Hogy is lesz ez pl. a BCE-en?
Szembesültem azzal, hogy kb 455 pontot fogok tudni összekaparni június végére. Ezzel nem is lenne baj, de közgáz szakokat jelöltem meg, révén, hogy évek óta ezt tanultam az iskolámban, idén pedig átlagosan 460 pont a gazdasági szakok állami minimum ponthatára. Tavaly még nem volt így, kb. 420-480 között volt szórva a BCE GTK karán a szakok állami pontjai. A problémám az, hogy a költségtérítéses pontok, gondolom a másoddiplomások jelentkezése miatt, 5-18 ponttal több volt tavaly az államinál. Feltételezem, hogy mivel 2013-ban még nem volt így, ez egy növekvő tendencia lesz, sokan jöttek rá, hogy az első diplomájukkal kitörölhetik a feneküket, jönnek ide, itt is összehordanak valamit.
Kérdésem az: ha egy szakon pl 120 férőhely van, de a magas állami ponthatárokat kevesebben érik el, mint tavaly (gondolok itt pl. a gazdálkodás és menedzsment szakra magyar nyelven, ahol kb 420 volt a pont tavaly), azokat a plusz helyeket felajánlják költségtérítéses helyeknek? Gondolom a ponthatár alá nem mehetnek az egyetemek ha pl. átlagban 440-460-as pontokkal jelentkeznek állami helyekre a középiskolából (nyilván valószínűtlen) akkor nem mehetnek 460 alá.
Másik kérdés: van még okom reménykedni, hogy felvesznek akár költségtérítésesre erre az egyetemre (BCE)? Mert akkor nem töröm feleslegesen magam, készülök más tárgyakból inkább.
Köszönöm a figyelmet!
20/L
A költségtérítéses pontok nem azért voltak magasak, mert másoddiplomások jelentkeztek, hanem azért, mert a Corvinusra a legtöbb pontosak jelentkeznek átlagban. Turizmusra ha jól tudom nem volt költségtérítéses hely. Van egy keretszám, és feltöltötték csak államisokkal. Ezért emelkedhetett a központi ponthatár, mert van egy keretszám, és annyi embert csak úgy tudnak felvenni, ha emelik. Központi ponthatár ide vagy oda.
Ahol magasabb volt a költségtérítéses ponthatár ott azért volt, mert szintén nagyon sokan bekerültek államira, és pár férőhely maradt a költségtérítéseseknek. Az, hogy hova milyen magas pontszámú emberek jelentkeznek a népszerűségtől függ, meg a keretszámtól. Nézd meg a pénzügy és számvitelt. Matekot kötelező vinni, és milyen alacsony volt viszonylag a fizetős ponthatár. (még én is befértem) A felvi.hu-n nézd meg, hogy hova vettek fel sok fizetős hallgatót tavaly a BCE-n. Na, ha a felvehető létszámot nem csökkentik, akkor drasztikus változások nem lesznek. De nyilván függ majd a statisztikáktól (amik nem tudom megjelentek-e már), hogy tavalyhoz képest mennyivel többen jelentkeztek idén.
Nem tudom választ kaptál-e a kérdésedre.
Ha költségtérítéses képzéssel is számolsz akkor szerintem 455 ponttal nincs okod aggódni, nekem tavaly 464 pontom lett, ami az általam jelölt fizetős gazdmenre bőven elég volt(idén egyébként 455 pont már az államira is jó, ha jól tudom). A többi gtk-s szak ponthatárát annyira nem tudom, de szerintem 450 körüli ponttal bármelyikre szakra simán bejutsz fizetősre.
(Bocsi, ha kicsit szétszórtan fogalmaztam, fáradt vagyok kicsit már :P)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!