A fősulis szakok "könnyebbek" valamivel mint az egyetemi
szakok? (lent)
Figyelt kérdés
Tegyük fel jelentkezek egy egyetemre de azon belül a főiskolai karára alapképzésre(BA). Én úgy gondolom ez a szak könnyebb mint mondjuk az "egyetemi része" a felsőfokú (MA) része. Miért van külön főiskolai rész az egyetemen? Mert régebben a mostani (BA) képzés a fősulisnak felelt meg? Például néztem hogy míg az (MA) képzésen min kb. 40 oldal a szakdolgozat addig BA-n "csak" 20 oldal. Ezek szerint a vizsgák is könnyebbek az alapszakon?
Bocsi a sok kérdésért a hosszúságáért és a tudatlanságomért!
A bolognai rendszer miatt lett sok szak megosztva. Az relatív, hogy kinek mi a könnyű, van aki az alapszakkal is küzd, más a mestert simán megcsinálja.
2014. aug. 14. 15:50
2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyorsz válaszod ! :-) Akkor inkább úgy kérdezem hogy például egy Ba-s vizsgára kevesebbet kell tanulni mint egy egyetemi szintű Ma-s vizsgára?
2014. aug. 14. 16:00
3/9 anonim válasza:
Nem igazán. Tantárgya válogatja, itt is ott is van nehéz és van töltelék tárgy.
Mit mondjak nekem BA-n is 60 oldalas volt a szakdolim, és a minimum volt 42 oldal..
Még gazdasági okj képzésen is van záródolgozat, ott 30 oldal volt a minimum..
El sem tudom képzelni milyen BA lehet ahol 20 oldal elég szakdolgozatnak..
Ettől függetlenül nem a szakdolgozat hossza határozza meg a nehézségét...rizsa szövegből könnyű összehozni 60-80 oldalt, de tényleges kutatást elemezni, összevetni 35 oldalon keresztül is lehet piszok bonyolult.
2014. aug. 14. 16:12
4/9 anonim válasza:
Alapképzés alatt vannak azok a tárgyak amiken sok ember elcsúszik, mesterképzésen már kevesebb az alapozó tárgy és azok sem túl nehezek. Arra akarok kilyukadni, hogy mesterképzésen nem jellemző, hogy valaki csúszik. Ami nem azt jelenti, hogy kevesebbet kell tanulni, hanem olyat ami tényleg érdekel és hasznos is. Akinek sikerül eljutni a mesterképzésig annak általában van annyi sütnivalója, hogy ne húzza a végtelenségig az egyetemet, már csak azért sem, mert 1 félév 300-400 ezer között mozog.
2014. aug. 14. 16:15
5/9 anonim válasza:
Jah igen, a 20 oldal elég kevés. Karakterszámban adják meg leginkább, nálunk (NKE-KTK) BA-n a min. 80.000. volt, MA-n asszem 120.000.
2014. aug. 14. 16:16
6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszaitokat! Ment a zöld pacsi! :-)
2014. aug. 14. 16:21
7/9 A kérdező kommentje:
Jöhetnek még! :-)
2014. aug. 14. 18:08
8/9 anonim válasza:
Nálunk BSc-n 50 oldal volt a minimum. A bolognai rendszer fogalmam sincs mire jó, de ennek biztosan utána lehet nézni. Nagyon kevesen kezdenek el egy-egy mesterképzést, csak hogy egy példát mondjuk nálunk a BME-n most az alapképzésen több mint háromszáz fiatal kezdett, míg mesterképzésen már csak 75 fő körül. Ide már csak azok jönnek, akiket tényleg érdekel, akik tényleg szeretnék tovább tanulni a szakmát. Általában az oktatók is sokkal emberibben állnak már hozzánk. Itt már nem a szívatás, a harmadolás és a visszafogás a lényeg, hogy a "gyengéket" kiszórják, hanem hogy építsék a fiatalság szakmai életét és látásmódját, segítsék őket és igen, rengeteget kell tanulni itt is, de már nincsenek vérengzős számonkérések és a tanárok java is emberként, kollégaként tekint rád. Ez már csak egyfajta "továbbképzés", ahol igenis megdolgoztatnak, de én úgy látom itt már van annyi esze a hallgatóknak, hogy felfogják, hogy mindez értük van, nem ellenük.
2014. szept. 12. 23:04
9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszod! :). Részletesen leírtad, így legalább van rálátásom :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!