Hány év mire tanárként dolgozhat valaki?
Az utolsó félévekben (nem tudom, pontosan mikortól) már van gyakorlat is, el kell menned egy iskolába órákat látogatni, tanítani, vizsgázni. Én olyan gimibe jártam, ami gyakorlóiskola volt, azaz a tanárnak készülők nálunk tanítottak és vizsgáztak. Sokuk azonnal kapott állást a diploma után, volt, aki régi iskolájában, volt, aki konkrétan nálunk.
A fizetés pedig elég fix, nézz utána a neten a pedagógusi bértáblának.
Összevissza kutyulják, de azt hiszem, attól függően, hogy általános vagy középiskolában akar valaki tanítani, 4,5-5,5 év, mivel van még egy féléves iskolai gyakorlat is diploma előtt. Mi az, hogy felső gimnázium?
A jelenlegi fizetés teljesen mindegy, ha neked hosszú évek múlva lesz aktuális. Mindenesetre értelmiségi szakmához képest alacsony.
A középiskolai osztatlan tanárképzés 5+1 éves, a plusz egy év a szakmai gyakorlatot jelenti. Tehát összességében 6 év az egyetemi képzés, s csak utána tudsz elhelyezkedni.
A fizetést a pedagógus bértábla alapján adják, egy kezdő tanár esetében ez olyan nettó 120 ezer forint körüli összeget jelent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!