Mit tehet egy munkahely azzal a dolgozóval akivel tanulmányi szerződése van és a dolgozó rég elvégezte az egyetemet de azt hazudta még nem, és vette fel a pénzt és az extra szabit?
Ha egy munkahely támogatja egy dolgozója egyetemi képzését tanulmányi szerződést köt. Melyben a cég vállalja hogy átvállalja a tandíjat (akár részben akár egészben) és extra szabadnapokat ad órákra vizsgákra.
Mit tehet a munkahely ha a dolgozó azt hazudja hogy még nem végzett az egyetemen közben kiderül már egy éve végzett és átvette a diplomát, de továbbra is vette fel a pénzt és „járt” órákra és vizsgázni (azt hazudta oda járt)?
És csak azért szakadt meg a dolog mert a munkahely számlát kért az egyetemtől a befizetett tandíjról a dolgozó megkerülésével és az egyetem közölte de hát ez a hallgató már egy éve végzett. Ráadásul olyan idióta volt a dolgozó hogy még azt se fogta fel hogy a végzett hallgatók neve ott van adott kar honlapján. Egy telefon a tanszéknek és még az államvizsga napja is kiderült.
Az hogy a kifizetett pénzek erre az egy évre visszafizetésre kerüljenek az nem kérdés. Az hogy a kiadott extra szabik levonásra kerülnek a rendes szabiból, nem kérdés. AZ hogy egy fegyelmi, az nem kérdés. És még?
Vajon érdemes megtartania a cégnek ilyen dolgozót?
Nagyon csúnyán ráfázik most.
Egyértelmű az elbocsátás! (Nem kérdéses!)
Illetve ha nem egy béna cégről van szó, azonnal perre viszik az ügyet.
Ami vár rá:
A munkáltató által kifizetett összegek visszafizetése.
A szabadnapokra járó kártérítés a munkáltató számára.
A munkáltató adókedvezményeit, amiket igénybe vett újra kell könyvelni visszamenőleg. (Ennek a költsége!)
Az igénybe vett adókedvezmény mértékének, visszafizetése!
Az egész perköltséget is ráterhelik a munkavállalóra.
Emellett ugye jöhet a "tényleges" büntetés. Mert nem csak annyiból áll egy büntény elkövetése, hogy megtéríted a kárt! :)
Na meg hamar lesz egy szép kis híred! :) Annyi az erkölcsi bizonyítványnak.
Igen, de úgy tűnik mégse ez lesz.
A pénz (csak az egy év ) visszafizetésre kerül, a szabik levonódnak a maradék szabival indul a felmondási idő tehát nagyon be se kell jönni a dolgozónak többet és ennyi.
Elég ha a munkáltató elmondja az esetet egy barátjának, azonnal beajánlja neki a per gondolatát, hogy milyen jól járhatna.
Amúgy a könyvelő is azonnal elfogja neki mondani, hogy milyen költségek merülnek fel egy ilyen csaláskor. Amikor meghalja a munkáltató, hogy pár 100 ezerbe leszel pluszba az adók miatt, azonnal meggondolja a per gondolatát.
Nem én vagyok se a főnök se a dolgozó.
Ill dolgozó vagyok én is, de nem az a dolgozó. Én csak figyelek és hallgatok. És tanulok.
Azért a cég is rohadt komolyan veheti, ha semmi eszközt nem hagyott magának, hogy ellenőrizze, hogy áll a dolgozó a képzéssel. Érdekes lenne látni azt a szerződés.
A tandíjat el nem tudom képzelni, hogy a cég kifizette számla nélkül. Mégis kinek? Kézbe adta a dolgozónak, hogy fizesd be, és majd egyszer hozzál számlát? Ez azért nem kicsit nevetséges.
Arra sem hagyott magának semmi kiskaput, hogy nehogy a dolgozó plusz évekig húzza a képzést? Vagyis hogy ellenőrizze, hogy pl. milyen eredményekkel rendelkezik?
Egyébként személyiségi jogok miatt az egyetem nem is adhatna ki semmiféle információt arról, ki, mikor, hogyan végzett, oda jár-e, meg egyéb részletek (pl. mikor volt az államvizsga - már bocsánat, de kinek van joga ilyet elmondani rólam?). Az, hogy kikerül-e a név a weboldalra, a hallgató kifejezett hozzájárulásától függ.
Természetesen a dolgozó is egy idióta, ha ilyenen próbál nyerészkedni. De a céget is nehéz megérteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!