Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Diákhitel 2-t megéri felvenni,...

Diákhitel 2-t megéri felvenni, ha jogásznak szeretnék tanulni?

Figyelt kérdés

Rengeteg diákhiteles kérdést végigolvastam már, de egyszerűen nem tudok dönteni, hogy mi mi lenne a legokosabb döntés.

Állami ösztöndíjas helyre hajtok, de ha nem úgy alakul az érettségim, ahogy tervezem, akkor úszik az egész. (460 pont, pontduplázásra gyúrok.)

A választott egyetemen 250.000 Ft egy félév, a kalkulátor szerint 3 millió körüli összeget kellene majd visszafizetnem.

Mennyiben érné ez meg nekem? Megtérülne, miután elvégeztem az egyetemet? Nem tudom, hogy bele merjek-e fektetni és kockáztatni, de abban biztos vagyok, hogy ha most nem élek a lehetőséggel, hogy jogot végezzek, akkor később nem valószínű, hogy fogok... Mióta az eszemet tudom, jogász szeretnék lenni.

2016. jan. 24. 16:31
 1/7 anonim ***** válasza:
70%

Ha tutira végig tudod vinni az egyetemet akkor igen.

(Van szülői segítség, vagy biztos munka ami mellett tanulni is tudsz.)

Én belebuktam.

Még a diákhitel 1-et vettem fel, csak sajnos az élet közbeszólt, így nem sikerült befejeznem az orvosit (azt ugye nem lehet levelezőn meg estin), viszont egy halom tartozásom lett.

2016. jan. 24. 16:46
 2/7 anonim ***** válasza:
Ha tényleg ezt szeretnéd, akkor megéri. Sok helyen van lehetőség jó tanulmányi eredménnyel költségcsökkentést is nyerni. :)
2016. jan. 24. 16:58
 3/7 anonim ***** válasza:
Szerintem is megéri. Ha motivált vagy akár sikerülhet is átkerülni államira néhány félév után. Nem lehetetlen, de néztem egy szegedi listát, ott sikerült néhány embernek. Egyébként legeslegrosszabb esetben kimész külföldre és pár hónap alatt visszafizeted a tartozást komótosan, de ha elvégzed még erre sincs szükség, mert ugye maximum 40 éves kortól kötelező megkezdeni a visszatérítést, addigra pedig normális bevétel mellett ez nem fog olyan nagy gondot okozni. Sok sikert! : )
2016. jan. 24. 17:02
 4/7 anonim ***** válasza:
Ahogy az első írta: ha végigcsinálod, megéri.
2016. jan. 24. 17:02
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a biztatásokat! Kicsit kezdek megnyugodni.

Egyébként arra én is gondoltam, hogy hátha sikerülne átkerülni államisra, ha nagyon odateszem magam. Én is Szegedre szeretnék menni :)

2016. jan. 24. 17:08
 6/7 anonim ***** válasza:

Üdv Sorstárs ! :D

Ugyanez a helyzet velem csak én Pestre adtam már le a jelentkezésemet mindenhová ( amúgy is pesti vagyok ) .

Én is gondolkodtam olyanokon,mint amiket előzőleg írtak a többiek. Egy ismerősöm kiment Olaszországba konyhába mosogatni, és jó sok pénzt gyűjtött össze. Tudj angolul, és nyáron elmehetsz külföldre diákmunkára. Én még arra gondoltam, hogy az első 2 vagy 3 évet elvégzem önköltségesen, majd átmegyek levelezőre, ott valamivel kevesebbet kell fizetni, és elmegyek dolgozni, majd az utolsó évre visszamegyek nappalira. DE, egyelőre az a biztos, hogy az első évet elvégzem fizetősön, a lehető legjobb eredménnyel, és reményeim szerint átkerülök államira. (Nekem nagyon nagy szerencse kellene ahhoz,hogy legyen 460 pontom, maximum 450 pontom lesz csak,de ez a maximum, szóval valószínűleg kevesebbet szerzek majd.)

2016. febr. 9. 19:41
 7/7 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó válaszoló, vagy ahogy te fogalmaztál, kedves Sorstárs! :D

Végül én is Pestre adtam le szintén mindenhova. Nagyon sokáig vacilláltam, hogy mi lenne a helyes döntés... Sokan próbáltak lebeszélni az önköltséges dologról, de végül úgy döntöttem, hogy a megérzéseimre bízom magam.

Hogy jó döntés volt-e? Tudja a fene. De nem akarok 15 év múlva azzal a gondolattal felkelni és lefeküdni minden nap, hogy mi lett volna, ha megpróbálom... :)

2016. febr. 13. 22:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!