Az orvosi szerintetek könnyű egyetem?
A többieket tudom megerősíteni mindenben. Bár én sem orvosin, hanem fizika alapszakon tanultam, legdurvább tárgyaim 4 kreditek voltak, de több heteket kellet rájuk tanulni. Egy átlagos két kredites tárgy 1-2 hét volt. Volt olyan tárgyam, ami szintén két kredit volt, viszont nem tudtam bejárni rá. Szó szerint 3 hónapig tanultam magamtól. Van egy infós ismerősöm, neki sokkredites tárgyai voltak, minden félévben 5 vagy 6, pár napos tanulásokkal elintézte őket 1-2 kivételt leszámítva. Én meg a vizsgaidőszak legutolsó napján is két vizsgára mentem legalább egy komolyabb szemeszterben. (Hozzá kell tenni, hogy ezen tárgyaim ~96%-a jeles lett, a maradék pedig jó, volt aki elintézte 1-2 napos tanulással és összejött neki az elégséges. Valamit valamiért...) Erősen van különbség a szakok között, a tárgyak között és az elvárt szintek között is. A vizsgák száma tényleg semmit nem jelent alapjáraton. A tárgy mögött lévő anyagmennyiség és az elsajátítandó tudás fajtája határozza meg, hogy milyen nehéz az. Hadd éljek egy példával. Ha azt mondom, hogy volt tárgyam, amire csak egy 60 oldalas jegyzetet kellett megtanulnom, akkor az összes bölcsész meg biológus körbe röhög, hogy az 2 óra. Azt viszont senki nem látja, hogy átlagosan a jegyzet minden harmadik-negyedik sora egy egyenlet és hogy volt amikor 2 hétig rágódtam egy-egy levezetésen mire megértettem. Ilyen értelemben könnyedén megeshet az, hogy ilyen jegyzetből 10 oldalt tovább tanulsz, mint egy 200 oldalas történelmi leírást. Remélem érted mire gondolok.
Ezt a vidéki dolgot sem értem. A vidékről jött orvosnak nem ugyanazt kell tudnia, mint a fővárosinak? A vidéki orvos keze alatt meghalhat a beteg, a fővárosié alatt nem? Így vagy úgy, de itt is és ott is ugyanannak képeznek. A tudásodat végül úgy is magad határozod meg, rajtad múlik és nem az egyetemen. Ott csak leadják, megtanulni neked kell itt is és ott is.
Az a baj, kérdező, hogy azt sem tudod milyen tárgyak vannak orvosin. Nekünk most másodikban kb. 4 vizsga van, ami rohadt jól hanngzik, DE kapásból az első az az 'Általános- és Neuroanatómia, Szövet- és Fejlődéstan'. Ez felér három vizsgával, de mivel egyszerre kell lenyomni mind az anatot, a szövetet és a fejlődéstant. SOTE-n még mindehhez a sejttant is hozzácsapják (mi ezt elsőben letudjuk).
Szóval nem, másnak közel sem kell ennyit két hét alatt megcsinálni.
Mellesleg mindent elmond az, ha valaki 2 hét alatt túl van 7 vizsgán. Akkor azok nem lehetnek túl nehezek.
most 4. éves vagyok, de emlékszem a másodéves "csak" 3 szigorlatra.
Olyan lelki állapotban voltam akkor, hogy ha ezt meghallottam volna valakitől lehet , hogy torkon harapom :D
„Bár még mindig lenézem a vidéki orvosikat, főleg a potét...”
Véleményed téged minősít, nem a vidéki orvosikat. És attól, hogy te lenézed őket, a leendő munkáltatók véleménye alapján mégis mind a 3 vidéki diploma elismertebb, mint a SOTE-diploma (az EECA szerint nem is kevéssel, bár szerintem azért nincs akkora különbség). De a leendő munkáltatók véleménye azért ez picivel mérvadóbb, mint a te szubjektív véleményed.
