Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miből lenne érdemes emelt...

Miből lenne érdemes emelt szinten érettségizni, ha újságíró szeretnék lenni? (többi lent)

Figyelt kérdés

Év végén fakultációt kell választanom, eddig úgy néz ki, hogy magyar-történelemre megyek, de állítólag a magyart nagyon nehéz megtanulni, a töri meg alapból elég nehéz szerintem. De mindegyikből 5-ös 4-es voltam gimiben is, meg általánosban is.

Újságíró szeretnék lenni, ezért is választottam ezt a két tantárgyat, szerintem ezekből lenne a legjobb emelt szinten érettségizni. Csak az a baj, hogy nagyon félek, hogy nem fogom tudni megtanulni az összes tételt, meg el fogom rontani az érettségit, stb...

Vannak itt olyanok, akik magyar-töriből tesznek/tettek emeltet? Tapasztalatok? Légyszíves, írjatok le mindent, meg, ha nem ez a kettő tantárgy, akkor melyikekre lenne érdemes még menni...

2015. szept. 30. 21:33
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Jó, csak poén volt. Az a szégyen, hogy ezeknél a lapoknál, ahol van nyomtatott sajtó, ott is köpedelem a helyesírás. Aztán vannak olyan fincsi cikkek, mint most szeptemberben, mikor az index.hu ír cikket a helyesírási szabályok változásáról. Hogy nem szakad rájuk a plafon. :D A másik meg, hogy sok ilyen firkásznak akkora arca van, mintha minimum MTA doktor lenne. Múltkor pl. a Blikktől Koós Szabolcsot hívták meg a Mokkába a termékbemutatós csalások kapcsán. Mindegy is. Olyan nagy arccal meg olyan felgmán nyilatkozott, hogy csak pislogtam.
2015. okt. 4. 10:52
 12/15 A kérdező kommentje:
Az indexet ne is emlegesd... :D
2015. okt. 4. 14:01
 13/15 anonim ***** válasza:

Most akkor érdemben is válaszolok. A magyar-töri kiváló választás. Ehhez a munkához talán a kommunikáció és médiatudomány szak illik a legjobban ( [link] ).

Felvételi követelmények: „kettőt kell választani: magyar nyelv és irodalom v. matematika v. társadalomismeret v. történelem v. egy idegen nyelv(32) (legalább egyet emelt szinten kell teljesíteni)"

Az már más kérdés, hogy ennek mennyire van értelme. Sokan dolgoznak újságíróként anglisztika, jogász, magyar, szabad bölcsészet...stb diplomákkal is, illetve vannak újságíró képzések, melyek diplomát nem adnak, de szakmát igen.

Azért nem egy könnyű pálya ez, főleg elhelyezkedés szempontjából. Engedj meg egy friss példát. Nemrég keresett a TV2 ideiglenes műsorvezetőt az Aktívba, míg Gombos Edina vissza nem tér, vagy valami hasonló, de az ok igazából irreleváns.

Meghirdették az állást (zárójeles rész: Hajdú Péter a producer), megvoltak az állásinterjúk, ahol nem egy és nem kettő diplomás műsorvezető vett részt, akik 25 éves korukig tanultak egy ilyen lehetőségért. Erre ki kapja az állást? Kulcsár Edina, szépségkirálynő, aki a Hajdú-Sarka házaspár puncsos-csókosa. Rá lehet fogni, hogy „juj, szemét, korrupt kertévé!", de ez sajnos máshol is így megy.

2015. okt. 4. 14:26
 14/15 A kérdező kommentje:

Igen. Egyet megtanultam. Jó sok segget ki kell nyalni, hogy valami legyen belőled. De arra is rájöttem, hogy értékrendben különb vagyok és nem fogok nyáladzani, csakhogy jussak valamire. Szóval, megpróbálok jól teljesíteni, nekem nem is fontos, hogy a TV2-be bérelt helyem legyen, elég egy olyan állás, ahol jól érzem magam és írhatok. Mert szeretek írni. :)

És nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

2015. okt. 4. 17:57
 15/15 anonim ***** válasza:
Egyáltalán nem szükséges médiaszakra menni. Ha jó újságíró akarsz lenni, és nem csak valamilyen, akkor tanuljál előbb valamilyen rendes szakmát. Újságírónak gyakorlatilag bármilyen diplomás területről mehetsz, ha van tehetséged hozzá, és egy másik szakma birtokában sokkal értékesebb munkaerő leszel.
2015. okt. 4. 17:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!