Mérnökinformatikus, programtervező informatikus, gazdaságinformatikus, a gyakorlatban mit kell tudniuk?
Van jó pár ködösített egyetemi szakmai elnevezés.
Pl.:
gazdaságinformatikus = se nem közgazdász, se nem informatikus
-------
Én úgy látom, hogy IT-n belül 2 szakma van a gyakorlatban.
1.: műszakis, aki fizikailag összerakja a készüléket
2.: programozó, aki a készülékre rendszert és alkalmazásokat ír, hogy felhasználó-barát legyen.
Mik ezek a ködösített egyetemi lecsó szakok? Miért nem lehet konkrét szakmákat tanulni?
Lehetne egy alapiskola (általános iskola) meg egy szakiskola (egyetem) és kész. Mi ez a sz*rakodás? :S
Ehelyett van ovi, általános, gimi, szakközép, okj, főiskola, egyetem, mester, egyéb tanfolyamok... és a munkáltatók meg panaszkodnak, hogy nincs megfelelő szakember, mert alig ért vki vmi konkrét dologhoz...
Hehe, te így látod... De sajnos nagyon nem ilyen egyszerű.
Az elsőt számítógépszerelőnek, technikusnak, esetleg segédmunkásnak hívják. A második pedig talán frontend programozó.
Szerinted ugyanolyan képesítésű ember kell egy internetszolgáltatónak a hálózat kiépítéséhez - fenntartásához, mint egy autógyárnak az ABS, ESP finomításához?
Sajnos nehéz minden konkrét dologra megtanítani 1-1 embert, ezen nem segítene a te szakiskolád.
Nem igazán vagy tisztában sem az oktatási rendszerrel (amit most inkább nem véleményeznék), sem az informatikával.
Más jellegű dolgokat tanítanak mind a 3 szakon és már területeket próbálna többé-kevésbé lefedni.
Az pont az informatika egy olyan terület, ahol egy egyetemi képzés is kevés. Jó kiindulási alap, de tovább már az egyes embereknek kell tanulniuk.
A mérnökinfó kicsit a villamosmérnökbe lóg bele - van kicsi hardvertervezés, kicsi fizika, elektronika. Szoftver részről sem maga a programnyelv, inkább rengeteg módszertan és hatékonyságnövelő eszközök.
Nem összeszerelés, inkább tervezés, elméleti dolgok - ezért egyetem.
A programtervező informatikus meg programtervező matematikus volt eddig, csak gondolom ez nem vonzotta az embereket.
Programozni alapvetően otthon tanul az ember, sok-sok gyakorlással.
"Csakhogy az egyetemen nem csak olvas a programozásról hanem ténylegesen kell programozni is....ugyan úgy ahogy egy mérnök nem csak tanul a tervezésről az egyetemen hanem ténylegesen kell terveznie is. Miért beszélsz olyan dolgokról amikhez nem értesz?"
Csak el ne higgyétek, hogy az egyetemen tanult programozás ér is valamit. Otthon tanulod meg. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!