Hogy merészeli egy egyetem megtenni hogy bölcsész szakon végzettek esetében nem működteti a diplomás pályakövető programot?
Adott egy egyetem X karral kismillió szakkal. Van köztük mérnöki kar, IT kar, meg bölcsész is.
A mérnökök, IT szakosok számára működik a diplomás pályakövető program-az egyetem bizonyos időnként keresi a kapcsolatot a végzettekkel és jegyzi ki hol helyezkedett el, és ebből kitűnik hogy mennyire piacképes a diploma.
Bölcsész szakosoknál az egész program leállítva. Anno vagy 10 éve még üzemelgetett, de leállították-az ok teljesen nyilvánvaló. Épp a program mutatta meg, hogy fehér holló az a bölcsész aki bármit is tud kezdeni a diplomájával. 10ből 9-en nevetséges a végzettségükhöz semmiben sem köthető állásokban tengődnek, vagy épp munkanélküliek-vagy épp kihúztak külföldre vszínű nem jókedvükben hanem mert itthon semmire se mentek.
Szóval hatalmas öngól lenne folytatni ezt a programot mert akkor az egyetemnek még a végén válaszolni kéne olyan kérdésre hogy ha adott szak végzőse közül senkit egy darab embert se találni aki bárhol el tudna helyezkedni-akkor lehet az adott szakot meg kéne szüntetni? Hiszen minek üzemel?
(Szuperokosok számára: elhelyezkedés alatt azt értem, hogy azon a téren amire a diplomája képesíti. Végzett történész számára egy bolti eladói állás nem elhelyezkedés! De kimenni Angliába csirkét kopasztani se az, még ha annyit keres ezzel amennyit itthon még a szakmájában se kereshetne soha, akkor se elhelyezkedés!)
Tehát teljesen nyilvánvaló az egyetem miért nem követi a bölcsész diplomásait.
De vajon hogyan merik ezt ennyire nyilvánvalóvá tenni? Hogy néz az ki, hogy dékáni írásos utasítás, hogy a karrieriroda ami a pályakövetést végzi, nem foglalkozhat bölcsészekkel? Számukra nem élnek a karrieriroda szolgáltatásai. Ha végzett mérnökként bemegyek a karrierirodába az életrajzommal felvesznek a jegyzékbe és elkezdik szórni az életrajzomat a cégek között. Végzett bölcsészként (mindegy hogy mi az a szak) közlik hogy sorry, bölcsészekre nincs kapacitás.
Mert ők is tudják hogy a bölcsészek életrajzait aztán küldhetik bárhova, a kutyának se kell.
Ettől függetlenül igazán működtethetnék a pályakezdő programot
Igen épp ezt hiányolom én is!
Egyetem nyílt nap. És mutogatják a grafikonokat meg statisztikákat a mérnöki nyílt napon hogy a végzettek 85%-a 1-2 hónapon belül vagy akár még tanulmányai alatt állást kap! (egyébként még ez se igaz de mindegy)
Na BTK szakok nyílt napja!
Itt semmiféle ilyen statisztikát nem látni. Márpedig én úgy tartanám korrektnek hogy igenis készüljön itt is grafikon és szépen mutassák meg a BTK-ra készülő középiskolásoknak hogy mi vár rájuk. Mutassák szépen meg hogy alig találni olyan bölcsészt aki területén dolgozik és nem bolti eladó meg szarpucoló.
Mutassák meg szépen hogy van olyan szak amely tizenéves működése alatt egyetlen ott végzettet sem tud felmutatni aki területén el tudott volna helyezkedni (nem vicc).
És azért ez már nem feltétlen csak a végzettek hibája ám!
Lehet hogy az adott szakok úgy ahogy van kukákba valók?
Nyilván aki adott diplomával nem abban dolgozik amiben kéne az szükséghelyzet. Aki diplomával szart pucol nem jókedvében teszi hanem mert más nem talált.
Csak az a gond, ha 10 adott diplomával rendlelkező közül 9, ha nem 10 szart pucol. Akkor ott már nem az emberekkel van a gond, hanem a diplomával. lehet szart se ér? Akkor minek működik a képzés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!