Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » A Miskolci Egyetemen ha nem...

A Miskolci Egyetemen ha nem megyek gólyatáborba, balekoktatásra, szakestekre, akkor le fognak nézni?

Figyelt kérdés
De egyébként meg nem zárkóznék el az emberektől, bizonyos típusú bulikra is elmennék, meg koncertekre is pl. Na de ha ezekre (amiket fent írtam) nem járkálok el, akkor esélytelen? Lenézik aki nem ilyesmire? Ez mennyire általános dolog, hogy valaki nem jár? Az embereknek kb hány %-a jár?
2010. febr. 4. 18:30
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
25%
Miskolci Egyetemre járok, másodéves vagyok, én sem lettem eddig megkeresztelkedve. A kérdésre válaszolva, szerintem ez egyénfüggő. Vannak olyanok akik egy szót nem fognak szólni ezért és van a másik véglet...a párom sincs megkeresztelkedve, ő most végzős és szeretett volna szalagot. Meg is csináltatta privátban magának és a saját unokatestvére(!) szólta meg, hogy milyen alapon hord ő szalagot, mikor nincs is megkeresztelkedve...szóval erről ennyit.
2010. nov. 12. 21:08
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem jogosan szólta le. Már bocs, de ez az igazság. Ha nem ment végig azon a létrán, amin a balekból Firma lesz, ezzel ergo vállalva azt, hogy nem lesz jogosult egyes dolgokra (jelen esetben a szalag), akkor vállalja azt is, hogy akik tudják róla, hogy nincs megkeresztelve, azok megjegyzést fognak tenni rá amiatt, hogy szalagot visel. Ez van.

Miskolc más, itt 276 éves hagyományok vannak, amit ha őrzöl és ápolsz, mindenre jogosult vagy, ha nem, akkor sincs semmi baj, viszont tudomásul kell venni, hogy nem lehet majd szalagod. Vagyis lehet, de már távolról ordít a szalagról, hogy nem az igazi. Gyakorlatilag megbélyegzed saját magad, ha emiatt beszólnak, nem kell felháborodni. Igazuk van.

Értem én a párodat, oda járt, és büszke arra, hogy végezni fog, de ha akkor vállalta, hogy nem vesz részt a hagyományokban, akkor a következményeket is vállalja, utólag ne akarjon olyan jogot követelni magának, ami nem illeti meg.

2011. ápr. 20. 00:17
 13/25 anonim ***** válasza:
81%
Semmi gond nincs a hagyományokkal, ha azok olyanok amilyenek. Személy szerint nem vágyok arra, hogy azzal teljen a balekoktatásom, hogy megaláznak (sajnos többségében ezeket hallom vissza!). Mint ahogy arra sem vágyom, hogy a szakesteket és egyéb ilyen eseményeket végig piáljam. Sajnos nem csak én mondom ezt, mint Miskolci Egyetemre járó, hanem olyanok is akik más városban járnak egyetemre, de ezt hallják vissza. Nem egy fórumon olvastam már ilyenről, nem én találom ki! Oké, hogy vannak hagyományok, de egy felnőtt engedhesse már meg magának, hogy nem akar csatlakozni ilyesmikhez, és ne ez alapján ítéljék meg. Ő is teljes jogú egyetemista, ugyanúgy végigszenvedi a vizsgaidőszakot, tanul, mint akárki más. Nem gondolom, hogy a hagyományok miatt bármiben is hátrányt kéne szenvednie.
2011. máj. 17. 10:33
 14/25 anonim ***** válasza:
100%

A balekoktatás nem arról szól, hogy megaláznak. Nem adnak ki olyan feladatot a Firmák, amiket ők ne tennének meg. Ők is ezeken mentek keresztül! Amúgy meg szubjektív dolog, hogy ki mit érez megalázónak.

Kívülállóként az ember persze, hogy a negatív oldalát veszi észre először, annyira jellemző ez a magyar emberre. Folyton csak fikázzák a dolgokat, nekik semmi, soha nem jó! Aki meg másképp vélekedik a dolgokról, az hülye. Aki a jót veszi észre, az hülye, vagy éppen álomvilágban él, és a valóságra hivatkoznak, hogy "ember, nézz körül! nincs okod a jókedvre!" Nem normális ez a dolog... Szóval, a szakest, de úgy zusammen az egész hagyomány - mint kívülállóknak, elmondom - nem csak a piálásról szól! A piálás csak egy igen kicsi része. Egyfajta velejárója. DE! Mutass egy egyetemet Magyarországon, sőt, a világon, ahol a rendezvényeken csak málnaszörpöt szolgálnak fel! Na látod...

