Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szerintetek jogosan érzem ezt...

Szerintetek jogosan érzem ezt túlterheltségnek?

Figyelt kérdés

Még ugyan nem kezdődött el a suli,de már a tavalyi évem is elég fárasztó volt (akkor 10-es voltam).

Erős suliba járok,erős osztályba,sokat kell töriből meg magyarból is tanulnom,matekból is elég sokat várnak el (csak az kevésbé megy mint a töri meg magyar).

Ebben az évben suliba kell tanuljak minden nap,házikat csinálni,ez önmagában elég sok idő,főleg ha valami esszét is kell írni,és minden nap 6 vagy 7 órám lesz.Emellett lesz heti 5 különórám a héten.Ezt jogosan érzem túlterheltségnek?Tudom,hogy nem tud senki változtatni ezen közületek,meg a szüleim sem,csak kérdezem,hogy nyugodt lehetek-e,vagy legyen emiatt lelkiismeret furdalásom, nekem van-e igazam.

Mert már tavaly is elég nehéz évem volt.Csak most még versenyekre is szerettem volna menni.A különórák száma nem igazán csökkenthető,mert ezek közül 1 kötelező (plusz tesi),1 szükséges (matek-mert 3 vagyok belőle különórával),és heti 3 nyelv óra (ezek főleg az érettségik miatt kellenek,az emeltek miatt.Szóval ez nagyon fontos a továbbtanulásom miatt,2 nyelvről van szó,és mindkettő emelt lenne)Ti mennyire vagytok suliban túlterheltek?Én egyébként tényleg igyekszek mindig a legjobbat kihozni a jegyeimből is,meg nem sz*rom le a tanulást.Tavaly is sokszor volt hogy több órán keresztül tanultam,de előtte még el is mentem egy különórára.Meg ha 7 órám volt,még jobban kifáradtam,és gyakran mentek el a hétvégéim is a tanulással.Szinte minden héten írtunk minimum egy tantárgyból.Matekból pl. minden második héten írtunk.Töriből meg vagy írtunk vagy feleltünk,vagy esszét kellett jegyre írni.

Szóval tényleg érdekel a véleményetek,hogy mennyire jogos ha túlterheltnek érzem magam.

És,még csak annyit mondanék,hogy ami van 50 óra kötelező közösségi szolgálat,azt befejeztem nyáron,ennyivel könnyebb lesz,de amúgy még ez is ott lenne évközben.Ráadásul a nyaramat töltöttem vele,ami elvileg főleg pihenésre lenne ,csak nem akartam év közben hagyni,mert akkor még rosszabb.

Ha vannak itt más diákok is,mesélnétek a ti sulis mindennapjaitokról.Ti is így élitek meg,mint én.

És,ti válaszolók mit gondoltok erről?

2014. aug. 22. 20:57
 1/7 A kérdező kommentje:
Bocsánat hogy ilyen hosszasan fejtettem ki,de remélem nem baj.Meg nincs is igazán kinek elmondjam.
2014. aug. 22. 21:00
 2/7 anonim ***** válasza:
91%

Nem, én nem érzem jogosnak. Teljesen átlagos. Heti egyszer írni? Jézus... Ha töriből minden második héten írtok, akkor gondolom nem egy lexikont kell megtanulni, hanem max. 4 leckét. Szerintem ERŐSEN túlreagálod. Ilyen mentalitással a továbbtanulást NEM ajánlom.

Hogy ne csak grumpy legyek, változtass a tanulási módszereden. Lehet ott a probléma.

2014. aug. 22. 22:24
 3/7 A kérdező kommentje:

Azt,hogy heti egyszer,azt azért írtam,mert ez a minimum.Olyan is van hogy 2x vagy 3x írunk,de van másik hét,mikor 5 napból 4 nap írunk.De van olyan hogy pl. csak egy nap,és aznap 3 tantárgyból.Szóval változó,de minden héten írunk.

De köszönöm a válaszod. :) Ment a zöld kéz.

2014. aug. 22. 22:50
 4/7 anonim ***** válasza:

Szerintem jobb időbeosztást kellene csinálnod, pl. áttenned az egyik különórádat hétvégére, vagy egyáltalán elhagyni őket.

Én egyébként nem voltam kevésbé leterhelt, volt olyan, hogy 3 faktom volt + korrepetálás, de nem viselt meg ennyire, mondjuk az tény, hogy a felesleges tantárgyakra (mármint számomra felesleges) tettem rá (pl. fizika, kémia, biosz) és csak arra koncentráltam ami a felvételi tantárgyam volt (magyar és a nyelvek). Nem mondhatni, hogy az utolsó évben annyira megfeszültem volna és ezzel a technikával is 440+ pontot értem el és felvettek egyetemre simán.

Nem azt mondom, hogy szard le a tanulást, de lazíthatnál és máris könnyebb lenne. Ha nem létszükséglet neked a matek vagy az infó, szerintem felesleges abból is a kiváló eredményekre törekedni.

Egyébként pedig örülj, mert egyetemen még rosszabb lesz.

