Mennyire életképes a filmtörténeti és filmelméleti szak?
Tizedikes fiú vagyok, egy jó hírű (a vidéki iskolák közül 69. a rangsorban) gimibe járok. Egyedül a filmes világ ami igazán vonz az életben. A probléma ezzel, hogy fogalmam sincs, hogyha esetleg adja Isten elvégezném az ELTE-n a szabad bölcsészeten a filmelméletes szakirányt, akkor utána mi a rákot kezdnék magammal? Tisztában vagyok vele, hogyha elvégzem nem leszek rögtön Dancsó Péter, Puzsér vagy Szirmai Gergely, de akkor mégis mit csinálhatnék?
Az elmúlt években hirtelen olyan sok iskolázatlan magát hozzáértőnek nevező 'filmkritikus' került elő, hogy elég kilátástalanná tették az én jövőmet..
Ráadásul abban sem vagyok biztos, hogy felvennének.
Egyszerűen nem tudok eligazodni ezen a rohadt felvis rendszeren, hogy konkrétan hova is kéne először jelentkeznem és utána melyik szakmára és oda mik is a feltételek..
Reál tantárgyakból mindig is eléggé gyérül álltam.. Tehát fizikából és természettudományból (amit fogalmam sincs miért tanulok) félévkor kettes leszek. Kémiánál, biosznál, mateknál pedig a hármas a cél.
Humán tárgyakból a négyesre hajtok. Első idegen nyelvből (és médiából) pedig az ötösre.
Milyenre kéne megírni az érettségit?
Illetve, kulturális teszt is van felvételinél, úgy tudom.. Az milyen?
Egyszerűen nem értem az ilyen kérdéseket. Ha érdekel egy terület, foglalkozhatsz vele bármikor. Persze akár dolgozhatsz is azon a területen. De ha fogalmad sincs, hogyan dolgoznál azon a területen, mégis mi a fenének tanulnád az egyetemen, ha nem csak kedvtelésből végeznél egyetemet, hanem hogy dolgozz is a végzettségeddel? Ha ennyire tanácstalan vagy, maradjon meg hobbinak, és keress egy másik szakot, de előtte döntsd el, mit dolgoznál. Az egyetem első sorban nem arról szól, hogy a hobbinknak éljünk.
Ne a gombhoz keress kabátot: ne azért menj egyetemre, hogy utána évekig azon rágódj, mégis mit tudsz dolgozni majd vele.
Őszinte leszek, a filmkritikusi végzettséggel önmagában nem sok mindent tud kezdeni az ember. Írhatsz tízezer tanulmányt, dagaszthatod a publikációs listáid, de ebből felkopik az állad. Sok helyen nem fizetnek az írásokért mert te neked, úgymond megtiszteltetés hogy egyáltalán referenciát szerezhetsz.
Esetleg maradhatsz az egyetemen/főiskolán ha elég jó vagy ott lehetsz később óraadó, amennyiben kibírod a tanszék nyomását.
A filmbizniszhez ettől még nem kerülsz közelebb mert nem szerzel gyakorlati tapasztalatokat, és a végén max elmehetsz a mekibe.
Azt nagyon jól látod hogy hirtelen tömve lett a filmkritikusi piac. Pár moziajánló szerkesztő hirtelen kritikussá avanzsálta magát és ontják a hülyeségeiket a neten.
Nem csoda hogy Gergő és a Peti egy kamerát fogva bohóckodik, így tudják közelebb hozni a generációnkhoz a vizuális bírálatot (bár elég felszínesek), száraz rizsa helyett. Bár a videobloggerezés egy másik műfaj, nagyon elhivatottnak kell lenni ahhoz hogy egy filmkritikusra legalább feleannyira figyeljenek mint mondjuk ő rájuk.
Szerintem nézz jobban szét még a filmes szakterületeken, van még időd.
Egy filmkritikus előtt azért ne ilyen példákat hozz fel, mint Dancsó Peti, Puzsér és a számomra ismeretlen Szirmai Gergely. Ők csak egyszerű bohocók.
Egy filmkritikus szakma nem annyiból áll, hogy egy filmre azt mondod rossz és kész. Ott kőkeményen meg kell indokolni miért rossz, ami nem a történet elemzéséből merül ki, mint sokan hiszik. Nézned kell, hogy jól használták-e a különböző plánokat, kameramozgást, stb. Főleg nem elpoénkodva, mint ahogy a példáid teszik a nézetségért. Ez olyan, mintha egy étteremkritikus az étel értékelése helyett a tányérról írna kritikát.
A Filmtörténeti és filmelméleti szakma meg soha nem volt életképes. Ez az ilyen tipikus alibi egyetemi szak. Médiában akarsz dolgozni akkor vágó, operatőr, stb-ben gondolkozz, ne ilyenekben, mint föltörténeti és filmelméleti szak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!