Mi a véleményed a magyar felsőoktatásról?
Az meg más kérdés, hogy az egyetemi hallgatóság rosszul oszlik meg a szakok között. Így lehet az egyik szak ponthatára kétszerese a másiknak. Sokan egyetértenek abban, hogy a természettudományok oktatását eltúlozzák, és még humánabb irányba vinnék el az iskolát. Ha ez lenne, nem lenne utánpótlás a természettudományi karokon.
Először a fejekben kellene rendet tenni, ami a fentiekkel ellentétben nem igényelne nagy pénzösszegeket.
Régóta hallgatom ezeket a vitákat a felsőoktatásról úgy a különböző fórumokon, mint a való életben.
Először ahhoz a hozzászólóhoz intézném szavaimat, aki "a könnyebb utat keresőknek" titulálja azokat, akiknek a töke kivan a felső oktatással, akiket az intézmények hallgatói irodái, a sorozatosan meg nem tartott előadások, de az anyagot mégis rajtuk bevasaló tanárok kínoztak éveken át, mégse fejezve be szakirányukat. Én is átéltem mindkét tábort. Tanultam, egyetemen, kiválóan, amíg volt értelme... És ha azt hiszed feladtam, tévedsz... Csak ellehetetlenítették a ki*aszott magyar felsőoktatást, ami világszínvonalú volt, ebben a szerencsétlen Magyarisztánban... Beletörődtem abba, hogy aki tényleg a tanulásból akar megélni, csak annak van értelme végig csinálni azt 3+2+2 évet.
Még az egyetemre jártam, ahogy láttam kilógatva plakátokat (IT szektor amúgy), hogy már 2. évfolyamon kajtatják a népeket a nagyobb cégek, itt Cívis városban. Engem diploma nélkül vettek fel oda, ahova másokat 2 évvel később nagy válogatások árán. Ahhoz nem kell diploma hogy jó szakember légy, csak gyakorlat... Én is felsőfokon beszélek két nyelvet. És? Már középiskolában megszabadultam, a "kötelező nyelvvizsga" kényszereitől. Mások meg a szakdolgozat előtt 1-2 hónappal, jaj tanár úr/nő, nekem még nincs olyan hogyishívjákom.
Összegezve, Magyarországon nem éri meg tanulni, csak az osztatlan képzésben, és ott is csak úgy, ha a felmenőid közül legalább egy ott tanult.
Azokhoz meg, akiknek a szülei benyomták őket a felsőoktatásba (mert "kell egy diploma fiam!") című felkiáltással, azt tudom mondani, hogy meneküljetek! Ti lesztek a felsőoktatási ranglétra legalján.
A pénzeseknek meg annyit, hogy ha már annyira nagyra vannak magukkal, legalább tanuljanak is már meg az apuci pénzéért!
Végeztem, ellenvetésnek helye nincs :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!