért én vettem a fáradtságot és átnéztem visszamenőleg pár évre néhány ilyen "top500" listát és csak a Szegedi Tudományegyetemet és az ELTE-t találtam benne, BCE-ről szó sem volt sehol..
Másrészt meg (akár hiszed, akár nem) a BCE-n tényleg csak a presztízs maradt meg amire az ott végzett hallgatók örömmel emlékeznek és előszeretettel válogatnak az innan kikerülők közül a piacon, de kb. megalapozatlanul. Jó 5-8 éve a BME kivásárolt egy rakat ottani nagyon jó oktatót, csakhogy saját képzéseit erősítse.. Ha a BME nem is az 1. helyre jött fel ezzel a lépéssel, de már biztosan megelőzi a BCE-t.. Öregdiákok viszont ezzel tipikusan nem értenek egyet, mert ők még emlékeznek a "nagy dicsőségre", amiből sajnos mára a BCE-n nem sok maradt (elég csak a publikációk számát, impakt faktorát megnézni). Szval ennyit a BCE minőséges képzéseiről.
A #2-es hozzászóló tanácsait hanyagold.
"A helyzet az, hogy mindkét, a kérdező által megjelölt szak egy hibrid szak és önmagában nagyon nem alkalmas ahhoz, hogy valami értelmeset kezdj vele.. MSC-s specializációként már elég ütős lehet (egy normális alapszak mellett pl. ELTE/BME - matematikus/fizikus/informatikus, BME/ELTE/BCE - alkalmazott közgazdaságtan stb.), de BSc képzésként szinte mindkettő trágya sajnos .. "
Innen látszik, hogy közöd nincs a képzéshez, csak hallottál valami hülyeséget aztán lövöd tovább. A műszaki menedzser képzés valóban egy trágya, a gazdaságinformatikus viszont alapszakként is megállja a helyét, minden végzett ember elhelyezkedik aki nem a nyíregyi fősuli szintű intézményekből kerül ki.
Szóval én azt ajánlom, a megmondóemberekre meg ne hallgass. Hibrid szak aha, ne zavarjon, hogy a három infós szak tantervének 80%a szinte megegyezik.
#5-ös
Tehát ha jól értem, azt állítod, hogy bár a gazdinfó tanterve az infó szaknak egy részét tartalmazza és a gazdasági tárgyak egy még kisebb részét keverve, ennek ellenére mégsem hibrid...
Hát nem tudom, hogy te hol tanultad a magyart, de a hibrid egészen pontosan ezt jelenti (amit leírtam és amit te is megerősítettél).
"Tehát ha jól értem, azt állítod, hogy bár a gazdinfó tanterve az infó szaknak egy részét tartalmazza és a gazdasági tárgyak egy még kisebb részét keverve, ennek ellenére mégsem hibrid..."
Szépen próbálsz hárítani meg személyeskedni, de nem akar összejönni. A magyar neked nem fekszik barátom, mivel valahogy nem akarod értelmezni: a három infós szakon konkrétan majdnem ugyanazt tanulják, még a szakosodási irányok is sok helyen megegyeznek. Nincs "infó szaknak" tanterve, ahogy te mondod, mert három informatikai szak van, ezeknek a tantervének a törzse pedig megegyezik, az alapok konkrétan ugyanazok. Az eltérések a nevekből adódnak, de sokat nem nyomnak. De legalább a kérdező is látja, hogy közöd nincs az informatikai képzéshez, csak jól esett leszólni valami baromsággal egy szakot amit nem ismersz, és nem tudod miről szól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!