Rám jött az egyetem para, egyetemisták/volt egyetemisták, ti féltetek, amikor gólyaként elkezdtétek a sulit?
Túl vagyok az érettségin kémiából emelteztem, az átlaghoz képest jobb lett 70%, BME vegyészmérnökire nem lesz elég a pontom, így ELTE lesz belőle, de félek, hogy nem tudom teljesíteni az elvárásokat.
Fura, hogy már nyár közepén ez felmerül bennem...
Előtte fantáziálni a dolgokról mindig nehezebb, félelemkeltő. Biztos voltál már fogorvos előtt nagy félelemben - azután mikor tart a kezelés, nincs is idő félni, utána meg megállapíthatod: ez az a nap, amitől annyira féltem?
Az nem bírja, aki bulizik, másnaposan heverészik stb. Az egyetemen a legjobb tanulni a saját jegyzetből. Hiszen sok olyat mond az előadó, ami új, még meg sem jelent könyvben. Na meg más jegyzete sem valami könnyű dolog.
Biztos tudod megfelelően teljesíteni az elvárásokat, ha rendesen bejársz, jegyzetelsz.
Én inkább izgatott voltam. Egy teljesen új világ, új élmények, új MINDEN. És persze, az elvárások, számítottam rá, hogy kemény lesz, de félni nem féltem, hogy nem fog menni.. inkább csak izgatott voltam amiatt is, új kihívások elé nézek, új izgalmas dolgokat tanulok (viszont mint látod az "új" szóra nem sikerült szinonimát tanulnom 2 év alatt sem :)
Azt megértem, ha izgulsz, elvégre elég nagy változás az egyetem a középiskolához képest, de félned egyáltalán nem kell. Ha megvan benned a kellő elkötelezettség, és szorgalom (meg egy szikrányi affinitás), akkor nem lesz probléma :)
Ne feledd, a sok tanulás, és kihívás mellett is azt mondják, hogy az egyetemi évek az egyik legszebb időszaka az életednek, és én ezt nem cáfolnám. :)
Nekem anno amiatt volt nagy félelmem, hogy milyen közösségbe csöppenek. A gimis, kollégista lét nagyon negatív volt számomra, elég sok bunkóval voltam összezárva. Nagyon tartottam attól, hogy a főiskola is egy nagy csalódás lesz, alig mertem először belépni az iskola főbejáratán.
Aztán egy-két kivétellel nagyon kedves, közvetlen emberekkel ismerkedtem meg, volt akiről csak annyit tudtam, milyen szakos, és volt, akik szintén csak ennyit tudtak rólam, de nagyokat köszöngettek, néhánnyal váltottam pár szót néha. De sok mindenkivel beszélő viszonyba kerültem, legyen szó csoporttársról vagy évfolyamtársról vagy szaktársról. A fősuli volt az iskolás éveim legjobbja, és nem, nem buliztam végig, rendesen tanultam. Mondjuk engem érdekelt a tanulnivaló, nem kényszerből jártam oda (mondjuk először nem gondoltam volna, hogy mi mindent kell megtanuljak).
Szóval nyugi, nem lesz semmi gáz! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!