Tehát, nem csak a berúgásról szól. Először is, megismerkedsz a hagyományokkal. Ezt hozzák előtérbe, a 4 órás oktatások első része ezzel foglalkozik. Utána jön a "talpraesettségre" való nevelés. Kapsz fél órát, egy feladattal, amit meg kell oldanod. De nem kell, sőt ajánlott is nem vér komolyan venni. Majd eljön az az idő, amikor keresztszülőt, keresztszülőket kell választanod magadnak. A felkérésen pedig inni kell... Igen, de ez meg emberfüggő. Az én keresztapám például nem az alkoholt helyezte előtérbe, hanem engem, hogy minél jobban megismerjen, pedig már több mint egy éve ismertük egymást. Mellette lecsúszott pár üveg sör, ennyi. Jót beszélgettünk, mindenről, rájött, hogy nem is vagyok olyan hülye, illetve az vagyok, de az meg a jókedvemből fakad :D. Megkeresztelkedtem, teljes jogú tagjává váltam a hagyományoknak. Firma korú kohlenbrenner vagyok, ugyanis egy évvel később keresztelkedtem, másodévesként. Van rálátásom mind a két oldalról. Sokkal jobb itt :D. Hidd el.

Egyik oktató tanszéken az egyik Firma felolvasott egy könyvből. Szó szerint nem tudom leírni, csak a mondanivalóját tudom visszaadni. A lényege a szövegnek az volt, hogy "ezzel, hogy részt veszünk ebben a hagyományőrzésben, gazdagabbak lettünk egy több 100 éves kultúrával, és gazdagabbak lettünk jó pár baráttal. Mert közösen éltünk át olyan dolgokat, amiknek az élményei a miénk, senki nem tudja elvenni tőlünk. A balekoktatás nem a szívatásról szól! Fenéket! Arról szól, hogy az ember rájöjjön, mennyit képes tűrni a barátságért, mennyit képes magából adni, ha kell. Segít megtanítani, hogy ne legyünk önzőek, legalább a barátaink felé nem. Akikkel ezt az egészet végigcsináltuk. Az ember másokért él, nem önmagáért..."

Valami hasonlót olvasott fel. Na mindegy. Vannak kiváltságok, amiket csak az vehet igénybe, aki ezekben részt vett. Úgymint gyűrű, szalag, szakestre járás, egyenruha viselése, sorolhatnám. Azzal, hogy nem vettél részt a hagyományőrzésben, a saját dolgod. Senki nem kényszerített rá. Saját döntésed. De utólag ne akard ezeket a kiváltságokat a magadénak tekinteni. Ez olyan kb, mintha meghívó nélkül akarnál elmenni valahová. Bepofátlankodsz a többi, meghívóval rendelkező ember közé. Holott mindenki szépen fel van öltözve, csak te vagy rongyos, szakadt cuccban. Ezt képletesen értem: mi fel vagyunk öltözve (tisztában vagyunk a hagyományokkal), a rongyos cucc pedig azt jelképezi, hogy te nem vagy tisztában a hagyományokkal. De ott vagy köztünk. Csoda, ha rászólnak az emberre, hogy mit akarsz? Szerintem nem...

Ne fórumokat olvasgass, meg más egyetemekről jövő visszahallott, kiforgatott, az igazságnak már csak apró szeletét mutató állításokban higgy. Én is tudnék mondani dolgokat a BME-ről, ELTE-ről, DE-ről. De nem teszem. Nem oda járok, nem vagyok benne járatos, miért alkossak véleményt róla? Ja, ha már BME. Kopizzák a szakestjeinket. Mert tetszik nekik. Szerintem jó dolog, de ne ebben merüljön ki a selmeci hagyományőrzésük, különben a fene ette meg az egészet.

Szóval, felnőtt ember el tudja dönteni, mit akar. Ha nem akar részt venni benne, ne vegyen. Az ő döntése. De ha nem vesz benne részt, akkor tudja azt is, hogy miből marad ki, mert tájékoztatva lett róla. Utólag pedig ne követeljen semmit. Mert semmi joga hozzá. Az, hogy egyetemre jár, az kevés. Az csak külsőségek. A belsőségek fontosak ahhoz, hogy joga legyen az embernek mondjuk a szalaghoz. Fáj-fáj, viseld el. Itt ezek a szabályok.

