Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Van aki még így módosítani az...

Van aki még így módosítani az oktatási törvényeket? (lent)

Figyelt kérdés

A KÉRDÉS ELŐTT:

Nem kérek válaszokat az aktuális politikáról, nem erről szól a kérdésem. Arról sem, hogy tetszik-e vagy nem tetszik-e a mai oktatási rendszer.

Kérdés:

Szerintem földrajzból és kémiából is meg kellene engedni az előrehozott érettségit, révén, hogy ezek normál eseten csak kétéves tantárgyak, 10. osztályban is lehet ugyanolyan jól érettségizni, mint egy átlébecolt 11. o. és egy faktos 12. o. után. Mit gondoltok erről?

2016. máj. 17. 19:25
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
12%

Egyrészt olvasd át a kérdésed, mert én nem értem.

Másrészt én nem hogy megengedném a földrajzból és kémiából tett előrehozott érettségit, hanem teljes egészében megszüntetném az előrehozott érettségi lehetőségét. Az érettséginek a 12. tanév végén a helye, a középiskola lezárásaképp. Ráadásul komolytalanná teszi, hogy rengetegen megpróbálják, mert ők olyan marha okosak, aztán megbuknak, vagy szándékosan megbuktatják magukat.

2016. máj. 17. 19:42
 2/11 Tom Benko ***** válasza:
0%
Nem, megszüntetném az előrehozott érettségit, és a természettudományos tárgyakat négy évig taníttatnám, rendes óraszámmal.
2016. máj. 18. 13:46
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Kedves előttem szólók!

Nem akarok vitát nyitni, de szerintem az előrehozott érettségi jó dolog azokból a tantárgyakból, melyek nem kötelező érettségi tantárgyak. Idén érettségizem matekból magyarból töriből és bioszból. Emellett tavaly előrehozottan emelt szintű angol érettségit és középszintű latin érettségit tettem. Miért? Mert sajnos az osztályban mindenki más-más szinten volt, volt aki leragadt a simple presentnél. A jobb képességűek nem tudtak haladni, unatkoztak. Ezért csináltam én is előrehozott emeltet, ami 89%-os lett. A latin nyelvet is le akartam tudni, hogy minél több időm legyen idén a többi tantárgyra. Középszint, 84%. Így idén volt egy rakás lyukas órám, amik alatt új nyelvet kezdtem tanulni, illetve tudtam az idei érettségikre készülni.

Úgyhogy ez csak hozzáállás kérdése, mert sok osztálytársam így tett, és így kevesebb tantárgy maradt, amiből idén vizsgázunk. Nyelvek és egyéb csak két éves tantárgyak esetében szerintem jó ötlet lenne. Nem hiába vannak előbb az osztályozó vizsgák, ha valakinek az nem megy, akkor azzal kiszelektálta magát.

18/L

2016. máj. 19. 20:18
 4/11 anonim ***** válasza:
20%

"A jobb képességűek nem tudtak haladni, unatkoztak."

- És miután előrehozott érettségit tettek, már nem unatkoztak? Illetve az érettségi letételével milyen motiváció maradt a hátralevő egy évre az előre haladáshoz?

Komolyan nem értem a gondolatmenetet, illetve hogy ez hogyan igazolja az előrehozott érettségit. Vagy most attól féltek, a hátra levő egy évbe csak felejteni fognak?

2016. máj. 19. 20:28
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Milyen motiváció maradt?

Az összes többi tantárgy még előttünk volt/van :).

A lyukas órákon beültünk a könyvtárba és matek, magyar, töri, stb. feladatlapokat oldottunk meg. Plusz, ahogy mondtam, például egy harmadik nyelvet (spanyolt) tanultam, ahelyett, hogy olyan angol órán ültem volna, amiből semmi hasznom nem lett volna, mert még harmadikban is a pre-intermediate könyvet vett az osztály.

Választottam még egy tantárgyat, a biológiát, a felszabadult időben a projektmunkámat is több időm volt kidolgozni.

Ezen kívül mindenki folyton az érettségivel ijesztgetett bennünket, hogy milyen nehéz, milyen kemény. Mi tavaly már megtapasztalhattuk, hogy azért annyira nem vészes, és nem úgy mentünk idén oda, hogy összeesünk, mert vizsgahelyzet van, teljesíteni kell. Tudtuk, hogy mennek a dolgok, jóval kevesebbet stresszeltünk mint a többiek. De javíts ki, ha ezt csak én látom így :).

18/L

2016. máj. 19. 20:38
 6/11 anonim ***** válasza:
20%
Tehát onnantól kezdve minden mással foglalkoztatok, kivéve azt a tárgyat, amiből érettségiztetek? Nem hiszem, hogy ez különösebben jót tesz az angol tudásnak.
2016. máj. 19. 20:46
 7/11 anonim ***** válasza:

Az angolból megvan a nyelvvizsgám, hova tovább? :)

Fenntartom a tudásom azzal, hogy kizárólag angol szinkronos filmeket/sorozatokat nézek, angol nyelven olvasok regényeket.

A latinra pedig nincsen már szükségem, azért vettem fel, mert orvosira készültem eredetileg, de meggondoltam magam.

Ha az ember jól megfontolja, szerintem azért nem az ördögtől való dolog. Persze, aki csak úgy belevág egy hármaskával, annak értelme nincs, aláírom. De azzal sem fejlődött volna a nyelvtudásom, ha ott ültem volna olyanok között, akik nehezen raktak össze egy szimpla mondatot.

2016. máj. 19. 20:54
 8/11 Tom Benko ***** válasza:
Ez inkább azt mutatja, miért szar a jelenlegi oktatási rendszer.
2016. máj. 19. 21:39
 9/11 Tom Benko ***** válasza:

Ja, és még valami: kötelezővé tennék legalább egy természettudományos tárgyat is, mint érettségit. Legyen egy humán, egy reál, egy készség és a matek inkább.

Amúgy ha már felesleges tárgyak: Akkor miért nem tehettem le előrehozottan a magyar meg töri érettségit? Nekem azokra abszolúte semmi szükségem, rengeteg időt elvett a velük való tökölődés. Helyettük inkább valami hasznos és életre való tárgyakkal foglalkoztam volna.

2016. máj. 19. 21:44
 10/11 anonim ***** válasza:
85%

Nekem ez új hír, hogy nem lehet előrehozottat tenni. Néhány éve még biztosan volt ilyen lehetőség, emlékszem többen éltek is vele informatikából, idegen nyelvből és földrajzból.

Úgy működött, hogy előtte külön osztályzóvizsgát kellett tenni egy olyan intézményben, ahol van megfelelő szaktanár.

Ennek így nem sok hátránya lehet, ha ezt megszüntették volna, akkor mindenképp támogatnám hogy legyen ismét.

Annyi kikötéssel viszont, hogy ha valaki később javítóvizsgát akar tenni, mert elrontotta, akkor az már nem lenne ingyenes, hiszen egy alkalmat már úgyis kapott az illető, ha már előrehozott, akkor vegye is komolyan.

2016. máj. 19. 22:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!