Gazdaságinformatikus vagy műszaki menedzser?
Előnyök, hátrányok? Személyes tapasztalatok? Ezeket a szakokat végzettek véleménye érdekelne a leginkább! :) Fizetés? Nehézség? Budapesten melyik suliban érdemes elvégezni valamelyik szakot? Mesterképzésnek mit lehet választani? Ez a kettő szak együtt is működhet? Melyiket keresik jobban a munkáltatók? Mit csinál egy gazdaságinformatikus és egy műszaki menedzser? Mi a feladata, milyen munkakörben dolgozik?
Köszi előre is az intelligens válaszokat! (Nem kérek oltásokat a szakokkal kapcsolatban! Köszi!)
Annyit tudok, hogy a műszaki menedzser egy kamuszak, nem mész vele semmire. Én mérnökinfóra járok, de ismerek gazdinfóst is. Egy gazdaságinformatikus NEM programozó (legalábbis szerintem), mert egyaltalán nem mélyülnek el a programozásban. Fele-fele arányban tanulnak gazdaságis cuccot meg programozást, de egyikből sem eleget. Látom az ismerősömön, hogy amíg én több napokon keresztül tanulok rengeteg tárgyamból a vizsgámra, neki pár óra tanulással meg is van a 4-5-ös (nem, egyáltalán nem vagyok hülye, vagy nem az agyam felfogóképességével van a baj).
Ha programozó szeretnél lenni, akkor inkább javaslom a mérnökinformatikus vagy programtervező informatikus szakokat. Az első hardvert, amíg a másik inkább szoftvert programoz, de ez több mindentől függhet. Egy a lényeg: bármilyen egyetemre mész, ők megadják az alapot, és hogy jó programozó leszel-e, az csakis rajtad és a kitartásodon múlik, hogy mennyit vagy hajlandó foglalkozni vele. Amúgy az általad választott egyetemnek tuti van egy csoportja a facebookon, ott is írhatsz egy bejegyzést, és az ezeken a szakokon tanulók/tanultak tudnak neked többet mondani. Jó éj! :)
Már bocsánat, de egy gazdaságinformatikusnak mégis mi a francnak kellene orrba-szájba programoznia? A programozás az informatika egy nagyon kis szelete, a gazdinfósnak nem ez a feladata.
Itt egy korábbi válaszom:
"Jó szak, de igyekezz elismert helyen végezni: BCE, SZTE, BGE. A gazdaságinformatikus NEM közgazdász, köze nincs hozzá... ő olyan informatikus, aki a gazdasági folymatok, rendszerek informatikai hátterét ismeri, fejleszti.
Tipikusan: SAP, egyéb vállalatirányítási rendszerek, pénzügyi szoftverek, HR rendszerek, adatbázisok, üzleti informatika, banki rendszerek, stb.
Speciális tudás, jó helyen végezve, mesterképzéssel megfejelve, folyékony angol nyelvtudással irdatlan pénzt lehet vele keresni."
Műszaki menedzser: ha van már egy gépész- vagy villamosmérnöki diplomád, akkor a műszaki menedzser egy brutál jó szak!! Klaszikus mérnökivel párosítva tényleg a munkáltatók álma. Önmagában viszont tényleg sovány...
"Amit az előttem lévő írt, hogy 80%-ban megegyezik, az nem a gazdinfó-proginfó párosra vonatkozik, hanem a mérnökinfó-proginfóra."
A legtöbb egyetemen konkrétan közösen vannak a progos órák sok más óra mellett.
#6. hozzászólóval egyetértek. A gazdaságinformatikus képzés célja, hogy olyan szakembert faragjanak belőled, aki megérti az informatika és a gazdaság nyelvét is. Nem lesz sem igazi informatikus, sem közgazdász. Vállalatirányítási rendszerek fejlesztése, bevezetése az egyik legjobb terület amire ezzel a képzéssel elmehetsz.
Intézményenként nagyban változhat a képzési hangsúly, erre figyelj oda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!