Ilyen esetben is vissza kell fizetnem az állami ösztöndíjat?
8 félévet töltöttem egy alapszakon, amit csak azért kezdtem el, mert 18 évesen nem volt jobb ötletem, és ha már elkezdtem, akkor el is végzem.
De időközben kitaláltam, hogy mit is szeretnék igazán csinálni, így új szakra fogok járni, amire maradt 4 államilag támogatott félévem.
Ilyen esetben is kell 8 évet dolgoznom az első diplomám adta szakmában az elkövetkezendő 8 évben? Vagy nem, de perkálhatok?
Alapvetően kéne dolgoznod 4 évet (nem 8-at, mert végül is nem a kétszeresét kell), vagy vissza ki fizetned a képzés árát, ha a következő 20 évben nem dolgozod le. Ezt nem befolyásolja, hogy elkezdesz-e egy új szakot.
DE! Ha 8 félévet töltöttél alapszakon, akkor feltételezem, 2011. szeptemberben kezdted meg a képzést. Az új felsőoktatási törvény ezen szabályozása, és a hallgatói szerződés csak a 2012. szeptemberében és az után kezdőkre vonatkozik. Neked ezzel a képzéssel kapcsolatban semmilyen kötelezettséged nincs.
Viszont a 12 féléves keret változatlan, így valóban, 4 féléved maradt, és ha elkezdesz valamit, arra már vonatkozni fog az új szabályozás.
"Írtál alá szerződést? Ha igen, akkor fizented kell, ha nem, akkor nem."
Ez egyébként ennél sokkal összetettebb, mert a hallgatói szerződés nem igazán polgári jogi szerződés, ahogy hangoztatták. Éppen ezért valódi értelme sincs, csak a kormány kommunikációjában jobban hangzott így nevezni. A "szerződés" egy kivonat a felsőoktatási törvényből, amit akkor is be kell tartani, ha te ténylegesen nem írtál alá semmi ilyesmit, csak elfogadtad, vagyis nem utasítottad vissza az állami ösztöndíjat.
Nem fogalmaztam egyértelműen, sajnos 2012 szeptemberben kezdtem, jövő nyáron fogok végezni.
Szóval szar ügy. :D
Köszönöm a válaszokat!
Nem tudom ez mennyire a törvény szerint íródott, de az első bekezdésben, meg utána néhányszor is ez szerepel: "legalább annyi időt hazai munkaviszonyban kell dolgozni"...
Akkor itt nem csak az a lényeg, hogy Magyarországon maradjunk??
Mert ennek az értelmezése szerint, akár a Mekiben is osztogathatok sültkrumplit, lényeg, hogy magyar határokon belüli Mekiben legyen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!