Milyenek az elhelyezkedési lehetőségek az ELTE survey statisztika mesterszakjának elvégzése után?
Nehéz szak, nehéz szakma, nem véletlenül kevesen választják, és még kevesebb jó szakember képződik ezen a területen, óriási hiány van jó módszertanosból.
A legnagyobb gond, hogy sokan totál humán fejjel mennek erre a szakra, pedig baromi erős matekos beállítottság kell ahhoz, hogy valakiből használható módszertanos legyen. A jelentkezők 90%-a teljesen alkalmatlan erre a szakmára, sokan úgy jelentkeznek, hogy nem tudnak egy lineáris regressziót számolni, SPSS-ben, Excel-ben pedig teljesen dedós szinten állnak.
Szóval a kérdésedre nem lehet válaszolni ilyen formában. A jó módszertanos, aki valóban vágja a szakmát mindig keresett lesz, magas fizetésért, szinte bárhol el tud helyezkedni, külföldön is.
Szar módszertanosra pedig egyszerűen nincs szükség. Persze egy mester diplomával nem leszel munkanélküli Budapesten, ha beszélsz 2 nyelvet, akkor bármelyik multi szívesen lát, csak nem a szakterületeden fogsz dolgozni.
Tízszer gondold meg, hogy alkalmas vagy-e a szakmára, és hogy hajlandó vagy-e 2 éven át minden szabadidődben otthon gyakorolni. Ha odateszed magad, akkor soha az életben nem lesz egzisztenciális gondod, ezt garantálom. Bár a klasszikus piackutatás most hanyatlik, módszertanosokból óriási a hiány, legalábbis hozzáértőkből.
Köszönöm, hogy bővebben kifejtetted a válaszod! Engem a survey statisztikán belül a piackutatás szakirány érdekelne. Épp annyira vagyok csak humán beállítottságú, amennyire társadalmi tanulmányok vagy szociológia szakon arra szükség van. Nincs gondom a matekkal, amit itt az egyetemen eddig elvártak tőlünk, azt simán teljesítettem. Talán a képzés nem annyira erős, mondjuk sokaknak még ezt a szintet is nehéz megugorniuk.
Mindenképpen olyan mesterképzésen szeretném folytatni, amellyel úgymond "lehet is kezdeni valamit", és a survey statisztika tűnik a legmegfelelőbbnek, de ha tudsz bármi mást tanácsolni, annak is örülnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!