„de sokkal jobb lett volna elmenni egy vidéki orvosira, mondjuk Pécsre”
Tehát akkor most úgy érzed, hogy egy általad lenézett egyetemre kellett volna menned? Az a fajta ember lehetsz, aki a látszólag könnyebb végénél akarja megfogni a dolgokat, ez szintén téged minősít. Aztán Pécsen hamar kiderülne, hogy sokkal nehezebb, mint számítottad. Utána meg írogatnád itt a kérdéseket, hogy mennyire is könnyűnek és színvonaltalannak tartod a pécsi egyetemet...
„Pécs mellett szól -talán csak ez az egy-, hogy ott az egy két féléves szigorlat.”
Kicsit túlzás is annyi, de mindegyik egyetemen sok felesleges dolgot meg kell tanulni, rossz ütemezésben. De a 6 év alatt összességében mindenhol ugyanannyit fogsz megtanulni.
„Azt -kivételesen- alaposabban kérik számon, mint Pesten.”
Nem kivételesen. A többi tárgyat is legalább olyan részletesen kérik számon. Kell is nekik, mivel ugyanazon az akkreditációs eljáráson esnek át. De egyébként nem a sejtbiológia részletesebb vagy kevésbé részletes ismerete fog senkit sem jó vagy rossz orvossá tenni. Nyilván vannak minimális különbségek, pl. a leendő munkáltatók körében a SOTE-diploma elismertsége kicsit elmarad a vidéki egyetemekétől, de mégis mindegyik diplomával könnyen el lehet azért helyezkedni. Továbbá mindegyik egyetem hasonlóan színvonalas képzést nyújt.
De nyilván te jobban tudod, hogy milyen a pécsi orvosi, aki nem is orvosira, meg nem is Pécsre jársz... Ha meg hallottad valakitől, akkor vehetted volna a fáradságot is, hogy utánajárj, és akkor nem írnál butaságokat.
Arra egyébként nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen érdeked fűződik a PTE ÁOK szidásához, mert észérvet nem tudtál eddig mondani. De attól tartok, ezt sosem fogjuk megtudni. Gondolom, a többi hasonló kérdést is te írod ki.
Talán csak nem oda jártál, mert azt hitted, hogy könnyű lesz, aztán végül nem tudtad elvégezni, és elmentél máshova? Ekkor még érthető is lenne, hogy a személyes sérelmeid vezérelnek. Mert annak, hogy nem tudsz róla semmit, de mégis lenézed, annak még ennyi értelmét sem látom.
Noha a 15-ös válaszadó tökéletesen összefoglalta a lényeget, azért gondoltam PTE ÁOK hallgatóként, felháborodásomban én is hozzászólnék a bicskanyitogató megnyilvánulásaidhoz annyival, hogy akár egy évet próbálj ki az orvosin, BÁRMELYIKEN és megtapasztalhatod, hogy ez nem egy ellébecolható kis büfészak, hanem egész embert követelő hivatás, rengeteg áldozatot követel, de az ember minden percét élvezi, mert tudja, hogy értelme van annak, amit csinál és egyszer majd életeken segíthet a vérrel-verítékkel megszerzett tudásának köszönhetően.
Ha pedig pszichológiára jársz, feltételezem egykor célod is volt, hogy pszichológus légy. Egy jó tanács: ne ítélj anélkül, hogy alaposan a fenekére néztél volna bárminek/bárkinek.
"azért a sejttan hozzácsapása nem dicsőség"
Meg mondjuk az is vicces, hogy szerinted az a jó, ha szétszedjük a dolgokat. Nem EGYBEN, ÖSSZEFÜGGÉSEIBEN kell látni a dolgokat? Vagy a pszichón ez megy? Megtanulunk 20 tételt 4 nap alatt egyik tárgyból, aztán jöhet a másik? :D Igen, nálunk a sejttan részletesebb, de ez az idő, ami miatt nekünk 3 félév alatt kell megtanulni ugyanazt az anatómia tananyagot, mint SOTÉsoknak, ők 4. szemeszterben átismételhetik a teljes anatómiát, szövettant és fejlődéstant.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!