Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Hogy világosítsam fel az...

Hogy világosítsam fel az osztályom?

Figyelt kérdés
5-es osztályfőnök vagyok. Férfi. A lányok közül már sokan serdülnek: hirtelen nőnek, kerekedik a mellük, stb. Szeretnék velük beszélgetni ezekről a dolgokról, h ne érezzék tabunak, és könnyebben viseljék a kamaszkori változásokat. De úgy érzem hiteltelen lennék, mert én nem mentem keresztül azokon, amin ők. A fiúk még nagyon gyerekek, velük még nem lenne értelme beszélgetni ezekről a dolgokról. Érdekelne tanárok, és diákok véleménye is, hogy lehet ilyen témához hozzákezdeni.
2009. dec. 23. 20:28
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
47%

"...Vagy a fiúk csak elbohóckodják az egészet..."

Kedves Tanár úr!

Ha nem tud fegyelmet és figyelmet tartani az óráin, akkor régen rossz...

Nekem 2 gyerekem van (1 fiú és 1 lány), bármikor beszélgettünk ilyen dolgokról kicsi koruk óta, először ők is röhécselni kezdtek, de csak egy pillanat, míg csodálkozva rájuk néztem : mi van ezen vicces???...

Csodák csodájára ezután nagyon komolyak tudtak lenni és bármit komolyan megbeszélhettünk (fogamzás, menstruáció, óvszerhasználat, óvszer, stb.)...

Ha én komolyan veszem a témát, akkor a gyerekek is!!!

2009. dec. 23. 21:12
 12/18 A kérdező kommentje:
Nekem nincs semmi bajom a védőnővel. Csak azt gondolom, hogy nekem is beszélgetnem kell velük. Nehogy már azt érezzék, hogy én a "Holdról jöttem", mert ez egy olyan téma amiről az osztályfőnökkel nem lehet beszélni. Egyébként is én vagyok velük minden nap, a védőnő jó esetben egy héten egyszer jön.
2009. dec. 23. 21:18
 13/18 A kérdező kommentje:
Kedves anyuka! Nekem is vannak gyerekeim, és higyje el teljesen más az ember saját két gyerekével meghitten, és őszintén beszélgetni, mint 25-s osztályből 13 hátrányos helyzetű magatartászavaros, rossz szülői hátterű csemete figyelmét lekötni. Javaslom egyszer próbálja ki, és akkor rájön a különbségre.
2009. dec. 23. 21:28
 14/18 anonim válasza:
100%
Én gyerek vagyok! Előre szólok. Tehát! Én egy 13 éves lány vagyok, aki most 8.-os. Nekünk 6.-ban volt ez az egész dolog, de még tisztán emlékszem rá. Lehet hogy segíthet egy beszámoló, egy gyerek szemszögéből is. Nos, amikor 6.-ban, egyszer osztályfőnökin bejelentették, hogy védőnénik jönnek, és kiküldték a fiúkat a teremből, mindenki csak bámult nagy szemekkel, hogy most mi a fenét akarnak ezek tőlünk. Aztán amikor vége volt az órának, senki nem érezte magát zavarban. Bár én érettebb vagyok /mármint nem testileg, hanem érzelmileg. Pl.:Előre kiolvastam 3 év kötelezőjét, meg Jane Austen a kedvencem/, tehát nekem nem volt ciki. És ez, hogy a fiúk ki fogják őket csúfolni, ez nem igaz. Mi, lányok is próbáltuk minél hamarabb elfelejteni, meg nem is mertünk nyíltan egymással beszélni erről, hát akkor a megszeppent kisfiúk hogy mernének minket csúfolni, amikor nem is tudnak ezekről a dolgokról semmit. És szerintem tessék bemenni, amikor átesnek rajta. :]
2009. dec. 23. 21:58
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Hmmmm az hogy kicsúfolják e a fiúk a lányokat emiatt közösség függő.A mi ált.iskolás osztályunk nagyon összetartó volt mindig.És nem csúfoltak minket a fiúk,inkább kérdezgettek mindenfélét:)

És valóban ötödikesként többet tudnak mint gondolnánk.Csak az a baj hogy az igazán fontos dolgokat nem tudják.

Nekem pl a barátnőm 16 évesen tudta meg hogy a fiúknak feláll:)Pedig ötödikbe már a pettingről beszélt:)

Kedves tanár úr...ha cikinek érzed ezt a témát keress egy tanárnőt akit szeretnek és kérd hogy a lányoknál segítsen be.Fontos hogy olyan kapcsolat legyen a diákok és köztetek hogy ha esetleg valami gáz lenne mehessenek hozzád.Vagy egy lánynak ne legyen ciki azt mondani neked hogy legyenszives hazaengedni mert fáj a hasam.És mikor te megkérded miért,megmerje mondani.

De nagyon fontos hogy próbáld a kis csapatot remek közösséggé építeni így te is könnyebben állsz hozzájuk.

21L

2009. dec. 23. 22:35
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem meg igenis csúfolódnának a fiúk. Nálunk először 4.-ben volt ilyen felvilágosítás, védőnők jöttek hozzánk is, de csak a lányokhoz. Az óra után már egyből jöttek a fiúk a hülye dumájukkal.. :)

Amúgy 6.-ban kaptunk egy új tesitanárt, férfit. Ő az első óra után mondta, hogy maradjanak ott a lányok, beszélni szeretne velünk. Aztán spontán módon elkezdett beszélni a dologról. Kicsit hülyének néztük, mert úgy adta elő, mintha mi most hallanánk először ezekről a dolgokról, holott sokan már 1 éve menstruáltunk. :) Szóval ha belekezdessz, ne csinálj úgy, mintha azt hinnéd, hogy most valami újat mondasz nekik. :D

Egyébként meg mondd nekik, hogy a következő osztályfőnöki óra témája ez meg ez lesz, és ha gondolják, akár védőnőt is hívhattok, de neked is van feleséged, esetleg lányod?, nővéred/húgod?, ráadásul biológia tanár is vagy, szóval tisztában vagy te is a dolgokkal. :)

2009. dec. 23. 22:41
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk ez úgy folyt hogy jött 1 védőnő, aki hozott a lányoknak mindenféle kis újságokat, prospektust, képeket, videót ezekről, addig mi fiúk az osztályfőnök-nővel elmentünk 1 másik terembe.

Nálunk bevált.

2009. dec. 23. 23:29
 18/18 anonim ***** válasza:

Emlékszem, nagyjából mi is 5-esek voltunk, amikor bejött a védőnő egy osztályfőnöki órára és úgy gondolta, hogy majd felvilágosít minket. Mi, lányok majd kiestünk a padokból, úgy figyeltünk, a fiúk meg minden második szón halálra röhögték magukat, vagyis a felvilágosítás nagyjából az 5. percben kudarcba fulladt...

Szerintem mindenképpen válaszd őket külön először, ha már majd a fiúk érettebbek lesznek, beszélhettek erről együtt is, de először még ne.

2009. dec. 26. 19:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!