Melyik orvosi egyetemet ajánljátok? (lent)
Jövőre fogok érettségizni, nem a pontszámok érdekelnek, hanem, hogy esetleg melyiket miért/miért nem ajánljátok? Nem vagyok az a típus aki nagyon szeret magolni, de persze ha muszáj képes vagyok rá.
nagyon-nagyon köszi előre a válaszokat!
SOTE , ha az nem jön össze akkor SZOTE. Többit annyira nem ajánlanám.
De az is elég beszédes, ha megnézed az idei egyetemi rangsort, most jött ki.
Hát baromi beszédes, tényleg:D Csak épp semmit nem mondd el arról, hogy milyen az egyetem színvonala.
Ki a francot érdekel, hogy hányan jelentkeztek első helyen, vagy mennyi a felvettek pontátlaga? Szerintem ez egyáltalán nem azt mutatja, hogy milyen az oktatás..
Ha külföldre ki akarsz menni akkor SOTE.
Illetve egyre kevesebb a rezidens hely is, SOTE-sok rezidens felvételen is előnyben vannak.
SOTE
# 3 hogy érted, hogy nem mond semmit az egyetemi színvonalról??? Ne haragudj, de a friss egyetemi rangsor (HVG), amire az egyik válaszoló is hivatkozott, pont aszerint lett összeállítva, hogy milyen az oktatói és a hallgatói kiválóság... Olvass utána és ne irigykedj. ;)
Egy SOTE-s elsőéves
Nem irigykedek. És köszi, de utánanéztem. Inkább javaslom, hogy te olvasd át még egyszer, hogy mi alapján állítják össze a rangsort.
1. "a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők száma": Ez az egyetem népszerűségét mutatja, nem pedig a színvonalát. Magyarország eléggé fővárosközpontú, így egyértelmű, hogy a fővárosi sulik nagyobb népszerűségnek örvendenek. De ez nem mutatja a színvonalat. Jó példa erre az ELTE pszichológia szaka, ami a pszichológia szakok rangsorában (hallgatói elégedettség és egyéb, szerintem sokkal értékesebb szempontok alapján) az utolsó helyen kullog.
2. "a felvettek pontátlaga": Ez maximum a hallgatói "kiválóságot" mutatja, az egyetemi oktatás színvonaláról semmit nem árul el.
3. "a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók átlaga": Ehhez ugyanazt tudom mondani, mint a 2. ponthoz.
4. "a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek száma": Szintén ugyanaz, mint a 2. és 3. pont.
Szép dolog, hogy okos emberek járnak valahová, csak éppenséggel nem az szabja meg az oktatás színvonalát.
"a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók számát, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók arányát":
Na, azt hiszem ezek azok a dolgok, amiknek legalább köze van az oktatás színvonalához. Mondjuk ez is olyan dolog, hogy attól, hogy valaki tagja az MTA-nak, vagy ilyenolyan tudományos fokozata van lehet, hogy oktatónak baromi szar. De azért feltételezhetjük, hogy aki sokat elért, az mondjuk át is tudja adni a tudását...
Komolyan nem értem, miért kell egyeseknek azt hinni, hogy az ő egyetemükön kívül mindegyik másik szar. Talán jártál Debrecenbe, Szegedre agy épp Pécsre is? Gondolom nem. Ha pedig nem, akkor nem kellene véleményt formálnod az oktatásról.
Magyarországon az orvosi egyetemek azonos színvonalon vannak, teljesen mindegy, hogy az illető melyiket választja. Érdemes figyelembe venni a döntésnél pl. a távolságot, a hallgatói életet, a közösséget, a várost stb.
Kedves 8...
Akkor te mégis hogy választanád ki azt, hogy mely egyetemek a legjobbak?
Oxford, Harward is szerinted azon civakodnak, hogy azért jobbak, vagy rosszabbak, mert hány ponttal lehetett oda felvételizni?
Vidéki egyetem mellett egyetlen egy érvet sem tudtál mindemelett felmutatni.
A kérdés így szólt "Melyik orvosi egyetemet ajánlanátok? "
A kérdésre én azt vákaszolnám, hogy ha teheti menjen a SOTE-ra, mert HA még a tanítás színvonala ugyanolyan is, a statuszkérdés, külföldi elhelyezkedés, rezidens felvételnél biztos, hogy előnyben lesz később.
És ez még úgy is megéri, ha egy kicsivel nehezebb elvégezni, mint a többit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!