Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Valaki emlékszik rá, hogy mik...

Valaki emlékszik rá, hogy mik voltak a követelmények az ELTE kínai szakán?

Figyelt kérdés

Most TTK-s vagyok, de nagyon nem tetszik, alapvetően kínait akartam tanulni, csak lebeszéltek róla. Mivel a természettudományi rész felé mentem, olyan tárgyakból tettem le az emelt érettségit, ami oda jól jött. Most szeretném otthagyni az egyetemet, és jövőre jelentkezni kínaira, de előtte kell még érettségiznem újra más tárgyból is emelt szinten, de nem emlékszem, hogy pontosan mi kell oda. A felvi meg nem írja, csak mindig az aktuálisat, és a keresztfélévesben ugye nincs benne.

Egy nyelvből kötelező az emelt, abban biztos vagyok, de mi a többi lehetőség? A töri és a magyar benne volt?

2014. nov. 3. 03:51
 1/8 SeinHime ***** válasza:
Nem kötelező nyelvből az emelt, lehet csak magyarból vagy töriből is.
2014. nov. 3. 10:25
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Milyen szakon vagy TTK-n? Nem biztos, hogy ott kéne hagynod. De kínait tanulhatsz külön, Keleti Nyelvek Iskolájában egész jó áron (30 ezer egy kurzus asszem, és 10et kell elvégezni a középfokig - olyan 2 év alatt kb.) Szóval ha lenne egy biológus vagy nemtudom milyen diplomád, meg kínai nyelvtudásod, az lehet többet érne..

Bár persze ha egyáltalán nem szereted a mostani szakod, akkor inkább menj át. Keresztfélévben is ugyanaz a követelmény, mint amúgy...

2014. nov. 3. 14:49
 3/8 A kérdező kommentje:

Földrajz szakon vagyok. Azzal van bajom, hogy kémiát is tanulnom kell, amit sose értettem, és a 10%-os dolgozatokkal nem fogok sokra menni. Egyelőre gondolkozom rajta, félévig még maradok, de ha nagyon nem megy, akkor szerintem otthagyom és megpróbálok bekerülni kínaira. Mert ha olyan eredményem lesz, és átkerülök fizetősre, rosszabbul járok. Csak a felvin nem nem tudom megnézni, mi az érettségi követelmény, mivel most csak a keresztfélévest tartalmazza. A földrajz emeltet ott nem nézik, ezért gondoltam, hogy angolból és töriből csinálnék most emeltet. Én úgy emlékeztem, hogy idén kötelező volt egy nyelvből emelt. Csak jó lenne tudni, hogy hogyan kalkuláljam a dolgot.

Ha angolból van emelt érettségim és nyelvvizsgám, akkor megadják mindkettőért a pontot? A csak egyikért járó dolog akkor érvényes, ha kötelező, vagy minden esetben?

2014. nov. 3. 16:31
 4/8 anonim ***** válasza:

Nem kötelező nyelvből, csak az egyik felvételi tárgyadnak emelt szintűnek kell lennie. Nem muszáj a nyelvnek, csak valamelyiknek.

A nyelvvizsgáért semmilyen esetben nem jár pont, ha emelt érettségiért már beszámították (ha ugyanaz a nyelv.)

2014. nov. 3. 17:44
 5/8 A kérdező kommentje:

Kicsit utánanéztem, meg a kollégiumi szobatársaim kérdezgettem, bár ők japánosok. Magyarul nem is beszél a legtöbb tanár, és az írásjelekből minden órán dolgozat, plusz minden alkalommal házinak feladják, hogy egy oldalt írjanak meg a tanult jelekből. És olvasni a sok filozófiai könyvet meg azt elemezni.

Azt hiszem, ezt még átgondolom, és inkább maradok itt, aztán legfeljebb kérek halasztást, hogy ami nem megy, azt legyen időm megtanulni rendesen. A kínai nyelvtanulást meg meghagyom nyári szünetekre. Pedig nagyon érdekelne, de lehet, hogy ezt még annyira se tudnám megtanulni, főleg, hogy nagyon gyorsan veszik az anyagot.

2014. nov. 3. 19:21
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Hát, mit vártál, de most tényleg?:) A kínai nem olyan mint az angol... szerinted hogy lenne 3 év alatt másképp majdnem felsőfokú tudásuk? A kínai nyelvtan marha egyszerű, ami nehézzé teszi, az az intonáció és az írás.

Meg hát bölcsészkar. Kínai filozófia estébé. Tényleg nem tudom, mit gondoltál, hogy ott semmit nem kell tanulni?

2014. nov. 3. 21:53
 7/8 A kérdező kommentje:

Nem, nem gondoltam, hogy móka az egész. Csak a szobatársaimnak láttam az órarendjüket, és feltűnt, hogy nekik jóval kevesebb féle órájuk van, nem 10-12, és mikor tanultak, akkor is csak a nyelvgyakorlás ment. Ebből gondoltam, hogy ez talán könnyebb, mint annyi különböző órára készülni. De ha egymás után több nap is van ugyanaz a gyakorlat és mindig röp ZH-t írnak az előző anyagból, akkor úgy már nem olyan könnyű. Nekem azt mondták eddig, hogy jó nyelvérzékem, kínait is már tanultam, alapdolgokat már tudok, de az azért kicsit gyors, hogy egyik napról a másikra több oldal új szót megtanuljak.

Csak szerettem volna tudni, hogyan működik ez, mielőtt belevágnék, nem kell mindjárt leharapni az ember fejét.

2014. nov. 4. 01:02
 8/8 SeinHime ***** válasza:
100%
Heti 3 nyelvgyakorlat van, abból kettőt tart anyanyelvi tanár, aki csak angolul beszél (valamelyest azért a miénk például tud magyarul) illetve heti egy óra van magyar tanárral. Azon az órán vesszük át a nyelvtant, esetleg ha valakinek kérdése van valamivel kapcsolatban, akkor azt is megbeszéljük. Nem kell minden órára több oldalnyi írásjegyet megtanulni, a legtöbb eddig harmincvalahány szó volt. (természetesen később azért többet kell majd) Az első hat leckéig minden órán vettünk egy leckét. Ez után volt egy zh. Aki tanult végig, az simán meg tudta írni jól. Most már hetente veszünk egy leckét, szóval kicsit talán nyugisabb. Igen, valóban kell írni sormintát, ennek nagyon egyszerű oka van: hogy rögződjön maga az írásjegy, a vonássorend, minden. Minden írásjegyből két sort kell összesen. Az tény, hogy nem egy könnyű nyelv, és maga a szak sem könnyű, úgyhogy nem való mindenkinek. Én japán főszak mellett csinálom minorként.
2014. nov. 4. 21:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!