2014. aug. 22. 23:47
 5/7 anonim ***** válasza:

Ha nyelvekből akarsz emeltezni, akkor nem lenne egyszerűbb nyelv tagozatra járni? Vagy ha arra jársz, akkor minek jársz különórákra? És nem jönnél ki jobban úgy, hogy közép (esetleg előrehozottan, mert akkor 12.-ben sokkal könnyebb lesz egyel kevesebb tárgyból érettségizni)+nyelvvizsga, amit nyáron is letehetsz, amikor semmi dolgod (két emelt érettségi egymás után elég húzós lesz)? Nincs a gimiben nyelvi fakultáció? Olyan, mintha fölöslegesen járkálnál különórákra és túltanulnád magad... Tudod már, mit akarsz gimi után tanulni?

A matek nem tudom, mennyire megy rosszul, de ha jobban koncentrálsz az órán (este aludd ki magad), és úgy fogod fel, mint egy nagyon király dolgot (mert a matek egy nagyon király dolog:D), akkor nem kéne magántanárhoz se járni, gondolom van tankönyved, abban minden benne van, meg ott az internet.

Nekem elég sok szabadidőm volt, reálos tagozatra jártam elég jó suliba, mégis 90% fölött lett a magyar a töri meg az angol érettségim is (mind közép), nem jártam semmilyen magántanárhoz, halálra se tanultam magam, töriórákra kb 1 órát tanultam, amit aztán el se felejtettem (ennyi idő alatt oda-vissza megjegyeztem azt a pár oldalt, amit jegyzeteltem órán), így érettségire sem kellett sokat készülnöm. Találj valami módszert, amivel könnyen megjegyzed. Nekem sokat segített, ha hangosan felmondtam addig, amíg nem ment tökéletesen. Magyarra mindig elolvastam a kötelező olvasmányt, ha volt, az óra előtti szünetben megírtam a házit (az esszéket azokat persze otthon írtam), órán pedig szépen jegyzeteltem, tanulni szinte sose tanultam, az érettségi pedig szinte csak szövegértés.

Tanuld meg szelektálni a dolgokat. Ha valami szemét pepecselős házit kaptam, akkor mindig volt valaki, aki nagyon szorgalmas és jószívű volt. A könnyebb házikra meg mindig volt idő óra előtt, amihez általában az előző órai anyag kellett, így órán is jobban mentek a dolgok, mert szünetben átnéztem.

A dolgozatokra pedig mindig előző nap, a suli felé menet, előző órán, és a szünetekben tanultam, vagy pedig segédeszközt hívtam segítségül, ha úgy állapítottam meg, hogy ezt most fölösleges megtanulnom, mert nemcsak hogy nem érettségizem belőle, de soha az életben nem veszem hasznát. Általában négyeseket meg ötösöket kaptam.

Gondolom kell utaznod (főleg ha nem jár házhoz a magántanár), ha eddig nem tetted meg, akkor tanulj útközben.

Biztos van hobbid, arra mindig szánj időt.

Azt meg már biztosan hallottad, de egyetemen tízszerannyit kell tanulni, mint gimiben, de legalább kevesebb a fölösleges dolog.

2014. aug. 23. 02:57
 6/7 anonim ***** válasza:

Szia!:D

Én most fogom kezdeni a 10.-et,és idén is sok különórám lesz,meg előrehozott angol érettségit is tervezek (középszint) és leteszem a felsőfokú nyelvvizsgát is. Valahogy én akkor érzem jól magam,ha le vagyok "terhelve", a gimis anyagon kívül szeretek mást is tanulni (nyelvek,sportok,stb).Én úgy csináltam,hogy megállapodtam egy napban (pl. szombat) amin nem voltam hajlandó tanulni,és csak relaxáló dolgokat csináltam. Jó időbeosztással bármit el lehet érni,ne stresszeld magad fölöslegesen.Másik tanácsom: próbáld meg kicsit nagyobb élményként felfogni a dolgot. Ha nyelvekből emeltet tervezel,gondolom szereted őket tanulni.Gondolj erre,mikor különórákra mész,máris sokkal könnyebb lesz.:) Nálunk az 50 órát nem saját ütemünk szerint tehetjük le,hanem az iskola szabja meg,ki-mikor mehet, neked ennyivel is nyert ügyed van,ha már letudtad. Sok sikert mindenesetre, remélem sikerül megoldani a szabadidős dolgot, ne hagyd,hogy a suli minden erődet elvegye!:D

2014. aug. 23. 19:34
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :)

A nyelveket szeretem igen,nagyon.3 nyelvet tanulok egyébként,2t suliban,egyet otthon,bár a harmadikra nem volt mindig időm.A nyelvekkel most nyáron is foglalkoztam,mert nagyon szeretem őket,ezek érdekelnek a legjobban.

Most többen írtátok hogy csináljak jó időbeosztást.Lehet majd elgondolkozok rajta.Most,nyáron valamennyire igyekeztem,de nyáron persze könnyebb,mert kevesebbet kell beosztani.

Olyat én nem csináltam hogy egyik nem semmit nem csinálok,csak pihenek.Alapjában véve ez jó ötlet lenne,csak akkor meg a másik nap veszi el jóval több időmet a tanulás.Ha nem a szombatot,akkor vasárnap kell rá több időt szánnom,és igazából azt megint fárasztó lenne ha egész nap tanulnék.

De,azért adok ennek egy esélyt majd,és kipróbálom.Lehet jót is fog tenni. :)

2014. aug. 23. 22:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!