Debreceni Egyetem magyar szak vs. Elte magyar szak. Hova érdemesebb menni?
"Az ELTE eredetileg amúgy is természettudományokkal és nem bölcsészetiekkel foglalkozott."
Nem tudom ezt a butaságot honnan vetted, de szerintem valamit nagyon félreolvastál. Az ELTE a Bölcsészettudományi Karból indult ki. (Anno mikor alapították 1635-ben, bölcsészeti és teológiai karból állt.)
Jó tanárok és rossz tanárok mindenhol vannak, ezzel sem tudsz példálózni. Igen, vannak akik csak a neve miatt jönnek az ELTE-re, csak költségtérítésesen tudják a gazdag szülők bepréselni őket és természetesen nekik nem az a céljuk, hogy minél jobb eredménnyel végezzenek, esetleg majd menjenek tovább mester képzésre, hanem csak legyen egy jól hangzó diploma a kezükben. Na az ilyenekből nagyon szar tanárok lesznek... Az hogy vki nem a bolognai rendszerben tanult vagy nem, az olyan szempontból teljesen mindegy, hogy ebből is és abból is kerültek ki gyengébb és jobb képességűek. Ma mindenki szidja ezt a rendszert, de ezzel nem tudsz mit csinálni.
Na, akkor mesélek egy kicsit a kérdezőnek, hátha talál vmi hasznosat :)
Az ELTE-re vannak összeválogatva a legjobb professzorok, tanárok. Ha kinyitsz egy tudományos folyóiratot, biztos találsz 2-3 ismerős nevet. Az általános és gimnáziumi tankönyvek többségét is ELTE-s tanárok írták. Vannak nagyon szigorúak, akik az olyan órákra is kötelezővé teszik a bejárást, ami egyébként előadás, és vannak olyanok, akik csak mondják, mondják az anyagot, vagy rosszabb esetben nem is az anyagról beszélnek, az első órán megmondják, hogy nem kell bejárni, de vizsgán nagyon követelnek, így pofára esik az, aki az egész szorgalmi időszakban ellógta ezeket az órákat.
Szerintem ha valaki tényleg tanulni akar, érdekli a kutatási munka,doktorálni akar itt sok segítséget kaphat. Van néhány nagyon közvetlen tanár, akit afféle "osztályfőnöknek" lehetne tekinteni, persze itt nincs ilyen.
Én nagyon szeretem a könyvtárakat is. Az ELTE Egyetemi Könyvtár a legnagyobb egyetemi könyvtár Mo.-on, külön atmoszférája van :) Rengeteg tudományos- és szakkönyv található, de vannak igazi különlegességek is (kódexek, Corvinák). Ezen kívül vannak kari könyvtárak, és a campuson szinte minden épületben van 1-2 könyvtár (nyelvészkönyvtár, finnugorisztikai könyvtár, stb...) És itt van 2 utcával mellettünk a Szabó Ervin Könyvtár. Szóval ilyen szempontból is nagyon jó, hogy minden közel van, mert rengeteget kell könyvtárazni, és legalább nem utazgatással telik a nap.
Az ELTE-n te állítod össze az órarendedet már az első félévben (ez az elején kicsit bonyolult, de szoktak segíteni felsőbb évesek) és a vizsgarendedet is te állítod össze. Ha valami nem sikerül mehetsz UV-re, ha véletlen az sem sikerülne, akkor a következő félévben újra fel kell venned a kurzust.
Az ELTE-n sok szakirány és minor közül választhatsz, így sokkal színesebbé teszik a képzést. Pl ez az első év, hogy kezdődött jelnyelv oktatás, és mi leszünk az első egyetem, aki ilyen végzettségű hallgatóakt bocsát ki. Ez még különles lesz a munkaadóknak is. A finnről nem tudok semmi konkrétat mesélni, csak hogy szeretik a csoporttársaim, akik arra járnak. Én nyelvmentoros leszek.
De javaslom, hogy nézz szét mindkét egyetem honlapján, ott sok hasznos információ van és nézz be felvi fórumokba is, mert oda is szoktak írni tapasztalatcsere céljából.
És nem mondom, hogy mindenben az ELTE a legjobb, mert pl a pszichológiáról én is csak rosszat hallottam, de a BTK még mindig igazi vezető kar, az még nem kezdett leromlani és reméljük nem is fog. :)
Sok sikert!
"Elég lazán vehetik a dolgokat, ha magyar szakon azt se tanítják meg, hogy ELTE-re, és nem ELTÉ-re!"
Magyar szakon nem a helyesírást tanítják, feltételezik, hogy azzal már jössz. És egyébként Te írtad rosszul, É kell oda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!