Emelt szintű (Társadalomismeret) szóbeli érettségin rossz szemmel nézik azt, ha a diák felolvassa azt a szöveget, amit kidolgozott és nem magától mondja, mert annyira izgul, hogy nem menne neki?
Annyira rossz szemmel nézik, hogy meg fognak állítani, és rád fognak szólni. Ugyanis minden szóbeli érettségin alapkövetelmény, hogy szabad előadásban kell elmondani a feleletedet. És ez nem egy pontot ér, tantárgyanként meg lehet nézni a vizsgaleírásban, hogy mennyit tesz ki az előadásmód.
"A felkészülési idő alatt a vizsgázó jegyzetet készíthet, de gondolatait szabad előadásban kell elmondania." Ez a vizsgaszabályzatból van, tantárgytól függetlenül. (Ennyiben tehát nem hit kérdése.)
A jó hír az, hogy a tanárok gyakorlott vizsgáztatók, sok izgulós gyereket láttak már életükben, és fognak neked segíteni, nem harapnak.
Addig gyakoroljál, próbáld hangosan elmondani a tételt, vagy valamelyik barátodnak felmondani, és ott a helyszínen semmiképpen ne írjál összefüggő szöveget, amit felolvashatsz, mert abban nehezebb kiigazodni! A felkészülési időt csak vázlatot írjál, abba könnyebben tudsz belenézni és megtalálni, hol tartasz. Puskázni szabad a jegyzetedből, felolvasni nem.
Most nehéz elképzelni, de ott jönni fog magától.. A megadott idő alatt csinálsz egy szép jegyzetet, a fejedben összeáll egy keret, és úgysem fogod felolvasni (esszét írni nincs időd). Érdemes néhány vázlatpontba szedni a mondandót, lehetőleg logikai felépítésben, amikhez kulcsszavakat csatolsz. Közben persze belenézel a jegyzetedbe, ez egyáltalán nem gond, menni fog.
Nekem a szóbeli felelet a gyengém, írásban sokkal jobban tudom magam kifejezni, de a felkészülési idő elég a fent említettekre, és hibátlanul elő lehet adni. A várakozásaimmal ellentétben a szóbelijeimmel csak javítottam az írásbeliken, pedig azt hittem, ott fogom lehúzni. Két szóbelin is maximum pontot kaptam (magyar, emelt töri). Ezen ne parázz, ha megvan mögötte a tárgyi tudás, akkor nem lesz semmilyen korlát. :) És valóban, a vizsgáztatók sem akarnak kiszúrni veled, segíteni fognak, ha megakadsz, kérdeznek, stb. (ez nem hiba)
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!