Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Így még van esélyem summa cum...

Így még van esélyem summa cum laude diplomára?

Figyelt kérdés

A pécsi orvosin vagyok másodéves, szóval szeretném kiemelni: TUDOM, hogy örüljek, ha egyáltalán elvégzem, mert nagyon nehéz, de inkább szeretnék olyan célokkal tanulni, amiket valószínűleg nem tudok elérni, mint célok nélkül tengődni az egyetemen! Szóval most csak érdeklődöm, hogy egyáltalán van-e esélyem. A lényeg, hogy nálunk a molekuláris sejtbiológia külön tantárgy az anatómiától, és első év végén külön szigorlat volt a két féléves tananyagból. Szóval elsőben a félévi vizsgám 2 lett, de belehúztam a tanulásba, és év végén a szigorlati jegyem 5 volt. A Wikipédia szerint Summa cum laude: A magyar főiskolákon és egyetemeken az a jelesre teljesített diploma, amely megszerzése alatt az illető összes teljesített tantárgyának szigorlati átlaga eléri a 4,51-et.

Ebben az esetben nekem az 5-ös számít csak? Illetve mi van azokkal a tárgyakkal, amikből nincsen szigorlat?

Köszönöm!

2014. febr. 15. 14:54
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Nem TVSZ de a TO oldaláról vadásztam. Tehát ez van érvényben. Egyébként negyed ötödévben lazán fel lehet hozni a dolgot, de nekem az a véleményem, hogy a summa cum laudéra hajtani baromság, a kutyát nem érdekli, hogy milyen lett a diplomád értékelése, (jó a rite az egy kicsit ciki), ráadásul lehetsz te summa cum laude, ha annyira életképtelen vagy, hogy egy szerencsétlen vércukormérőt nem tudsz használni. Élő példa erre a csaj, aki szerint a mérő Hi jelzése hiba... na ő például summa cum laudéra végzett. Az én csoporttársam, aki szintén arra fog végezni, meg kb. annyi empátiával van megáldva, mint egy tömeggyilkos, és akkora egóval, hogy az már egy politikus esetében is túlzás lenne.

Én azt tanácsolom, hogy a TDK-ba fektesd azt az energiát, amit felesleges baromságok magolgatására fordítanál. A TDK ugyanis nagyon szépen mutat az önéletrajzban, és ellentétben az agyatlan magolással értelme is van.

2014. febr. 15. 15:30
 12/19 A kérdező kommentje:
Jó.. de azért egy Cum laude-ét ugye nem hülyeség célul kitűzni? :D
2014. febr. 15. 15:32
 13/19 anonim ***** válasza:
46%

A SOTE-n így van:

A diploma minősítésének kiszámítási módja:

XD =(Xn + D + I + Sz + Gy )/n+4

ahol: XD = a diploma minősítésének alapjául szolgáló szám

Xn = az előírt szigorlatok osztályzatainak összege

n = az előírt szigorlatok száma

D = a szakdolgozat (5-ös fokozatú) osztályzata

( a komplex ZV része)

I = az írásbeli teszt vizsga osztályzata

(a komplex ZV része)

Sz = a szóbeli vizsga osztályzata

(a komplex ZV része)

Gy = a gyakorlati vizsga osztályzata

(a komplex ZV része)

2014. febr. 15. 15:34
 14/19 A kérdező kommentje:
Jól van.. Tudjuk, hogy a SOTE a csúcs az orvosi egyetemek fellegvára, és ott a legnehezebb elérni bármit is. Értettem. Köszi. Most pedig mehetsz. Szia.
2014. febr. 15. 15:36
 15/19 anonim ***** válasza:
65%
A SOTE-ra most szerintem senki sem kíváncsi, mivel ez a dolog egyetemfüggő. Egyébként a cum laude lazán összejön, ha nem vagy link. Nem érdemes ilyeneken parázni. Amin érdemes, az az, hogy általában 3,7-4 körül jön az ösztöndíj. :-D
2014. febr. 15. 15:38
 16/19 A kérdező kommentje:
Jó.. tudom, hogy elcsesztem az első félévemet :( Nem fogom többet félvállról venni, és akkor remélem a Cum Laude meglesz.. :)
2014. febr. 15. 15:42
 17/19 anonim ***** válasza:
73%
Jézusom. Bemásolom, hogy hogy számolják a SOTE-n a minősítést, mert ezt kérdezted és én kapok leb.szást. Kit érdekel, hogy a SOTE az orvosi egyetemek csúcsa? ÚRISTEN!
2014. febr. 15. 15:50
 18/19 A kérdező kommentje:
Addigra már válaszolt valaki! SOTE egy teljesen másik egyetem. A kettőnek semmi köze egymáshoz és én nem a SOTE diplomaértékelését kérdeztem.
2014. febr. 15. 15:53
 19/19 anonim ***** válasza:
94%

Másodéves egyetemista vagy. Ne haragudj már, de talán elvárható lenne, hogy a szükséges forrást magadtól megtaláld. Az meg aztán pláne elvárható, hogy a forrás értelmezése után saját magad ki tudd számolni, hogy van-e esélyed summa cum laude minősítésre vagy nem...

Mondjuk megnézhetnéd, hogy még hány tárgyad lesz az elkövetkező 4-5 évben. Így első blikkre nem hiszem, hogy egy pár kettes olyan baromi sokat számítana, tekintve, hogy baromi sok kurzusod és vizsgád lesz még.

De mondom, ha annyira érdekel a dolog, akkor fogjál egy papírt és számold ki...

2014. febr. 15. 16:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!