Maradjak BME villamosmérnökin vagy menjek át energetikára?
Az a helyzet, hogy első helyre mechatronikát jelöltem. Sajnos nem lett elég pontom, így a második helyre vettek fel. Amikor a jelentkezést le kellett adni, még nem gondoltam arra, hogy az energetikai mérnöki szakot is meg kéne jelölnöm, úgy áprilisban fogalmazódott meg bennem a gondolat, de akkor már késő volt. Gépészt akartam második helyre, de otthon lebeszéltek róla, meg mostmár nem is mennék oda, mert rengeteg a műszaki rajz. Végül jött a villany, aminél már akkor éreztem, hogy nekem túl speciális terület, de legalább nem igényel túl sok rajztudást. Úgy voltam vele, megjelölöm, végül is unokatestvérem is villanyt végzett és jól él belőle. Jelöltem fizika szakot bme-n meg eltén, de úgy döntöttem, hogy jó lenne, ha lenne egy jólkereső mérnöki diplomám, utána meg ha végzek egy fizika szakot, akkor lesz egy elég komplex látásmódom. Így hát villanyra mentem, viszont most, hogy ide járok, úgy érzem, hogy ez nem teljesen én vagyok. Évfolyamtársaim között rengeteg az olyan, akit a programozás érdekel kiemelten, én meg inkább a fizikáért vagyok oda. Jelenleg úgy érzem, mintha informatikusnak tanulnék, 3 olyan tárgyam is van, ami ilyen-olyan megközelítésből foglalkozik vele. Így a szorgalmi időszak vége felé azt látom, hogy egy tárgyat fogok nagy valószínűséggel bukni, amit újonnan beépítettek a tantervbe, így következő félévben az egyedüli normális fizikás tárgyamat sem vehetem fel. A mostani fizika 1 elég láblógatós, viszont az informatika úgy, hogy 0 bemeneti tudással kerültem ide, kutyakemény. Gondolkoztam a váltáson. Mostanában úgy alakult a dolog, hogy 4 energetikással is sikerült beszélnem és még az is azt ajánlotta, hogy menjek át, aki el akarna onnan menni. ( őnála pont fordított a helyzet, neki túl fizikás a szak és inkább mérnökinfóra menne át.) mivel itt a viken totál mást tanulunk, mint a többi mérnök, ezért újrafelvételiznék és megpróbálnék néhány tárgyat (matek+szabvál/kötvál) elfogadtatni. Pontom meglenne a szakra és úgy érzem, hogy itt tudnám a legszerteágazóbb fizikát tanulni. Beszéltem otthon róla, szüleim inkább a maradást pártolják. Amiatt főleg, hogy pont az infós vonal miatt egy villamosmérnöknek jobbak az állásehetőségei. Nem feltétlenül mennék át, következő félévben elkezdek az elektronikai műhelynél szakkollégiumi tanfolyamra járni, mert gyakrolatban az áramkörök érdekelnének, hátha ez maradásra késztet. Viszont félek attól, hogy ha ilyen érdektelen leszek a programozás irányában, akkor vagy elvégezni nem fogom tudni vagy a kutyának nem fogok kelleni. Pontosabban a programozást még egészen szeretném is, ha lenne egy 4-5 kredites programozás tárgyam, azt annyi, de ilyen mélységeiben, ahogy a viken tanulom, az nekem nagyon sok. Ha maradnék villanyon, akkor mikroelektronika vagy villamosenergetika szakirányra mennék utána meg valószínűleg végeznék egy fizika szakot. Az energetika nagyon is érdekelne, egyébként is úgy éreztem mindig, hogy a gépészkar jobban passzolna hozzám. Egy lényeges dolog, ami visszatart: az pedig a szerkezettan. Mennyire kell hozzá rajztehetség? Meg hát ott az elhelyezkedés kérdése is.
Ti mit ajánlanátok? Van köztetek végzett dolgozó energetikus? Tudna mesélni az elhelyezkedési lehetőségekről? Előreláthatóan hőenergetikára mennék, onnan megújuló mesterre.
nem tudom gépész karról mivel beszéltek le, de nekem a legkisebb gondot a műszaki rajzok mennyisége okozta.
Első félévben van ábrázoló geometria, aminek különösen nincs értelme, le kell adni valami 10db házit, de nem túl bonyolultak, 1nap alatt megvan.
Második félévben van gépszerkesztés alapjai, ott 5-6 házi van, lehet sok idő, de szerintem nem unalmas, van értelme, itt kicsit úgy érzed megtanultál egy új nyelvet, tudod olvasni a műszaki rajzokat, kicsit mégjobban gépész lettél...
Ha a fizikát szereted, van az itt..
Első félévben gépészmérnöki alapismeretek az adja..
Második félévben fizika a2 az kicsit töltelék tárgy, az a3 az érdekesebb.
Aztán lesznek hőtanok, amit korábban is felvehetsz, az is fizika, elég érdekes, de nehéz.
programozás itt nincs sok, csak 1-2 félév alapszinten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!