Hogyan lehetek tanár középiskolában és egyetemen?
Utána néztem, a középiskolához igazából nem kell semmi csak egy érettségi, de főiskola előnyt jelent ( és nagyobb fizetést ). Hova érdemes jelentkezni ( Miskolc mellett lakom, nem tudom van-e Miskolcon tanár képzés )?
Az egyetemi tanárnak is utána néztem és sokan írták hogy hosszú folyamat? Sok tanulás kell, stb. Ezzel szemben azt látom hogy rengeteg a fiatal ( 30 körüli tanár ). A tanársegédek többsége is csak néhány évig dolgozik, utána előrébb jut. Szüleim is ezt erősítették meg ( most jártak egyetemre, illetve édesapám még most is jár ).
Töri-földrajz szak érdekelne.
Hogyan lehetek tanár? Mi a folyamata, hova érdemes jelentkezni?
Nem tudom, hol néztél utána a dolgoknak, kérdező, de rohadtul el vagy tévedve (már bocsánat).
Ahhoz, hogy tanár legyél, nem elég az érettségi, nem tudom, ezt honnan vetted. Osztatlan tanárképzésre kell járni, főiskolára vagy egyetemre, ahol diplomát kell szerezned. Ehhez a képzéshez hozzátartozik az is, hogy iskolába kell menned óralátogatásra majd gyakorlatra, oktatni is. Azt, hogy hol van tanárképzés, meg tudod nézni a felvi.hu honlapon, ahogyan azt is, milyen elvárások vannak hozzá.
Az egyetemi tanárok teljesen más rendszerben vannak, mint a középiskolai tanárok. Egyetemi tanárként nincs olyan, hogy "töri-földrajz" szak, szóval leírhatnád, mit is szeretnél pontosan az egyetemen tanítani.
Egyetemen már csak akkor taníthatsz, ha PhD-t is megszerzed. Ehhez vagy az osztatlan tanárképzés kell, vagy alap+mesterszak. Az utóbbi jellemzőbb amúgy, ha valaki egyetemen tanít.
Középiskolában csak akkor taníthatsz ha megvan az osztatlan tanári képzésed. Vagy nyelveknél lehet úgy, hogy alap+mester és utána taníthatsz.
A középiskolai tanárok mester szintű egyetemi diplomával rendelkeznek.
Az egyetemi oktatóknak több szintje van:
1. mestertanár vagy tanszéki mérnök simán csak mester szintű egyetemi diplomával rendelkezik.
2. tanársegéd,legalább beiratkozott doktorandusz (PhD-hallgató)
3. adjunktus, legalább PhD fokozattal rendelkezik.
4. docens, PhD + jelentős tudományos teljesítmény (szakterületfüggő, de minimum 20 referált, impact factoros nemzetközi tudományos folyóiratcikk és legalább 100 független idézettség általában)
5. professzor, PhD + Habilitációs oklevél + intézményspecifikus egyéb feltételek (kimagasló tudományos teljesítmény, mondjuk ez benne van a habilitációban + sikeresen végzett PhD-hallgató témavezetése + saját meghirdetett, kidolgozott egyetemi kurzus)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!