Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Hol van Magyarországon orvosi...

Hol van Magyarországon orvosi iskola?

Figyelt kérdés
+ahol lehet kórboncnoknak tanulni?
2014. máj. 3. 17:25
 1/5 anonim ***** válasza:
Máhogy mijen? Általános, vagy szakközép?
2014. máj. 3. 17:32
 2/5 anonim ***** válasza:
Orvosi Egyetem van Pécsett,Szegeden, Debrecenben meg Budapesten
2014. máj. 3. 19:24
 3/5 anonim ***** válasza:

Kórboncnoknak nem nagyon tudsz tanulni

(pláne nem középiskolában) Középsikolában max. nővérnek meg ápolónak tudsz tanulni

2014. máj. 3. 19:25
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező, orvosi képzés csak egyetemen van, mégpedig, ahogy az egyik, előző válaszoló is írta Szegeden, Pécsen, Pesten (SOTE), és Debrecenben. Az általános orvosi képzés hat év, ez után lehet szakosodni például kórboncnoknak (patológus a hivatalos neve), ami további öt év, de ekkor már jár fizetés is.

A patológia egyébként szerintem az egyik legnehezebb orvosi diszciplina, ugyanis a közfelfogással ellentétben a patológus véleményén is életek múlnak. A munkájuknak jelentős részét a szövettani metszetek értékelése teszi ki, melyek általában még élő páciensből származnak, és a betegség tényleges diagnózisát sokszor a patológus mondja ki a szövettan alapján. Tehát ha rossz a diagnózis, onnantól félre lesz kezelve a beteg, továbbá az ő véleményüket a többi orvos általában, feltétel nélkül elfogadja, értsd, nem hibázhatsz. A boncolások a munkájuk kevésbé jelentős részét képezik (szerintem) és főleg az oktatás és a kutatás, valamint a minőségellenőrzés szempontjából érdekesek.

Ha még csak gimibe mész, akkor én elsősorban erős, biosz/kémia fakultációs gimnáziumot tudok ajánlani.

Továbbá ha főleg a boncolás érdekel, létezik külön boncmester képzés OKJ-n (ha jól tudom egy év). A boncmester a patológus (esetleg anatómus, vagy igazságügyi orvos) segédje, ő végzi a boncolás során a piszkos munkát. Tetem szállítása, kizsigerelése, koponya felnyitása, agy eltávolítása stb.

2014. máj. 3. 20:22
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!!!
2014. máj. 3. 20:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!