2011. máj. 25. 11:14
 15/25 anonim válasza:
88%

Egyszer csak gondoltam, beírom ide, hogy "szekest" és vajon miket dob ki. Én, azaz jó magam Sopron város kohlenbrennerei közé tartozom, még. :) Most visszagondolva egész, mit egész nagyon jó volt a balekhét. Persze volt olyan feladat amit megalázónak tartottam, mert az is volt és azt nem csináltam meg. A balekoktatás is jó volt. No meg a lerészegedés. 3 éve járok ide, és a két kezemen megtudom számolni, hogy hányszor rugtam be, ezek közé tartozik még a hagyományokon kívüli bulizás is. Félreértés ne essék. Eljárok bulizni meg hasonlók, de én tudom, hol a határ.

Ezt meg a kívülről szemlélőknek mondanám. Nem egy embertől vagy épp fél füllel hallottam, hogy ezek az egyetemisták ilyenek meg olyanok (negatív kritika). Egyszer egy szakestről jöttünk vissza 3-an. Gondoltuk levágjuk az utat és a vasút mellett megyünk. A sötétben egyikőnk átesett valamin, ami nyőgött egyet. Fényt elő és lás csodát egy önmagát összeokádó gimnazista feküdt a sinektől pár méterre. Fél órán át tanakodtunk, hogy mi legyen vele. Mentő vagy hazaviszük? Mire a gyerek felnyőgött, hogy nee, mert az apja megöli ha a detoxba megy. Akkor a lakcímkártyája alapján hazavittük. Menetközben kiderült, hogy szerenádot tartottak és a többiek egyszerűen csak ott hagyták. Meg had mondjak még egyet. Még elsős voltam. Este mentem vissza a koliba. A lépcsőn jön velem szembe két idősebb egytemeista akik épp siettek, mert az egyik társuk eltünt.

Igen, van olyan barátom, aki nem keresztelkedett. Én nem nézem, le őket (persze amelyiknek ez az indoka, hogy mert csak) azt igen. De van aki igen.

Szóval én csak ezt akartam elmondani. Annak ellenre, hogy már 3 éves a kiírás. Azonban megkérdezném a kérdezőtől, hogy végülis megkersztelkedtél?

2013. nov. 16. 18:30
 16/25 anonim válasza:
78%

Bocsánatot kérek! (Elnézést NEM) Lefelejtettem:

Jó szerencsét!

2013. nov. 16. 19:25
 17/25 anonim ***** válasza:
100%
Hát már kimondtad (leírtad), tessék szépen bemutatni! :D
2013. nov. 17. 15:14
 18/25 anonim válasza:
82%
NE szólj szám, nem fáj fejem! :D Egyszer elég volt (de akkor én voltam akit...)
2013. nov. 19. 10:17
 19/25 Eperke1818 válasza:
87%

Jó Szerencsét!

Igaz, régi a kérdés,de válaszolnék én is bár szerintem te/Ön,már vagy elvégezte vagy nem a bALEK oktatást :)

Én most kerültem be a Miskolci Egyetemre. A bALEKhetet kihagytam, de nagyon megbántam de remélhetőleg egyszer,talán,soha ha megkeresztelnek vissza mehetek majd és segíthetek az elkövetkezendő gólyáknak. Elkezdtem a bALEK oktatást mert számomra fontos a hagyományok őrzése, illetve ha már ide jöttem tovább tanulni, szerintem egy plusz értéket ad ha ezen az ember végig megy. A feladatokkal sincs semmi probléma, az oktatásoknak vége, most már a vizsgákra várunk és tanulunk, de olyan élményekkel gazdagodtunk már most,és egy olyan pogány közösség alakult ki ami biztos, hogy erős is marad az eddigi tapasztalatok alapján. A Firma felkérés része is nagyon érdekes, és tényleg ki kell érdemelnünk azt, hogy az adott Firma elfogadjon bennünket. Hiába kapunk nemet, lelkesedve folytatjuk és kérjük fel újra és újra minél kreatívabban a Firmákat, hogy elvállaljanak bennünket.

Sötét poganyina meglátásom szerint, nem igazak a pletykák amiket terjesztenek erről a dologról. Minden feladat teljesíthető és nem a megalázásról szól.

Remélem, hogy ha leendő elsősök majd elolvassák ezt is, hogy egy poganyina véleménye ez, majd végig fogják csinálni mert érdemes és megéri!

2014. okt. 30. 21:42
 20/25 Lósült válasza:
18%

Jó szerencsét!

Attól, hogy nem veszel részt benne, ugyanúgy lesznek barátaid, ugyanúgy mehetsz bulizni, még azokkal is akiken egyenruha van és parancsra isznak. A gyűrűt ugyanúgy megveheted, mivel te is a Miskolci Egyetemen végzel, mint akárki más. És attól, hogy valaki egyenruhában feszeng, tele felvarrókkal, nem biztos, hogy tud is valamit az egyetem történetéről.

2015. aug. 15. 22:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!