Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Úgy néz ki, a pontjaim alapján...

Úgy néz ki, a pontjaim alapján fel fognak venni a SOTE ÁOKra. Orvos szeretnék lenni, mégis most a finishben kicsit megijedtem. Nem vagyok elég magabiztos, hogy nekem menni fog ez a rengeteg tanulás. Esetleg valami vélemény az odajáróktól?

Figyelt kérdés

2014. jún. 6. 23:58
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Nekem volt ismerősöm pécsen és mondta hogy könnyebb.

Amugy lehet hogy a tananyag ugyanannyi vidéken is, de más a tantervi eloszlás, pl. sokkal lassabban tanítják meg ugyanazt, így könnyebb feldolgozni a sok információt.

2014. jún. 7. 14:45
 12/20 anonim ***** válasza:

Biztos nem mindenben könnyebb, meg nem látok annyira bele a vidéki egyetemek működésébe. De én például anatból most szigóztam (SE-ÁOK), és majdnem gutaütést kaptam, mire kezembe került az indexem. A többi egyetemen részvizsgákból tevődik össze az egész, nálunk viszont egy vizsga alatt megy le minden: az anat, a szövettan, a sejtbiológia és a fejlődéstan. És persze ha túl vagy mindenen, még mindig nincs vége, akkor írod a beugrót, amin még mindig bukhatsz, ha valamin megcsúszol, akkor nem az adott vizsgarészt kell megcsinálnod, hanem az egészet elölről. Ráadásul a mi intézetünknél heti egyszer van vizsga.

Ez csak egy dolog, és biztos vagyok benne, hogy vidéken is sokat kell tanulni, de nekem is vannak pécsi és szegedi orvosis ismerőseim, az első két évük lazább volt, mint az enyém. Ebben a kijelentésben semmi rosszindulat nincs részemről.

2014. jún. 7. 15:38
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Jó, akkor tisztázzunk néhány dolot.

1. Két különböző helyre járó ember véleményéből nem lehet megállapítani, hogy melyik a nehezebb.

Hogy miért? Mert az emberek bizony nem egyformák, a képességeik is eltérőek. Van, aki könnyen tanul, van, aki nehezen.

Ha veszünk egy embert, aki vidéken bukdácsol, meg egy olyat, aki Pesten 5-ös tanuló, akkor mondhatnánk, hogy a vidéki egyetem sokkal nehezebb, hiszen az ottani emberkénk bukdácsol. Ezzel szemben a pesti biztos egyszerű, hiszen ott az ötöst is el lehet érni.

De ha fordított esetet nézünk (2-es pesti, 5-ös vidéki), akkor mondhatjuk azt, hogy a vidéki nehezebb?

Remélem érted, mire akarok kilyukadni.

Arról nem is beszélve, hogy mindenkinek más a nehéz. Nekem pl. a fizika könnyen ment, mert jó tanárom volt középsuliban, más meg vért izzadt, mire kettesre megtanulta.

"nekem is vannak pécsi és szegedi orvosis ismerőseim, az első két évük lazább volt, mint az enyém"

Lehet. De az is lehet, hogy csak jobban beosztották az idejüket, vagy egyszeráen jobb képességekkel rendelkeznek mint te, és könnyebben tanulnak.

2. Elképzelhetetlennek tartom, hogy egy helyen MINDEN nehezebb legyen. Biztosan van olyan tárgy, ami Pesten nehezebb, mint a többi helyen, de biztosan van olyan is, ami viszont Pécsen, Debrecenben vagy épp Szegeden nehezebb.

Pl. Pestről mindig azt hallom, hogy a másodév baromi kemény, de a harmaik már laza. Na nálunk meg éppen harmadévben buknak a legtöbben, mert a patoszt és a kórt iszonyat részletesen tanítják, és bizony vissza is kérik.

3. Nem akarlak elkeseríteni, de bizony nekem is egyben volt a szövettan, fejlődéstan, anatómia. És bizony, nekem is volt beugró. És igen, nekem is ismételni kellett volna az egészet (nem csak egy részét), ha bármelyiken megbukok.

