Csak nekem gyanús h szinte minden szakon ugyanannyi az állami és az önköltséges ponthatár?
Azért a kifejtett összesküvés-elmélet kissé gyenge lábakon áll.
Megint csak megnéztem néhány más egyetemet, és azt kell mondanom, túlzó az általánosításod, mert inkább ritka kivételnek tűnik az a jelenség, amiről beszélsz. Valószínűleg arról lehetett szó, hogy néhány szaknál, ahol egyébként államilag finanszírozott szakon nem volt különösebben magas a ponthatár, ott a költségtérítéses pontahárt sem engedték annál lejjebb az egyetemek.
Semmi összeesküvés elmélet sincs itt, csak az egyetemek tapasztalták, hogy az alacsony/minimum ponthatárral fizetős szakra felvett emberekből rengeteg hullik ki, és ezen változtattak
pl tavaly alkalmazott közgázra 254 ponttal belehetett kerülni egy corvinusra.... hét gondolhatjátok, hogy ilyen ponttal felvett hallgatókból mennyi maradt bent
"Mindenesetre tényleg furcsa volt, hogy eddig az állami és a költséges orvos között akár 40 pont is volt a különbség"
- Én emlékszem olyan évre, amikor a költségtérítéses volt kicsivel magasabb orvosin.
Most a "nem túl alacsonyt" relatíve értelmezem: más az alacsony egyik vagy másik szakon. De az mindenképp érthető, ha 320-as állami ponthatárnál nem eresztik lejjebb a költségtérítésest.
És azért valószínűtlen az összeesküvés-elmélet, mert a hallgatói szerződés nem kötelez itthoni munkára: nem kell egy percet sem dolgoznod, csak akkor fizesd ki azt, amit költségtérítéseskétn is kifizetnél. Magyarul semmivel sem vagy előrébbazzal, ha egyből költségtérítéses képzésre jelentkezel, nem játszottál ki semmit, sőt: az államank spórolod meg a munkát, mert még csak nem is kell fáradnia azzal, hogy utólag behajtsa a kötlségeket, mert Te azt már előre kfiizetted.
"Az nem furcsa senkinek, hogy ahol központit húztak ott költségesen be lehetett kerülni 260 ponttal? Akkor milyen színvonalemelésről beszélünk?!..."
- Van olyan egyetem, ahol úgy vannak vele, hogy mindegy, csak vegyünk fel valakit. És van olyan, ahol legalább egyes szakokon megengedhetik maguknak, hogy válogassanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!