Mi a véleményed a magyar felsőoktatásról?
túl sok a felsőoktatási intézmény, ezek nagyobb részére semmi szükség, és gagyik is. A megmaradó félben vannak színvonalas képzések, nekem a természettudományosról van ilyen tapasztalatom, a mérnök és orvosképzést szokták még dicsérni.
A bürokrácia viszont az összes visszahallott információ alapján mindenhol tragikus
Nézzük:
Az egyetemek és főiskolák a megélhetésre mennek, ez egyértelmű. Vagyis leszarják, hogy mi lesz belőled, nekik a pénz kell, és nem az hogy normális diplomád legyen. Van egy csomó noname iskola, de mit érünk velük? Tele vagyunk diplomásokkal, egy 300 milliós országot lazán eltudnánk menedzselni, csak épp nincs olyan ember, aki dolgozzon, vagy szakmát csináljon. Van 2-3 egyetem az országban, amivel talán ér az ember valamit, pl. a BCE gazdasági képzéssel az ember el tud helyezkedni, de pl. egy ilyen dunaújvárosi főiskolán végzett emberkének esélye nincs munkát találni, egy BCE-sel szemben.
Nézzük meg a jogászokat. Tele van velük az ország, alig lehet elhelyezkedni, de azért sokan azok akarnak lenni. Majd elvégzik az 5 kemény évet majd 3 év gyakorlat, és kb. nem talál munkát. HVG diploma különszámában, egy kezdő ügyvéd fizetése 86ezer FT. Nah most 86 ezer Ft az azért elég szánalmas összeg, feltéve HA eltud helyezkedni. 8 év szenvedés után. A többi diplomásnak se jobb a helyzete. A kezdő fizetés átlagban 100-150 körül mozog.
Ellenben egy szakma, ami megvan 1-2 év alatt, eleve előbb fogsz elkezdeni dolgozni, eleve sokkal nagyobb esélyed van elhelyezkedni, mert te válogatsz a munkahelyek közül, és eleve több a fizetésed.
Épp néztem állás hirdetéseket a munkaügyi központba, és megakadt a szemem egy hirdetésen. Szakácsot kerestek angliába, a munkáltató állta a kiutazást, és a szállás egy részét. Átszámítva magyar FT-ba tudod mennyi KEZDŐ fizetést ajánlottak? 1 millió forintot. Nem viccelek, átszámoltam, és nem tévedtem. A szállás olcsó, havonta 100e-ből kijön. Egy szakács, éhen nem fog pusztulni, a munkahelyén meg pláne. Egyéb költségeket, ha figyelembe veszünk, akkor egy hónapba ilyen 300-400e-t költesz el, kinti árakon számolva. (szórakozás, kaja stb.) Még mindig maradt 600-e félre rakandó pénz. Milyen szar lehet szakmunkásnak lenni...
Az itthoni helyzet, se sokkal rosszabb. Eleve keresettek, a kezdő fizetést 300e körül van... Jah és ez csak egy szakács...
nem a bolonyával lett ennyi fölösleges egyetemünk, az már azelőtt is megvolt. A bolonyával annyi lett, hogy a diákok nagyját 3 év után már el lehet zavarni munkátkeresni, és tényleg csak az elit marad 5évig vagy utána PHD-re.
A bolonyai rendszer pont arra megy rá, hogy ha már muszáj ennyi embernek diplomát kapnia, akkor legalább azok többsége gyorsan szerezzen meg egy felhasználhatóbb tudást, és csak a kisebb része töltsön több időt a mélyebb tudás megszerzésével
nem lenne muszáj, én is inkább a szakképzést erőltetném, de nem a bolonyai rendszerrel jött be ez a tendencia, hanem már jó régóta. A bolonyai rendszer csak erre az állapotra egy válasz, hogy jó, akkor legalább 3 év alatt tanuljatok meg olyan dolgokat, amikre alapozva aztán már a cégek maguk gyorsan tudnak téged arra képezni, amire kell (mert az alapjaid már megvannak), az elit meg megy tovább a mélyebb dolgokra.
Ny-E-ban úgy néz ki, elég jól működik a dolog, és tényleg viszik a BSc-s diplomásokat a cégek
ebben egyetértünk, bár igaziból most csak a tanárszakot tudom mondani, ahol tök értelmetlen, mert BSc-s diplomával nem tudsz tanítani.
Orvosin maradt a régi, a természetudományoknál 3év alatt pont az alapokat megtanulod, amire már azért sok minden gyakorlati dolgot gyorsan rá lehet rakni, 2év alatt meg specializálódsz, ez kb. a régi rendszerben is így volt (legalábbis matekon biztos).
A bölcsészeknek meg úgyis mindegy:)
pont a bölcsészekre gondoltam
de ha neked mindegy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!