Kérhetném a tanácsotok?
Idén fogok felvételizni, és sajnos belekerültem a bizonytalanság ördögi körébe. A választással kapcsolatban szeretném kérni a segítségeteket, véleményeteket, itt elsősorban azokét, akik a felsorolt szakok valamelyikén tanultak/tanulnak. Köszönönöm előre is!
( a büfé szak mániás embereknek üzenem, hogy egyszerűen nincs készségem a matematikához és nem olyan típus vagyok, aki könnyen megtanulja azt, ami egyáltalán nem érdekli.soha nem volt erősségem a reál oldal, ezért nem fogom magamat a Taügetoszra száműzni, ha nem baj. )
Egy emelt történelmem van csak, mert eredetileg néprajzra készültem, csakhogy az évek során változtam én is..
1.Néprajz: érdekelnek a szokások, a népművészet, a kultúrák, viszont itt elsősorban a magyar parasztságot, néhol a cigányságot oktatják az ELTE-n. Nincsenek vidéki rokonaim, nem tudnék kihez gyűjteni menni, magnetofonom sincsen és lehet, hogy furcsán hangzik, de nem eszem húst, állatmentéssel foglalkozom egy szervezet önkénteseként és sajnos vidéken szinte mindennaposak az állatkínzások...emiatt tartok a gyűjtésektől, meg nekik a disznóforrázásos szokás egy csodálatos dolog..és nem igen értékelik ezt a szakot, mindenki azt mondta, hogy Dunát lehet árasztani a néprajzosokkal.
2. Régészet
Nagyon tetszene, de sajnos csak az angol nyelvet, azt is csupán középszinten beszélem. Az ELTE-n külön kiemeltèk, hogy min. 4 nyelv felsőfokú ismerete kell az ő képzésükhöz. A volt osztálytársnőm is így indított, mint én egyébként nyelvismeret tekintetében. Nem vagyok az a hamar kinyíló társasági ember, ők viszont van, hogy hónapokra elmennek egy-egy ásás alkalmával. A Pázmányon is nagyon szimpatikus volt, aztán láttam, hogy Szíriába és az Urálhoz viszik a hallgatókat, az ott például nagyon gyakorlati központú..és Piliscsabán van..
3. Szociológia
A leírása alapján nagyon érdekesen hangzik, azonban nem igem találnak vele munkát, max. 80 ezer forintos fizetéssel. Illetve elèggé link szak hírében áll, valamint a matematikai statisztika is jelen van az oktatásban. ( Egy gyenge matekosnak megoldhatóak a feladatok egyébként? )
4. Restaurátor
Régóta festek szabadidőmben akrillal és vízfestékkel, a képzés ezentúl tartalmaz olyan tárgyakat, mint a néprajz és a régèszet,,ami egy álom számomra. Dema bejutás lehetetlen, nem művész iskolába jártam, úgy tudom mesterszintű festőket várnak oda, azokat is jól kiszűrik.. Szerintetek érdemes 4000 forintot befizetni az alkalmasságira így ?
5. Szláv vagy keleti nyelvek
Talán a bölcsészeten belül ez az egyik legkamatozóbb szak, legalábbis ezt mondják. Viszont nekem nem mennem könnyen a nyelvek és nem igazán érdekel a szláv kultúra, ha magamba nézek. Ott ugye nem csak nyelvet kell tanulni, hanem irodalmat..stb. Az egyetemnek meg nincs sok értelme, ha olyat tanulunk, amiben nincs benne a lelkünk az meglátszik, nem?
Nagyon köszönöm előre is!
Írd fel mindegyiket egy cetlire. Rakd bele egy kis dobozba, amit kihúzol azt válaszd.
Ha újat akarsz húzni, akkor szakítsd el, és oda már ne menj.
A néprajzot láttam úgy, hogy első helyen van.
Hiába nincs vidéki rokon, felkeresed az önkormányzatokat, írsz 1 szép levelet, amiben közlöd, hogy mit szeretnél. S hogy segítsenek. Hidd el szívesen rendelkezésedre fognak állni. S találnak 1-2 olyan időst akik segítenének neked.
Magnetofon meg minek a XXI. században? Ott az okos telefonod.
Régészettől meg ne félj, a nyelv majd ragad rá ha sokat gyakorolsz.
Nagyon köszönöm a tanácsot kedves "első"!
Második: Csak bölcsészetet választhatok az érettségim összetétele miatt és csak ezeket a szakokat a pontszámom okán. Tudom, hogy ha nem törtető zsenipalánta az ember, akkor általában nem fog jól fizető állást találni bölcsészet után sajnos. Az az igazság, hogy nem az erősségem a reál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!