Ha most költségtéritéses képzésen vagyok, jövőre jelentkezhetek államira?
Figyelt kérdés
Most fizetős szakon vagyok, de jövőre szeretnék jelentkezni egy másik szakra ehelyett, annak viszont elérném az állami ponthatárát.2015. jún. 2. 10:51
1/3 anonim válasza:
Igen, a finanszírozási forma felvételkor dől el (és 1 évre szól). Nincs olyan szabály, hogy aki már volt fizetősön, soha többet nem lehet államin. Nyilván ez akkor igaz, ha még nem merítetted ki a 12 féléves keretedet.
2/3 A kérdező kommentje:
Es ha eddig 2 evig voltam fizetoson, akkor 6 vagy 4 evig lehetek allamin?
2015. jún. 3. 08:13
3/3 anonim válasza:
Ha fizetősön voltál, az nem befolyásolja a keretedet. A 12 féléves keret csak az államilag támogatott (állami ösztöndíjas) félévekre vonatkozik.
Ha még soha nem jártál államira, akkor még megvan mind a 12 féléved. Viszont egy képzésen nem használhatod el feltétlenül mind a 12-t. Maximum a képzés mintatanterv szerinti hossza + 2 félév. Tehát pl. egy 7 féléves BSc képzésre max. 9 állami félév használható fel, utána mindenképp fizetni kell a következőket. (És összesen még fizetősön sem járhatsz tovább, mint a képzés hosszának kétszerese, vagyis ebben a példában 14 félév.)
Ide tartozik, hogy ha olyan szakra jársz, ahol a mintatanterv szerinti képzési idő legalább 12 félév (pl. orvosi), akkor a 12 féléves kereted 14-re emelkedik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!