Az már csak hab a tortán, hogy egy egyetem színvonalát nem az mutatja, hogy hány embert b...k ki egy vizsgán. Ugyanis lehet, hogy valahol nem azért buknak többen, mert többet követelnek, hanem mert a tanár flúgos, és ranom minden hülyeségért dobálja ki az embereket, ha épp olyan kedve van.

Őszintén szólva, kicsit kezd elegem lenni abból, hogy a SOTÉ-sok egyfolytában hangoztatják, hogy nekik mennyivel nehezebb, mint a vidékieknek.

Ha ennyire b....a a csőröd, akkor miért azt választottad? Ugyanolyan diplomát kapok, mint te. Ha szerinted ez egyszerűbb, hát gyere, csináld meg.

2014. jún. 7. 16:02
 14/20 anonim ***** válasza:
0%
A vidéki egyértelműen könnyebb mert nem kell egyszerre annyi mindenből szigóznia.
2014. jún. 7. 17:00
 15/20 anonim ***** válasza:

"A vidéki egyértelműen könnyebb mert nem kell egyszerre annyi mindenből szigóznia."

Miért ne kellene?

Másodévben nekem is anatómia-, szövet és fejlődéstan, biokémia és élettan volt. Pontosan úgy, mint a SOTÉ-soknak.

Vissza lehetne venni az arcból, főleg akkor, ha halvány lila gőzötök sincs, hogy vidéken hogy mennek a dolgok.

2014. jún. 7. 17:12
 16/20 anonim ***** válasza:

Én vagyok a 15:38-as, és már bocsánat, kiemeltem, hogy nem nézem le a vidéki orvostanhallgatókat.

Egyébként a szegedi barátnőm majdnem kitűnő volt az elmúlt két évben, én is, Pesten.

Mindketten sokat tanultunk, de véleményem szerint ott hallgató-barátabb a rendszer, mint nálunk. Ezzel nem degradálom az ő tudását, sem az ottani követeléseket, de abban mindketten egyetértettünk, hogy SOTE-n sokkal jobban "betörik" a hallgatókat, mint náluk.

Így van, ahogy mondod. Lehet, hogy adott vizsgán csak azért vág ki egy tanár 10 hallgatót, mert rossz napja van (bár halkan jegyzem meg, ebben nem igazán hiszek. Voltam már nagyon szemét profnál, aki rengeteg embert kivágott, de én nagyon megtanultam az anyagot, és így nem vághatott ki, 3-ast adott), de akárhogy is, idegileg megedződünk:)

Ismétlem, NEM nézem a vidéki karok hallgatóit. Főleg, mivel 2 PhD-ző gyakevzem volt már onnan, az egyik DOTE-n végzett, a másik pedig Szegeden, és mindketten nagyon nagy tudásúak voltak. Szóval nem ezen múlik..

Amúgy nagyon szétoffoltuk a kérdést:)

Kérdező, a lényeg, hogy ne félj! :)

Menni fog. És ha netán mégsem SOTE-ra jutnál be, akkor is jó oktatásban fogsz részesülni:)

/De drukkolok, hogy a mi táborunkat erősítsd :D/

2014. jún. 7. 21:07
 17/20 anonim ***** válasza:

"Nem nézem le a vidékieket, nekik is ugyanolyan nehéz meg minden, DE..."

Kicsit nevetséges, de mindegy.

Látom a vége úgy is az, hogy nektek nehezebb és kész. Hát akkor legyen. Egészségetekre!

2014. jún. 7. 21:55
 18/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Nem szerettem volna ekkora vitát szítani...Szerintem bejutok, mivel 450-460 pontom lesz ;)
2014. jún. 7. 23:00
 19/20 anonim ***** válasza:
Dejszen hogy szetté' össze ennyi pontot?
2014. jún. 7. 23:07
 20/20 A kérdező kommentje:
Emelt kémia és biológia is 80% felett (pontos százalékot még nem lehet ugye tudni, csak a közép szóbelik után), a közepek pedig eddig mind 90% felettiek, ugye szóbeli nélkül.
2014. jún. 7. 23:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!